label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Csibi László alkotása kapta megosztva a XV. Lakiteleki Filmszemle fődíját

Létrehozva: 2015. szeptember 24. 10:31


Képkocka az Édes Erdély, itt voltunk című filmből
Képkocka az Édes Erdély, itt voltunk című filmből
Csibi László székelyudvarhelyi születésű, Kolozsváron élő rendező Édes Erdély, itt voltunk című alkotása, valamint a sepsiszentgyörgyi Vargyasi Levente és Kinda István Szenesek című filmje kapta a XV. Lakiteleki Filmszemle megosztott fődíját. Az emberi erőforrások minisztere által felajánlott 1 millió forintos fődíj mellett Csibi László alkotása a Petőfi Népe és a Bolyai Filmműhely különdíját is elnyerte. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 500 ezer forintos különdíját és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szintén 500 ezer forintos különdíját a Szenesek című alkotásnak ítélték oda.


A Lakiteleki Népfőiskola, a Szent István Egyetem és a Dunaversitas Egyesület tizenötödik alkalommal hirdette meg a Lakiteleki Filmszemlét Gaál István Kossuth-díjas magyar filmrendező, fényképész, operatőr emlékére. A szerdán véget ért három napos szemlének a Lakitelek Népfőiskola adott otthont. Krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsorok, valamint híradós tudósítás és internetes kategóriákban lehetett nevezni.

A felhívásában kiírt határidőig a Kárpát-medencéből 71 alkotás érkezett, az előzsűri döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 26 alkotás jutott.

A zsűri elnöke Sára Sándor Kossuth-díjas filmrendező, a nemzet művésze volt. A harminc tagú zsűrinek mások mellett Alexa Károly irodalomtörténész; Bíró Zoltán irodalomtörténész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója; Boros Bánk Levente politológus; Dippold Pál író; Ékes Ilona, az Európai Regionális Szervezet elnöke; Gazsó L. Ferenc, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. MTI-igazgatóságának vezetője; M. Kiss Sándor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgató-helyettese; Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. Stúdióvezetője; valamint Zsigmond Attila rendező, operatőr is tagja volt. A díjakat Sára Sándor, Lezsák Sándor és a zsűri tagjai adták át.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 500 ezer forintos különdíját A szendiszűcs című alkotás kapta, amelyet a szombathelyi Boros Ferenc és Horváth Zoltán rendezett. A Kairosz Kiadó 150 ezer forintos különdíját, valamint a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum 100 ezer forintos különdíját A vers ereje – Kádár félelme című alkotás kapta, amelyet Agócs Sándor és Balogh László rendezett.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. 200 ezer forintos különdíját A csíksomlyói Salvator kápolna című filmnek ítélték, amelyet a Csíkszépvízen alkotó Daczó Dénes rendezett. Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének 200 ezer forintos különdíját, valamint az Echo Televízió és a Magyar Hírlap különdíját a Szeptember katonája című film kapta, amelyet Zajti Balázs dunakeszi rendező készített.

Lezsák Sándor elmondta: a XVI. Lakiteleki Filmszemlét Morell Mihály festő, szobrász, filmvágó emlékére rendezik majd, a felhívást novemberben teszik közzé. (8)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap