label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Felbontották a szerződést a rosszul megépített autópályaszakasz kivitelezőjével

Felbontották a kivitelezési szerződést a Salini Impregilo olasz céggel, amely a dél-erdélyi autópálya megrepedt, majd mintegy 200 méteren elbontott egyik szakaszát építette, és ezt kellett volna helyreállítania.

A szerződés felbontását ma jelentette be Dan Costescu közlekedési miniszter.. A tárcavezető közölte, hogy az elbontott autópályaszakasz helyreállítására új kivitelezőt keresnek. Úgy tervezik, hogy már szeptemberben használható lesz a szóban forgó autópálya.

A dél-erdélyi autópálya Szászváros (Orăştie) és Nagyszeben (Sibiu) közötti szakaszán 2014 őszétől lehetett közlekedni, ám tavaly szeptemberben a hatóságok kénytelenek voltak lezárni az utat, miután a burkolaton repedések jelentek meg. A szakértők megállapították, hogy 8-10 méteres mélységben víz szivárog be az úttest alá, és ez okozza a felszínen megjelenő repedéseket.

Az olasz vállalkozónak helyre kellett volna állítania a mintegy kétszáz méteres elbontott szakaszt, de a miniszter szerint beigazolódott, hogy a felhasznált építőanyagok nem feleltek meg a versenytárgyaláson kiírt feltételeknek, és a kivitelezés is rossz volt. Ezért úgy döntöttek, hogy új versenytárgyalást írnak ki a helyreállításra.

Az ügyben a korrupcióellenes ügyészség is vizsgálatot indított, majd emiatt decemberben leváltották a román országos útügyi vállalat vezetőjét.

A negyedik európai közlekedési folyosó nyomvonalán haladó dél-erdélyi autópálya építését az Európai Unió finanszírozza. (4)


Párt- és a kampányfinanszírozási szabályokat fogadott el a kormány

A pártok és választási kampányok átláthatóbb és kiszámíthatóbb finanszírozásáról fogadott el határozatot ma a kormány, néhány hónappal az önkormányzati és több mint fél évvel a parlamenti választások előtt.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Cioloş: elkészültek az ágazati akciótervek minden minisztérium számára

Dacian Cioloş miniszterelnök bejelentette, a kormány elkészítette és egyetlen dokumentumba összefoglalta minden minisztérium ágazati akciótervét, ezt pedig a parlamenti vakáció végéig a törvényhozásnak is eljuttatja, a tárcavezetőktől pedig azt kéri, mutassák be azt a szakbizottságoknak.

„Befejeztük az ágazati akciótervek kidolgozását, minisztériumonkénti prioritásokkal, amelyeket önök küldtek át a találkozóink, beszélgetéseink nyomán, beleértve a szombati informális kormányüléseket, a kabinet felállásától mostanáig. Sikerült ezeket az önök által kitűzött ágazati prioritásokat egy közös dokumentumba összefoglalnunk, amelyet, ahogyan azt megígértük, elküldünk a parlamentnek, még mielőtt visszatér a szünetről, és arra kérem önöket, szakítsanak időt arra, hogy ellátogassanak a szakbizottságokba, és mutassák be nekik ezeket a prioritásokat, amelyeket önök kijelöltek, és beszéljék meg őket a képviselőkkel” – mondta Dacian Cioloş a minisztereknek a mai kormányülés elején. (4)


2,6 százalékkal nőtt az ipari termelés a tavalyi év első 11 hónapjában

Nyers adatként 2,6 százalékkal, a szezonalitással és a munkanapokkal kiigazítva pedig 3,1 százalékkal nőtt az ipar termelése a tavalyi év első 11 hónapjában 2014 azonos időszakához viszonyítva – közölte ma az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A trendet a feldolgozóipar teljesítménye (nyers adatként 3,2százalékos bővülés), valamint a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, illetve légkondicionálás (2,2 százalék) befolyásolta. A kitermelő ágazatban eközben 11,7 százalékos visszaesést regisztráltak.

Novemberben az ipari termelés (nyers adatként) 4,4 százalékkal esett vissza az előző hónaphoz képest, mivel visszaesett a termelés a feldolgozóiparban (-5,1 százalék) és a kitermelő ágazatban (-1,8 százalék) egyaránt. Eközben a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, illetve légkondicionálás terén 2,4 százalékos bővülést jegyeztek.

2014 novemberéhez képest a termelés nyers adatként 1,9 százalékkal, a szezonalitással és a munkanapokkal kiigazítva pedig 2,6 százalékkal nőtt. (4)


Barack Obama: Amerika nem hanyatlik, hanem erős, a világ leghatalmasabb országa

Elnökségének utolsó évértékelőjét tartotta Barack Obama, s a beszédben inkább a jövőre koncentrált. Mindazonáltal erőteljesen megvédte kormányzata eddigi belpolitikai és gazdaságpolitikai eredményeit, sőt új javaslattal is előrukkolt, nevezetesen a rákkutatást illetően. Külpolitikáról szólva elsősorban a fenyegető terrorizmusról beszélt, s kérte a Kongresszust, hogy szavazza meg a katonai erő alkalmazását az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen.

Obama elnök a Kongresszus két háza, valamint a legfelső bíróság tagjai, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának tagjai és meghívott vendégek előtt mondta el évértékelő, vagy ahogyan az Egyesült Államokban nevezik, az unió helyzetéről szóló beszédét. "Rövidebb leszek, mint szoktam" - kezdte beszédét az elnök, de valójában körülbelül ugyanolyan hosszan beszélt, mint szokott. Az évértékelő mintegy egy órán keresztül tartott, a jelenlévők többször is heves tapssal szakították meg. "Nemcsak a következő évről akarok beszélni, hanem a következő évekről, a jövőről" - fogalmazott az elnök. Optimizmust sugárzott, amikor azt fejtegette, hogy az amerikaiak mindig képesek voltak úrrá lenni félelmeiken, képesek voltak előre tekinteni, meglátni a lehetőségeket, és ezáltal erősebbek és jobbak lettek.

Optimista, tettvágytól duzzadó nemzetnek írta le az amerikait. Optimizmusát alátámasztandó felsorolta azt, amit kormányzata legfontosabb eredményeinek tart: köztük az egészségbiztosítás megreformálását, az energiapolitika újragondolását, a nagyobb figyelmet a globális klímaváltozásra, az azonos neműek házasságának engedélyezését. Kiemelte, hogy az amerikai gazdaság erős. "Amerikának van a legerősebb gazdasága a világon" - mondta.

Szerinte a történelem legnagyobb arányú munkahelyteremtése zajlott az elmúlt években az országban. Az elnök új programot is meghirdetett a rákbetegség kezelésére. A feladatot olyan léptékűnek nevezte, mint amikor annak idején a Hold meghódítását tűzték ki célul. A rákbetegség elleni küzdelem irányítására Joe Biden alelnököt kérte fel. Tudnivaló, hogy Biden fia, a 46 éves Beau Biden tavaly tavasszal agydaganatban hunyt el, s erre most maga Obama is utalt. (4)


Egy amerikai édesapa lelőtte a saját fiát, mert azt hitte, betörő jár a lakásban

Az ohiói Cincinnati városában egy édesapa azt hitte, betörő matat a lakásban, fogta a puskáját és lelőtte - a saját fiát.

A cincinnati rendőrség közleménye szerint a gyermek kedden reggel elment az iskolába, ám váratlanul hazatért, erről azonban nem szólt a szüleinek. Édesapja a szuterénben hallotta a lépések zaját, megragadta a puskáját és anélkül, hogy meggyőződött volna, ki járkál a lakásban, rálőtt a vélt betolakodóra. A nyakán találta el a fiát, akit azonnal beszállították a város gyermekkórházába, ám az életét már nem tudták megmenteni.

A rendőrség nem hozta nyilvánosságra az apa nevét.

Az utóbbi hónapokban jócskán megszaporodtak az ilyen jellegű tragikus balesetek az Egyesült Államokban. Pár héttel ezelőtt, még decemberben, egy floridai édesanya sebesítette meg végzetesen a lányát, mert azt hitte, hogy betörő jár a lakásban, és körül sem nézve azonnal lőtt. Néhány hónappal ezelőtt Montana államban egy tizenöt éves fiút lőttek le, mert felmászott a barátjáék házának ablakához és viccből megkocogtatta egy nagy kődarabbal. Floridában egy tinédzser az édesapját, Texasban egy férfi pedig a feleségét lőtte agyon hasonlóan végzetes gondatlanságból.

2013-ban ötszázöt, 2014-ben pedig ötszáznyolcvanhat halálos baleset történt, amikor véletlenül, a személyazonosságot eltévesztve lőttek le valakit. A 2015-ös adatok még nem állnak rendelkezésre. (4)


Irán fogva tartja az Egyesült Államok haditengerészetének két folyami hajóját, a legénységgel együtt

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) bejelentése szerint Irán fogva tart két amerikai hajót, a tíztagú legénységgel együtt. John Kerry külügyminiszter (képünkön) az irániakkal egyeztet.

A Pentagon névtelenséget kérő tisztségviselői szerint egyelőre nem világos, hogy a haditengerészet két folyami hajója véletlenül tévedt-e iráni vizekre, a Perzsa-öbölben lévő Farszi szigetére. Hivatalos közlés szerint a tengerészek kiképző küldetésen voltak, amikor helyi idő szerint a déli órákban műszaki hibát észleltek és az iráni vizek felé sodródtak. Az iráni parti őrség azonnal őrizetbe vette őket.

A fejleményről érkező első hírek után John Kerry, az amerikai diplomácia irányítója azonnal felvette a kapcsolatot iráni tisztségviselőkkel: telefonon egyeztetett velük a tengerészek szabadon bocsátásáról.

A külügyminisztérium névtelenséget kérő egyik tisztségviselője az NBC televízió délutáni híradójának így nyilatkozott: az irániak tisztában vannak azzal, hogy tévedés történt, és beleegyeztek, hogy órákon belül szabadon engedik a tengerészeket. A Pentagon szóvivője, Peter Cook, arról tájékoztatott, hogy a hajók éppen Kuvait és Bahrein között haladtak, amikor megszakadt velük a navigációs kapcsolat.

"Kapcsolatban állunk Iránnal, és biztosítékokat kaptunk, hogy a legénység és a hajók azonnal visszatérhetnek" - fogalmazott a szóvivő.

A Farszi-sziget a Perzsa(Arab)-öbölben fekszik, félúton Irán és Szaúd-Arábia között. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 828
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap