label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Cioloş: a vidéki középosztály fejlesztését célzó csomagon dolgozunk

Intézkedéscsomagot dolgoz ki a kormány a falvakban élő középosztály fejlesztésére, amelyet márciusban mutatnak be, jelentette be ma Dacian Cioloş miniszterelnök egy mezőgazdaságról és vidékfejlesztésről szóló konferencián.

„A következő hetekben Achim Irimescu földművelésügyi miniszterrel és a kancelláriával közösen dolgozzuk ki azt az intézkedéscsomagot, amely a vidéki középosztály fejlesztését célozza majd. Felhasználjuk az Országos Vidékfejlesztési Programot és egyéb operatív programokat is, kicsit a szegénységellenes csomag modellje alapján, felhasználva bizonyos pénzügyi és törvényi eszközöket, hogy a falvakban élő középosztály fejlődését elősegítsük” – jelentette be a vidékfejlesztési fórumon tartott beszédében a kormányfő.

A miniszterelnök szerint az intézkedéscsomagot márciusban indítják útjára, és a középosztály fejlesztését célozza majd, amely „reális képességekkel rendelkezik” vállalkozások terén, a mezőgazdaságból és a földművelésből kiindulva, de azt meghaladva is. (4)


Adrian Curaj: eljött az ideje egy iskolai etikai kódexnek

Adrian Curaj oktatási miniszter úgy látja, eljött az ideje egy iskolai etikai kódex kidolgozásának, ami egyaránt vonatkozna az iskola területére, a pedagógusra és a diákra, illetve a családtagokra is.

Amikor mai kolozsvári sajtótájékoztatóján arról faggatták, hogyan kommentálja a Temes megyében történteket, ahol hangfelvétel készült arról, hogy egy óvónő kiabált és sértegette a kicsiket, Curaj azt mondta, a Temes megyei tanfelügyelőség nagyon jól tudja, mit kell tennie, ő pedig bízik az intézmény képviselőinek szakértelmében.

„Meg kell vizsgálniuk az oktatási intézményt, hogy lássák, mi történt. Ugyanakkor egy szélesebb keretre van szükség, tovább kell fejlesztenünk azt, ami a törvényekben benne van, szükségünk van egy etikai kódexre, eljött az ideje, hogy kidolgozzuk. Fogunk tudni beszélni egy iskolai etikai kódexről, amire szükségünk van, ami odafigyel az iskola területére, a pedagógusra, a diákra és a családtagokra is. egy egész évünk van rá. (…) Nem tudom megmondani, mit kell majd ennek az etikai kódexnek tartalmaznia. A miniszter szerepe az, hogy megnyissa a teret a párbeszédhez, odategye a szakértőket, hogy egyeztessenek, megteremtse a bizalmat, hogy a döntés a szakértők ötlete alapján született, és a végére elkészül egy termék, amit felvállalunk, egy etikai kódex, amit gyakorlatba ültetünk” – magyarázta az oktatási tárca vezetője. (4)


Házkutatások Szilágy és Kolozs megyében egy bírónál vagy ügyésznél, végrehajtóknál és rendőröknél

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) Szilágy megyei területi kirendeltségének ügyészei ma nyolc házkutatást tartanak Szilágy és Kolozs megye területén, cégek székhelyét, illetve bírósági végrehajtók, rendőrök, valamint egy ügyész vagy bíró lakását kutatják át.

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség Szilágy megyei területi kirendeltségének ügyészei egy olyan ügyben nyomoznak, amelyben fennáll a gyanú, hogy szervezett bűnbandát hoztak létre, továbbá befolyással üzérkedtek, munkaköri visszaélést követtek el, folytatólagosan csúszópénz fogadtak el, folytatólagosan csúszópénzt adtak, befolyást vásároltak és okiratokat hamisítottak – derül ki a DIICOT közleményéből.

A vizsgálatot a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség Szilágy megyei területi kirendeltségének ügyészei végzik a Szilágy megyei rendőrség szervezett bűnözés elleni szervének rendőreivel közösen. (4)


Ukrán turistát keresnek a Királykő-hegységben

Egy 35 éves ukrán turistát keresnek az Argeş és Brassó megyei hegyimentők és hegyi csendőrök, csütörtök reggel ugyanis eltűnt egy menedékháztól a Királykő-hegységben. Barátai csak kilenc órával később jelentették eltűnését.

Az 112-es sürgősségi hívószámot csütörtökön 14 órakor hívták, ekkor jelentették be, hogy a Grind-nyeregnél található menedékháztól eltűnt egy ukrán turista, aki reggel 5 órakor hagyta el a helyet, és többé nem tért vissza – tájékoztatta a Mediafax hírügynükséget Ciprian Aldea csendőrségi szóvivő.

Az ukrán állampolgár négy másik turistával tartózkodott a menedékházban. (4)


FIFA: Gianni Infantino az új elnök

A svájci Gianni Infantinót (képünkön) választották a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) új elnökének a szervezet pénteki, Zürichben rendezett rendkívüli kongresszusán.

A FIFA honlapja szerint a szavazás második fordulójában az európai szövetség (UEFA) főtitkára 115 voksot kapott. A bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejkre, az ázsiai szövetség (AFC) elnökére 88-an, Ali bin al-Husszein jordán hercegre, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagjára pedig négyen szavaztak. A francia Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese nem kapott szavazatot.

A második fordulóra azért volt szükség, mert az első körben is győztes Infantino nem kétharmados többséggel nyert. A második fordulóban egyszerű többség, azaz 104 szavazat is elegendő volt a végső sikerhez.

Mindkét fordulóban mind a 207 voks érvényes volt. (7)


A menedékkérők jogainak védelmében emelt szót az Európa Tanács emberi jogi biztosa

Európa országai egyre inkább ördögi körbe zárják magukat azáltal, hogy elkezdték lezárni határaikat a menedékkérők előtt - közölte ma Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa a migrációs hullám legutóbbi fejleményeire reagálva.

A biztos hangsúlyozta, hogy a helyzet Görögországban drámai: 2015-ben 500 ezer, az idei év első két hónapjában pedig már több mint 50 ezer menekült érte el Leszbosz szigetét. Emlékeztetett arra, hogy migránsok ezrei rekedtek a Nyugat-Balkánon is, kifogásolható körülmények között.

Muiznieks úgy vélte, hogy számos ország az európai emberi jogok normáival ellentétes, hatástalan, sőt a társadalmi kohézió és összetartozás szempontjából káros politikát folytat, vagy annak bevezetését fontolgatja. A biztos példaként említette a kerítések építését, a menedékkérők juttatásainak csökkentését vagy elszállásolásuk költségeinek megfizettetését.

"Ahelyett, hogy segítséget nyújtanának, az európai országok egyenesen versengenek a bevándorlók visszaszorítása terén, megsértve az államközi szolidaritás és az emberi jog normáit" - hangsúlyozta Muiznieks.

A biztos leszögezte, hogy Európában a bevándorlás terén paradigmaváltásra van szükség. (4)


Eurostat: továbbra is az EU legszegényebbjei között öt romániai régió

Változatlanul az EU legszegényebbjei között van öt a romániai régiók közül, csak az Ilfov-Bukarest, a Nyugati és a Közép régió nem, ám a Dél-Keleti is közel áll ahhoz, hogy kikerüljön azok közül, ahol az egy főre eső nemzeti össztermék és a vásárlóerő aránya az uniós átlag 50 százaléka alatt van.

Az EU-s átlag 50 százaléka alatt maradó egy főre eső GDP-vel rendelkező 21 ország között Bulgária, Lengyelország és Románia öt-öt régióval van jelen, Görögország és Franciaország pedig egy-eggyel. A kategóriába eső francia régió, Mayotte csak az EU-s átlag 31 százalékán áll. Mayotte Franciaország afrikai területeinek egyik szigete.

Az EU legszegényebb régiói a következők: Severozapaden (Bulgária), az átlag 30 százalékával, illetve Mayotte – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a 2014-es adataiból.

Románia legszegényebb régiója az északkeleti, az uniós átlag 34 százalékával, ezt követi Délnyugat-Olténia 41 százalékkal, Dél-Munténia 43, illetve Észak-Nyugat 48 százalékkal. (4)


Răzvan Pascu: javaslom a romániai turistáknak, kerüljék el Tunéziát, Egyiptomot és Ankarát

A vakációs ajánlatokat kereső romániaiak számára idén hasznos lehet elkerülni a Közel-Kelet és Észak-Afrika egyes államait, például Tunéziát, Egyiptomot és a török fővárost, Ankarát, a terrorveszély miatt, mondja Răzvan Pascu turisztikai tanácsadó.

„Egyedül a Közel-Kelet egyes államait, illetve Észak-Afrika egy részét nem ajánlom úti célként a turistáknak, ahol nagyon sok a kérdőjel az utazók biztonságát illetően. Elsősorban Tunéziában és Egyiptomban egyre több a terrorcselekmény, napi szintű a fenyegetés, és úgy vélem, túl nagy a kockázat a vakációzók számára. Ugyanakkor javaslom az ankarai utazások elhalasztását is” – mondta Răzvan Pascu idegenforgalmi marketingszakember.

„Javaslom, hogy utazás előtt mindenki tájékozódjék a veszélyzónákról, hogy tudja, mit kerüljön el, és amennyire csak lehet, próbáljon olyan irodákkal utazni, amelyeknek helyi partnerei ismerik a helyet és a helyzetet. Vannak olyan közel-keleti államok is, amelyek biztonságosnak tűnnek, ilyen például az Egyesült Arab Emirátusok, Oman, Katar, Jordánia vagy akár Izrael” – mondta Pascu. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 726
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap