label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
A fasizmus és kommunizmus áldozatairól emlékezett Johannis

A fasizmus és kommunizmus áldozatairól emlékezett meg ma közzétett üzenetében Klaus Johannis. Az államfő kifejezte reményét, hogy az élethez és szabadsághoz való jogot soha többé nem lehet büntetlenül semmibe venni.

Románia 2011-ben iktatta törvénybe azt a 2008-as Prágai Nyilatkozat által szorgalmazott kezdeményezést, hogy augusztus 23-át - az Európa keleti részének felosztását titkos záradékban szentesítő Molotov-Ribbentrop-paktum aláírásának napját - nyilvánítsák a náci és a kommunista totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapjává. A német és szovjet külügyminiszter által 1939. augusztus 23-án aláírt megállapodás készítette elő egyebek mellett a balti államok, illetve a Romániához tartozó Besszarábia szovjet bekebelezését.

Johannis tavaly elnökjelöltként, idén pedig már megválasztott államfőként üzenetével gyakorlatilag újraértelmezte országa számára augusztus 23-a - Románia korábbi nemzeti ünnepe - történelmi jelentőségét.

Az elnöki hivatal honlapján közzétett üzenetben Johannis elítélte a Molotov-Ribbentrop-paktumot és annak "Romániát érintő áldatlan következményeit".

"Nem szabad tagadnunk, vagy minimalizálnunk a legionárius (fasiszta) és kommunista népirtó politikát, tisztelegnünk kell az áldozatok emléke előtt. Az utóbbi évtizedben Románia bátor lépéseket tett ezen rezsimek elítélése terén, bebizonyítva, hogy végleg szakított történelme ezen sötét időszakaival" - fogalmazott az államfő.

Johannis ugyanakkor arra intette honfitársait, hogy előzzenek meg minden "radikális, utópikus, szélsőséges politikai kezdeményezést", amely a jogállamiságot és a demokráciát támadja.

A kommunizmus idején augusztus 23. volt Románia nemzeti ünnepe, amelyet az akkori hatalom az "1944-es nemzeti antifasiszta, és antiimperialista fegyveres felkelés" napjaként ünnepelt. A kommunisták a második világháborús román kiugrás napját sajátították ki: 1944. augusztus 23-án (amikor a szovjet hadsereg már Bukaresthez közeledett) Románia a tengelyhatalmak oldaláról az Egyesült Nemzetek oldalára állt át, az akkor alig 23 éves Mihály király vezetésével. (4)


Magyar és román siker a szarajevói filmfesztiválon

Nemes Jeles László Saul fia című alkotása a játékfilmes zsűri különdíját nyerte el, míg a dokumentumfilmes mezőnyben Almási Tamás Tititá című alkotása a nemzetközi zsűri különdíját kapta a szarajevói filmfesztiválon. A dokumentumfilm kategóriában az Alexander Nanau által rendezett Totó és nővérei kapta a 3000 euróval járó fődíjat. (2)

További részletek a Kult-Túra rovatban.


FOTÓRIPORT – KMN: Szombat délelőtti hangulat a Farkas utcában

Szombaton délelőtt a Fesztivál utcában jártunk, megnéztük a Poquita&Filarmonica kis kalandjai című előadást (az olaszországi  Regula contra Regulam Teatro produkciója), találkoztunk a Lengyelországból érkező TańcaZamojszczyzna" nevű néptánccsoport néhány tagjával, és bekukkantottunk a budapesti Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet sátrába, ahol szépséges hercegkisasszonyokat is láttunk.

Fotóriportunk itt látható.


Rendőrtársukra emlékeztek Kolozsváron

Hét szolgálati autóval vonultak fel ma a kolozsvári rendőrök, hogy ily módon emlékezzenek meg a Bukarestben, szolgálat közben elszenvedett balesetben elhunyt kollégájukról.

A rendőrautók a Prefektúra épülete előtt gyülekeztek, a rendőrök a visszapillantó tükrökre gyászszalagot kötöttek, az autók ablakaiba pedig kitették az elhunyt kolléga, Gheorghe Ionescu fényképét.

Egyperces néma tiszteletadás után a megkülönböztető fény- és hangjelzéseket használó autókkal a rendőrök a polgármesteri hivatalig meneteltek, majd a Béke-tér és a Főtér érintésével visszatértek a Bocskai/A. Iancu térre. (4)


PIROS FESTÉKKEL MÁZOLTÁK BE A KAROLINA TÉRI EMLÉKOSZLOPOT

Ismeretlen tettes piros festékkel mázolta be a Karolina téri emlékoszlopot, tájékoztat a Mediafax. A hírügynökség szerint ráadásul a tettes a Mad (őrült) szót zöld színű festékkel írta rá az emlékműre.

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal illetékesei ma azt nyilatkozták, feljelentést tesznek a rendőrségen. Hozzátették: a városi tanács szeptember eleji ülésén pénzkiutalásra kerül sor annak érdekében, hogy a város több műemlékét és szobrát graffiti-ellenes védőréteggel vonják be.

A közhivatal képviselői elmondták: holnap ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek a kolozsvári rendőrségen a Karolina téri emlékoszlop ellen elkövetett vandalizmus miatt.

– Azt tapasztaltuk, hogy bizonyos személyek graffitit festettek az obeliszkre és festékkel betűket írtak rá. Kérjük a tettesek azonosítását és megbírságolását, a műemlékek ellen elkövetett vandalizmus ugyanis egyre nagyobb méreteket ölt. A szeptemberi költségvetés-kiegészítéskor pénzt utalunk ki annak érdekében, hogy a város több műemlékét és szobrát grafitti-ellenes védőréteggel vonjunk be. Ezek közé tartozik majd a Mátyás-szobor és a Karolina téri emlékoszlop. Csupán a Mátyás-szobor esetében a kivitelezés 60 ezer lejbe kerül – jelentették ki a városháza képviselői.

A kolozsváriak által régen Státuának nevezett emlékművet 1831-ben állították fel a Főtér déli házsorával szemben, I. Ferenc császár és felesége, Karolina Augusta 1817. augusztusi kolozsvári látogatása emlékére. (4)


FOTÓRIPORT – Így főztök ti

Természetesen nem csak a Szabadság csapata főzőcskézett a Kolozsvári Magyar Napokon: az Apáczai-líceum udvara tele volt az örömfőzésre érkezett csapatokkal és az éhes látogatókkal.

Fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg. (13)


FOTÓRIPORT – KMN: Székelygulyást főzött a Szabadság csapata

Aprítottuk, vágtuk, reszeltük a hozzávalókat, majd miután üstbe tettük őket, kavartuk, fűszereztük, kóstoltuk, s több csipetnyi vidámságot is szórtunk a székelygulyásba.

A Szabadság-módra készült „sajtós kacsa” sokak tetszését elnyerte a Kolozsvári Magyar Napok szombati örömfőzésén, a zsűri pedig a mezőny legízletesebb ételének kiáltotta ki. Fotóriportunk itt látható. (8)


Öttusa Eb - Kovács Sarolta olimpiai kvótás

Magyar szempontból kedvezően alakult a bath-i öttusa Európa-bajnokság női hagyományos versenyének befutója, így - a berlini világbajnokságon július elején elért hatodik helyével - olimpiai kvótát szerzett Kovács Sarolta.

Az angliai kontinensviadalon ugyan csak 25. lett, de így is örülhetett, a német Lena Schöneborn harmadik helyének köszönhetően.

Az Eb-n nyolc kvótát osztottak ki, s az itt kiharcolt kvalifikációt tartotta meg az is, aki előzőleg, a vb-n már szerzett. Berlinben három európainak jutott kvóta, közülük az akkor győztes német versenyző végzett egyedüliként most is olyan helyen, amely ismét riói részvételt ért, így a vb-s kvótája felszabadult. A vb-n a második helyezett kínai Csen Csien és a harmadik brazil Yane Marques szintén kvalifikálta magát a saját kontinensén, így a Berlinben negyedik orosz Donata Rimsaite, illetve ötödik brit Samantha Murray tarthatta meg a kvótáját, Schönebornét pedig Kovács kapta.

Az Eb-n Földházi Zsófia 17., Alekszejev Tamara pedig 30. lett. A magyar csapat az ötödik helyen végzett. (4)


Belga Nagydíj - Hamilton nyert és növelte az előnyét összetettben

A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte meg a mai Forma-1-es Belga Nagydíjat, s ezzel 28 pontra növelte az előnyét az összetettben a most második csapattársával, a német Nico Rosberggel szemben.

Részletek a Sport rovatban. (4)


Számolatlanul ölik a madárakat a Mediterráneumban

Kegyetlen bánásmódnak vannak kitéve a madarak a Földközi-tenger medencéjében, ahol évente 25 milliót ölnek meg belőlük, a legtöbbet Egyiptomban, a fő zsákmány az erdei pinty - közölte a témával foglalkozó első átfogó jelentésében a Birdlife International.

Részletek az Állatbarát rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:554
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 928
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap