label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Augusztusban nőtt vagy csökkent a születések és a házasságkötések száma?

511-gyel több születést regisztráltak augusztusban, mint egy hónappal korábban, miközben a házasságkötések száma több mint 4900-zal bővült – tájékoztatott ma az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Az idei év nyolcadik hónapjában összesen 21 051 születést jegyeztek fel, ami 511-gyel több a júliusi adatnál. Eközben 19 277-en vesztették életüket, 1149-cel kevesebben, mint előző hónapban.

„A természetes szaporulat pozitív volt augusztusban, 1774 fő – az élve születettek száma magasabb volt az elhalálozott személyekénél. Júliusban szintén pozitív volt az adat. Az egy évesnél kisebb gyerekek körében 122-en vesztették életüket, ami 15-tel kevesebb, mint a júliusban regisztrált 137 eset” – mutat rá közleményében a statisztikai intézet.

Az anyakönyvi hivataloknál 22 701 házasságot kötöttek, 4910-zel többet, mint egy hónappal korábban. Eközben jogerős, a 2010/202-es számú törvény előírásainak megfelelő ítélettel 2373 válást mondtak ki, 144-gyel többet, mint a hetedik hónapban.

Augusztusban az előző év azonos időszakához viszonyítva 5151 újszülöttet regisztráltak, miközben az elhalálozások száma 53-mal volt magasabb.

„A természetes szaporulat pozitív volt augusztusban (1774 fő – előzetes adatok). 2014 augusztusában negatív volt a természetes szaporulat (3324 fő – majdnem végleges adatok). Idén augusztusban 24-gyel több egy évesnél kisebb gyermek vesztette életét” – derül ki a statisztikai intézet közleményéből.

A tavalyi év nyolcadik hónapjához képest idén augusztusban 1396-tal kevesebb házasságkötést jegyeztek, miközben a válások száma 899-cel nőtt. (4)


Decembertől 15 százalékkal nőnek a fizetések a tanügyben

December elsejétől 15 százalékkal nőnek a fizetések a tanügyben – jelentette be ma Sorin Mihai Cîmpeanu oktatási miniszter, miután tárgyalt a szakszervezetekkel. Mint elmondta, összesen 304 000 alkalmazott lesz a béremelés haszonélvezője – beleértve a pedagógusokat és a kisegítő személyzetet.

„Megállapodtunk, hogy miután az oktatók és a kisegítő személyzet 10 százalékos fizetésemelésben részesült – 5 százalék márciusban és 5 százalék szeptemberben –, illetve a nem oktató személyzet fizetése augusztusban 12 százalékkal nőtt, idén még egy részletben, december elsejétől nőjenek a bérek – mind az oktatói, mind a kisegítő, mind pedig a nem oktatói személyzet 15 százalékos fizetésemelésben részesül” – részletezte a tanügyi tárca vezetője, miután a kormánypalotában tárgyalt az oktatásban dolgozókat tömörítő szakszervezetek képviselőivel.

Sorin Mihai Cîmpeanu megjegyezte, hogy ezzel a 15 százalékos emeléssel a tanügyi fizetések átlagosan 26,7 százalékkal nőnek az idei év folyamán.

Hozzátette: ez az utolsó fizetésemelési ütem 1,7 milliárdos költségvetési erőfeszítést jelent. (4)


Kenőpénz kampányfinanszírozásra a Microsoft-ügyben?

A 2009-ben a kormányon lévő Demokrata-Liberális Párt (PDL) választási kampányát finanszírozhatták azokból a kenőpénzekből, amelyek az úgynevezett Microsoft-ügyben cseréltek gazdát - derült ki ma, az ügy tárgyalásának kezdőnapján a legfelsőbb bíróságon.

A korrupcióellenes ügyészség tavaly ősszel indított bűnvádi eljárást kilenc volt miniszter ellen, azzal gyanúsítva őket, hogy csúszópénzért részesítettek előnyben bizonyos cégeket az általuk vezetett minisztériumok számítástechnikai közbeszerzéseinél.

A bíróság által ma kihallgatott négy vádlott közül három beismerő vallomást tett. Dorin Cocoş üzletember elmondta, hogy 2009-ben a szoftverlicencek megújításáért kifizetett jutalékokból négymillió eurót kapott, amit a PDL kampányköltségeire fordított. (4)


Illyés Gergely: több szavazó kell, hogy Marosvásárhelynek magyar vezetője legyen

A vasárnapi marosvásárhelyi előválasztásnál magasabb arányú részvételre lesz szükség jövőre a magyarság részéről, hogy leváltsák a román polgármestert és ismét magyar vezetője legyen a városnak - mondta ma Illyés Gergely, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet elemzője.

(A felvételen Soós Zoltán és csapata látható)

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Dragnea: tárgyalok Ponta leváltásáról, ha Johannistól felkérés érkezik

Liviu Dragnea, a PSD elnöke vasárnap arra a kérdésre, hogy tárgyal-e most, a pártelnök-választás után Klaus Johannis elnökkel a miniszterelnök leváltásáról, azt mondta, akkor tárgyal erről a témáról, ha „felkérés” vagy „meghívás” érkezik, ami egyelőre nem történt meg – írja ma a Mediafax.

Dragneát arról kérdezték, tárgyal-e az államfővel a jelenlegi kormány leváltásáról most, a Szociáldemokrata Párton belüli választások lezárultával. A megválasztott elnök azt mondta, pillanatnyilag „nem akar beszélni” erről a témáról.

„Akkor fogok erről beszélni, ha megtörténik, ha felkéréseket kapok, ha meghívás érkezik. Álláspontom nem változott sokat, vagyis nem volt ok rá, hogy ez után a szavazás után megváltozzék. Ami mondandóm volt erről a témáról, azt elmondtam nyilvánosan, habozás nélkül és elég világosan” – mondta Dragnea.

Arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy meghívást vár az államfőtől, a PSD elnöke azt mondta: „Nincs okom rá, hogy azért kopogtassak, hogy valakivel megbeszéljem, hogyan váltsuk le a kormányunkat.” (4)


A legjobb elsőfilm díját kapta Reisz Gábor diplomafilmje

Reisz Gábor (fotó) diplomafilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című magyar alkotás nyerte a legjobb elsőfilm díját a Let's CEE filmfesztiválon Bécsben.

Az október 1. és 11. között megrendezett tematikus filmfesztivál idén 118 filmet vonultatott fel, a legjobb elsőfilm díjért nyolc film versenyzett, a díjról nemzetközi zsűri döntött. Reisz Gábor rendező-forgatókönyvíró-zeneszerző személyesen mutatta be filmjét a bécsi közönségnek – közölte a Magyar Filmunió hétfőn az MTI-vel.

A Let's CEE filmfesztivált – amely Közép- és Kelet-Európa filmterméséből mutat be válogatást – 2012 óta rendezik meg az osztrák fővárosban. (2)


EU: a jelenlegi szíriai vezetéssel elképzelhetetlen a tartós béke

Szíria jelenlegi vezetésével elképzelhetetlen a tartós béke az országban - áll abban a zárónyilatkozatban, amelyet mai tanácskozásukon fogadtak el az Európai Unió külügyminiszterei.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


Nőtt vagy csökkent az ipari termelés?

Az év első nyolc hónapjában 2,9 százalékkal nőtt a román ipari termelés a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte ma az országos statisztikai intézet.

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


Hogyan alakult az éves infláció szeptemberben?

Negatív tartományban maradt szeptemberben az éves infláció, ugyanakkor 0,2 százalékkal mínusz 1,7 százalékra emelkedett a korábbi mínusz 1,9 százalékról.

Szeptemberben 0,26 százalék volt a havi infláció az előző hónaphoz képest. Az élelmiszerek 0,90 százalékkal drágultak, a szolgáltatások 0,13 százalékkal kerültek többe, a nem élelmiszerek 0,15 százalékkal lettek olcsóbbak.

Szeptemberben, tavaly év végéhez képest a fogyasztói árindex 1,6 százalékkal volt alacsonyabb. A vizsgált időszakban az élelmiszerek csaknem 7 százalékkal lettek olcsóbbak, ugyanakkor a nem élelmiszerek 1,42 százalékkal kerülnek többe, a szolgáltatások ára pedig 1,41 százalékkal emelkedett.

Az év első kilenc hónapjában a havi átlag fogyasztói árindex mínusz 0,8 százalék volt a tavalyi hasonló időszakban jegyzett mínusz 0,1 százalékhoz képest.

A jegybank szerint az idén év végén az árak éves csökkenése 0,3 százalék lesz, jövőre a fogyasztói árindex várhatóan visszakerül a pozitív tartományba, így 2016-ban 0,7 százalékos éves inflációra számítanak. (4)


Visszaesett a Skoda eladása szeptemberben

Szeptemberben 93 600 személygépkocsit adott el a Skoda Auto cseh autógyár, ami 2,1 százalékkal kevesebb, mint 2014 szeptemberében - jelentette ma a cég.

Részletek a Motorház rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 899
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap