label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Nem bontják le a román-szerb határ mellé felépített sátortáborokat

A hatóságok a vasárnap kezdődött gyakorlat lejárta után sem bontják le a román-szerb államhatár közelébe felépített két sátortábort - jelentette ma a Digi 24 hírtelevízió.

A televíziónak Nagykomlós (Comloşu Mare) község polgármestere arról nyilatkozott, hogy a községhez tartozó Kunszőlősön (Lunga) felállított tábor a helyén marad arra az esetre, ha Románia felé is elindul a bevándorlók áradata. A polgármester a belügyi szervektől kapott tájékoztatásra hivatkozott.

A csendőrség és határrendészet az elmúlt napokban mind a kunszőlősi, mind pedig a temesmórai (Moraviţa) sátortábort kibővítette és felszerelte, ma pedig mindkét táborban a bevándorlók regisztrálását gyakorolták. A hírtelevíziókban bemutatott képsorokon mindkét táborban körülbelül száz-száz sátor látszik. Egy-egy sátor 8-10 személy befogadására alkalmas. (4)


Már 1,1 millió eurót kellett fizetnie az államnak a börtönkörülmények miatt

2015 májusáig összesen 1,1 millió eurót és 10 ezer svájci frankot kellett fizessen Románia egyes elítélteknek, kártérítésként a börtönökben uralkodó körülmények miatt, áll az Igazságügyi Minisztérium egyik projektjének mellékelt iratában.

A projekt a giurgiui büntetés-végrehajtóban végzendő befektetésekről szól.

A dokumentum szerint a román államot az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 139, a büntetés-végrehajtási intézetekben uralkodó körülményekre vonatkozó ügyben, 1,1 millió euró és tízezer svájci frank értékben ítélte pénzbírságra idén májusig.

2011-ben Romániát 19 esetben bírságolták meg a börtönkörülmények miatt, 2011 előtt pedig összesen 33-szor, így 278 516 eurós kártérítést kellett fizetnie, szemben az addigi 239 830 euróval és 10 ezer svájci frankkal. (4)


Mozgósítási gyakorlatot tart a román hadsereg Hargita megyében

Mozgósítási gyakorlatot tart a román hadsereg Hargita megyében - közölte csütörtökön a Székelyhon portál.

A portál tájékoztatása szerint az elmúlt napokban sok Hargita megyei férfi kapott behívót Csíkszereda laktanyáiba, s feltűnően sok katonai és csendőri egyenruhást látni a városban. Korábban a megye prefektusa arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a védelmi minisztérium és a belügyminisztérium közös mozgósítási gyakorlata keretében ellenőrzik a lakosság védelmi felkészültségét. (9)


Az RMDSZ-en múlhat, hogy a jobb- vagy baloldal alakít kormányt jövőre Romániában

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségen (RMDSZ) múlhat, hogy a jobb- vagy baloldal alakít kormányt a jövő évi parlamenti választások után Bukarestben - derült ki egy friss felmérésből, amelyet az Adevarul hírportál ismertetett.

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet szeptemberi felmérése szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 42 százalékkal megnyerné a parlamenti választásokat, ha azokat most vasárnap tartanák meg. Ugyanakkor a jelenlegi kormánykoalíció is csaknem ugyanennyi voksot összesítene, így az 5 százalékos parlamenti súlyra esélyes RMDSZ és a kedvezményesen képviselethez jutó kisebbségek dönthetnének arról, hogy a PNL vagy a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányozzon Romániában a következő parlamenti ciklusban.

A szeptember közepén készült felmérés szerint az UNPR önállóan is bejutna a parlamentbe a voksok 5,1 százalékával. A PSD-re a választók 35 százaléka voksolna. (9) 


Elhunyt Ellis Kaut, Pumukli „szülőanyja”

Életének 95. évében elhunyt Ellis Kaut, az apró, vörös hajú rosszcsont kobold, Pumukli  „szülőanyja”. A német írónő több mint ötven éve mutatta be a világnak a később világhírűvé vált koboldot. Azóta Pumukli rádiójátékokban, televíziós sorozatban és könyvekben tűnt fel, de még – ahogy az egy igazi hírességhez méltó – bélyegen is szerepelt.

Pumukli és Eder mester meséjén generációk nőttek fel, nemcsak Németországban, hanem Magyarországtól kezdve Spanyolországon át Franciaországig. A rosszcsont kobold és az asztalosmester történetei még Kínát is meghódították. A rezes kobold felett jogvita is kialakult Kaut és a figura eredeti rajzolója, Barbara von Johnson között. Mindketten éveken át küzdöttek Pumukli „szülői jogaiért”, és a vita végül odáig fajult, hogy már arról folyt: vajon lehet-e barátnője a kicsiny teremtménynek. Barbara von Johnson engedte volna, hogy a gyerekek barátnőt adjanak Pumuklinak, Kaut viszont teremtménye sorsának alakulása feletti önállóságát látta veszélyben forogni.

Az írónő már évekkel ezelőtt alapítványt hozott létre az olvasás népszerűsítésére és a gyermekirodalom életben tartására. Mint mondta, az olvasás által nagyon sokat lehet tanulni. Tavaly megjelent életrajzi kötetében feltárta, hogy végleg letette a tollat, a fotózással viszont nem hagyott fel. (8)

(Fotó: MTI/EPA/Matthias Schrader)


Lakiteleki Filmszemle – megosztott fődíj Csibi László alkotásának

Csibi László székelyudvarhelyi születésű, Kolozsváron élő rendező Édes Erdély, itt voltunk című alkotása, valamint a sepsiszentgyörgyi Vargyasi Levente és Kinda István Szenesek című filmje kapta a XV. Lakiteleki Filmszemle megosztott fődíját. 

A szerdán véget ért három napos szemlének a Lakitelek Népfőiskola adott otthont. Krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsorok, valamint híradós tudósítás és internetes kategóriákban lehetett nevezni. Részletek a Kult-túra rovatban. (8)


Nógrádi György: többszörösére nő a menedékkérők száma a családegyesítésekkel

Többszörösére is nőhet az Európába idén előrejelzett egymillió menedékkérő száma, ha megkezdődnek a családegyesítések. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint rendkívül későn ültek össze az EU vezetői, hogy megoldást találjanak a migrációs válságra. Nézete szerint az előre közzétett pontok nagy része olyan intézkedéseket tartalmazott - például az unió egységes védelme -, amelyeket már két éve meg kellett volna hozni. Kiemelte, "azt az alapvető stratégiai áttörést, amire Európa és a világ várt, nem hozta meg" a találkozó.
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet adatai szerint a hónap elejéig 700 ezer menedékkérőt regisztráltak az Európai Unióban, az év végéig pedig akár az egymilliót is meghaladhatja a menedékkérők száma. Egyre több szakértő beszél eközben arról, hogy ez a szám az esetleges családegyesítések miatt rövid időn belül akár a többszörösére is növekedhet. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán azt mondta, Szíriából valamint a több millió szír menekültet befogadó környéki országokból is özönlenek az emberek, és ha egyszer elkezdődik a családegyesítés, akkor „Európában kő kövön nem marad”.  A törökök ugyan lezárták a szárazföldi határukat Görögország irányába, de a migránsok 90 százaléka tengeren megy tovább Európa felé – tette hozzá.
Nógrádi György reagált Németország csütörtök reggeli bejelentésére, amely szerint szerdán száz albán menedékkérőt toloncolt ki, és október 2-áig további 450-et kényszerít területe elhagyására. Ezzel kapcsolatban azt mondta, Németország abból indul ki, hogy biztonságos harmadik országból nem jöhet bevándorló, jelenleg pedig a Balkán összes országa biztonságosnak számít. Hozzátette, a németek nagyon "korrektek", mert az albánokat Magyarországra is visszaküldhetnék, hogy a magyarok gondoskodjanak hazaküldésükről, ehelyett azonban megoldják ezt charterjáratokkal. (forrás MTI)3


Steven Seagal oroszországi produkciós céget akar alapítani

Steven Seagal, aki októberben Oroszországba készül egy állatvédelmi rendezvényre, bejelentette, hogy oroszországi produkciós céget akar alapítani.

Az amerikai filmsztár az orosz Rambler online hírportál szerint orosz partnerekkel, vegyesvállalatként képzeli el a produkciós céget.

Seagal októberben utazik az orosz Távol-Keletre egy állatvédelmi rendezvényre Pamela Andersonnal együtt. A két színész a veszélyeztetett fajok megmentését célzó, Tigris nap elnevezésű eseményen jelenik meg.

Anderson a közelmúltban járt Vlagyivosztokban egy gazdasági fórumon, ahol szintén környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozott és egy jótékonysági aukción egy mentőbóját ajánlott fel eladásra a Baywatch-sorozatból.

Seagal régóta jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal. Két éve úgy volt, hogy ő lesz a Kalasnyikov-gyár nemzetközi reklámkampányának arca, ám az ötlet nem valósult meg az Oroszországgal szemben a Krím annektálása miatt tavaly bevezetett amerikai embargó miatt - emlékeztetett a The Hollywood Reporter.

Idén az Oscar-díjas orosz rendező, Nyikita Mihalkov beszélt arról, hogy Seagal főszereplésével akar filmet forgatni. (4)


Egymilliárd euróval növeli az EU a szíriai menekülteknek nyújtott támogatást

Egymilliárd euróval növeli az EU a szíriai menekülteknek nyújtott támogatást - közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az uniós országok állam-, illetve kormányfőinek szerda éjfélen túlnyúló, brüsszeli rendkívüli menekültügyi tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


Idén többen haltak meg szelfizés közben, mint cápatámadásban

Többen vesztették életüket idén szelfizés közben, mint cápatámadásban: 12 embernek okozta halálát a fotóönarckép-készítés, míg csupán nyolc embert marcangolt halálra a tengeri ragadozó a Mashable amerikai hírportál összesítése szerint.

Részletek a Bulvár rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  







Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  



Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.



Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 565
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap