label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Három év után új amerikai nagykövet érkezett Romániába

Csaknem három évvel elődje távozása után új amerikai nagykövet érkezett Romániába: Hans G. Klemm hétfőn átadta megbízólevelét Klaus Iohannis államfőnek.

Az új nagykövet a „biztonságot célzó partnerség” megerősítését, valamint a romániai jogállamiság és korrupció elleni közdelem támogatását nevezte mandátuma célkitűzésének a fogadó ország polgáraihoz intézett, román nyelven elmondott videoüzenetében.

Klemm még csütörtökön tette le a hivatali esküt John Kerry külügyminiszter előtt, aki az Egyesült Államok megbízható szövetségesének nevezte Romániát, az iraki és afganisztáni szerepvállalást említve. (13)


Bizalmatlansági indítványt terjesztettek be Ponta ellen

Bizalmatlansági indítványt terjesztett a parlament elé ma a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő ellen, akit korrupció gyanújával állított bíróság elé az ügyészség.

A 180 ellenzéki honatya által aláírt indítvány arra szólítja fel a törvényhozókat: válasszanak Románia és a "kompromittált Victor Ponta miniszterelnök" között. A PNL ugyanis azt állítja, hogy Ponta elvesztette hitelét, és tisztségben maradása mérhetetlen károkat okozna Romániának.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága közben szintén ma egyhangú döntést hozott arról, hogy kiáll Ponta mellett. A kormánykoalíció többi pártja is támogatásáról biztosította a Ponta-kabinetet.

Az ellenzék által kezdeményezett bizalmatlansági indítványról várhatóan jövő héten szavaz a bukaresti parlament. (4)


Ponta fenntartja Magyarországot bíráló álláspontját

Victor Ponta miniszterelnök ma kijelentette, hogy fenntartja Magyarországgal kapcsolatos álláspontját, és ismét bírálta a magyar-román határra tervezett kerítés megépítését.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Megkezdődött az előzetes tárgyalás Ponta büntetőperében

A legfelső bíróságon megkezdődött ma az előzetes tárgyalás a Victor Ponta kormányfőt is érintő büntetőperben, akit okirat-hamisítás, pénzmosás, és adócsalásban való bűnsegédlet gyanújával küldött bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Az előzetes szakaszban a bíróság zárt ülésen dönt a vádlottak elleni esetleges kényszerintézkedésekről, a vádirat törvényességét ellenőrzi formai szempontból és megvizsgálja, hogy szabályos volt-e a bűnvádi eljárás. Ez legfeljebb két hónapig tarthat, utána kezdődik a tárgyalás érdemi szakasza, amely nyilvános lesz.

A mai tárgyalásra Pontát nem idézte be a bíróság, csak feltételezett bűntársát, Dan Şova szociáldemokrata szenátort, akinek az esetében a bírósági felügyelet két hónappal való meghosszabbítását kezdeményezte a DNA. (4)


Kisebbségi kulturális chartát írtak alá Kolozsváron

Egymás megismerése, megértése, kulturális értékeinek tisztelete érdekében a város közösségei közötti folyamatos párbeszéd megteremtése a célja a Kisebbségi kulturális chartának, amelyet kolozsvári kulturális intézmények és kisebbségi közösségek képviselői írtak alá ma délben a Művészeti Múzeum Tonitza-termében.

A kezdeményezők a kolozsvári interkulturalitás alapelveire, működőképes modelljére kívánnak javaslatot tenni, az alapelvek között egyebek mellett az is szerepel, hogy a rasszizmus, az idegengyűlölet, a diszkrimináció és az intolerancia minden formáját elutasítják, és a kulturális kreativitást, valamint a művészetek értékközvetítő szerepének erősítését helyezik előtérbe. Részletek a holnapi Szabadságban. (8)


Torontói filmfesztivál – ír rendező alkotása győzött

Lenny Abrahamson ír rendező Room című alkotása nyerte el a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál legfontosabb elismerését, a közönségdíjat, amelyet vasárnap este adtak át.

A legjobb dokumentumfilmnek az orosz Evgeny Afineevsky Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom című produkcióját választották a nézők, a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetsége (FIPRESCI) pedig Jonás Cuarón Desierto című drámáját jutalmazta. (8)


Átadták a Színházi Kritikusok Céhének elismeréseit

Az Örkény István Színház e föld befogad AVAGY SZÁMODRA HELY című produkciója (rendező: Mohácsi János) nyerte el a legjobb előadás díját ma este Budapesten, a Színházi Kritikusok Céhének harmincötödik gáláján – derült ki a kritikusok szakmai szervezetének honlapján (kritikusceh.wordpress.com) közzétett tájékoztatásból. 

A legjobb új magyar dráma díját Székely Csabának ítélték Vitéz Mihály című művéért, az életműdíjjal kitüntetett Molnár Piroska pedig úgy fogalmazott: „Ha erőm engedi, és időm lesz még, akkor csiszolgatom ezt az életművet, hogy olyan fényes legyen majd, hogy a legkritikusabb kritikus is nyugodtan dőljön hátra a fotelben, hogy jól van, egye meg a fene, jó helyen van ez a díj ennél a nőnél". Részletek a Kult-túra rovatban. (8) 


Új tevékenységgel jelentkezik a Korzo Egyesület: múzeumpedagógiai foglalkozás diákoknak

A kolozsvári Minerva Házban ma tartott sajtótájékoztatón a Korzo Egyesület képviselői beszámoltak legújabb, októbertől induló programjukról. Gál Zsófia és Veress Boglárka művészettörténészek elmondták,  a Korzo Egyesület régi, hiánypótló célkitűzése múzeumpedagógiai foglalkozások szervezése Kolozsváron, és ezt most sikerül megvalósítaniuk: a Liliom a vásznon című program idén szeptember 28. és november 15. közötti időszakban zajlik, III-VII. osztályos gyerekeknek szól, és a Kolozsvári Művészeti Múzeum állandó kiállításába, a Nemzeti Galéria termeibe kalauzolja a résztvevőket. A gyerekek tárlatvezetésen vehetnek részt, amely ellenben interaktív tevékenység lesz, ugyanis a helyszínen kitöltendő munkafüzetet kapnak a kisdiákok, majd a tárlatvezetést követően óriás-társasjátékkal teszik élményszerűvé az elhangzottak megértését, elmélyítését. (3) Részletek


KISLÁNY VESZTETTE ÉLETÉT EGY BALESETBEN SZAMOSÚJVÁRON

Egy tíz éves kislány életét vesztette, három személy, köztük két gyerek, megsérült egy mai balesetben, amely Szamosújvár Kolozsvár felőli bejáratánál történt. Az autó, amiben ültek, áthajtott az ellenkező sávba, ahol egy haszongépjárművel ütközött.

Ştefana Moldovan, a Kolozs megyei rendőrség szóvivője elmondta, a baleset a személygépkocsi 39 éves sofőrjének fáradtsága miatt történhetett, az ütközés nyomán az autó nekisodródott a korlátnak, majd elhagyta az úttestet.

A balesetben egy tíz éves kislány életét vesztette, két gyermek és egy nő, akik az autóban utaztak, megsérültek, s kórházba szállították őket.

A szóvivő közlése szerint a rendőrség folytatja a vizsgálatot, hogy pontosan meg tudják határozni, mi vezetett a balesethez. (4)


Nyolc órányi keresés után találták meg a Máramarosban hegyen rekedt turistákat

Vasárnap este, több mint nyolc órányi keresés után találta meg a Máramaros megyében, a Pop Iván csúcs közelében rekedt turistákat egy vadászokból és erdészekből álló csapat. A Paltinu menedékházhoz vezették őket, ahol már várta őket egy mentőautó – írja ma a Mediafax.

A Máramaros Megyei Pintea Viteazu Csendőrfelügyelőség vezetőhelyettese, Mihai Haiduc azt mondta, az öt hegymászó „jól van, a saját lábukon jönnek le a hegyről.”

„Csendőrökből, máramarosi katasztrófavédőkből, hegyimentőkből, mentőorvosokból álló csapataink a Paltinu menedékházban vannak, egy vadászokból és erdészekből álló egységnek pedig sikerült ötüket megtalálni, és elindultak velük a menedékház felé. Várhatóan hamarosan odaérnek. Most keresik a könnyebbik utat lefelé, nehéz a terep, becsléseink szerint még mintegy három órába telik, amíg leérnek a menedékházhoz. Mind az öten jól vannak, a saját lábukon jönnek le a hegyről. A menedékháznál átveszi őket egy mentőautó” – mondta Haiduc.

Elmondása szerint a hegyen rekedt öt személy máramarosszigeti illetőségű.

A Pop Iván csúcs a Máramarosi-havasokban, 1937 méter magasan található. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 729
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap