label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
A székelyföldi románok csökkenő számának hatásaira figyelmeztetett a régió ortodox püspöke

A székelyföldi románok létszámcsökkenésének hatásaira figyelmeztetett a 13. marosfői nyári egyetemen felszólaló Andrei Moldovan, Kovászna és Hargita ortodox püspöke (képünkön).

A püspök szerint a székelyföldi románok számbeli fogyása dominóhatást vált ki, mely sokszorosan sújtja a román közösséget. Szerinte ez a jelenség veszélyezteti a román oktatási intézmények működését, és a fiatalok elveszítik a személyes és szakmai fejlődés lehetőségét, ez pedig a térség gazdaságára is kihat. A képzetlen fiatalok ugyanis nem tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, és nem tudnak pályázni az Európai Unió által biztosított pénzforrásokra.

"Ha a térség turisztikai látványosságairól beszélünk, román identitásképző értékekről is beszélünk, amelyeket ápolni, restaurálni kellene. (…) Nagy szükség van a befektetésekre és munkahelyek létrehozására a térségben, mert ezek hiánya etnikai hovatartozástól függetlenül sújtja az itt lakókat" - jelentette ki Kovászna és Hargita ortodox püspöke.

Andrei Moldovan szerint a fiataloknak nem autonómiaelméletekre van szükségük, hanem a régió valós gazdasági potenciáljának a kihasználására. A püspök úgy vélte, a határon túli román közösségek vezetői számára szervezett marosfői tábor jó alkalom arra, hogy a külhoni románok mellett a székelyföldi románok helyzetére is ráirányítsa a bukaresti hatóságok figyelmét.

Andrei Moldovant februárban választotta Kovászna és Hargita püspökévé az ortodox egyház zsinata. Beiktatása előtt az Andrei Fagarasanul nevet használta. (4)


Románia a saját kisebbségvédelmi modellje alkalmazását kéri a határon túli románok esetében

Bogdan Aurescu külügyminiszter szerint Románia jó példát mutat a világnak az interkulturális kapcsolatok terén, és azt szeretné, ha a román modellt honosítanák meg Európának azokban az országaiban is, ahol „a román kisebbséghez tartozó személyek” élnek.

Mindezt abból az üzenetből idézte az Agerpres hírügynökség, amelyet a külügyminiszter a határon túli románok 13. marosfői nyári egyeteméhez intézett ma. A külügyminiszter szerint Románia elvárja, hogy a határon túli románok számára biztosítsák az etnikai, kulturális, vallási és nyelvi identitás megőrzését, és ehhez legalább olyan jogokat kér, mint amilyeneket Románia biztosít a területén élő nemzeti kisebbségeknek. (4)


Száztízezerre nőtt a menedékkérők száma Magyarországon

Száztízezerre nőtt a menedékkérők száma Magyarországon, ami rendkívül magas szám, és a nemzetközi adatokban is az első fél évben hetvenszázalékos volt a növekedés - mondta el a magyar Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatója ma a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Végh Zsuzsanna kifejtette, hogy az illegális határátlépők többsége menedékkérelmet nyújt be, bár az utóbbi időben mintha kevesebben, de így is kilencven százalék az arányuk.

Mint mondta, sok a tévhit a menedékkérők között azzal kapcsolatban, hogy ha nem regisztrálják őket Magyarországon, akkor nagyobb eséllyel tudnak továbbutazni.

Végh Zsuzsanna emlékeztetett, a regisztrált menedékkérőnek van "területen maradási joga", de ez azt jelenti, hogy be kell érkezniük a kijelölt befogadóállomásra, mert ott tudják az eljárást lefolytatni. Ha azonban nem jelentkeznek, akkor megszegik az együttműködési kötelezettséget.

Végh Zsuzsanna hozzátette, ebben az esetben "el lehet gondolkodni, hogy valóban védelemre szorul-e", valóban kéri-e a magyar hatóság védelmét. Megjegyezte azt is, hogy aki nem várja meg az eljárás végét, az illegálisan hagyja el az országot.

A főigazgató az utóbbi időben kibontakozó, a migránsokat segítő civil kezdeményezésekkel kapcsolatban megjegyezte: a segítőknek is a jogkövető magatartásra kell ráirányítaniuk a menedékkérők figyelmét, mert csak a kijelölt befogadóállomáson tudják kérelmüket érdemben kivizsgálni. (4)


Három évre ítéltek egy szerb embercsempészt Magyarorszgon

Gyorsított eljárásban három év börtönre ítélte a Szegedi Járásbíróság egy szerb férfit, aki tíz szíriai határsértőt vitt volna pénteken Röszkéről az ország belsejébe – tájékoztatta ma a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-t.

Szanka Ferenc közölte, a férfit az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, vagyoni haszonszerzés végett elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek, és a szabadságvesztés mellett három évre kiutasította Magyarországról.

Az ítélet szerint a vádlott még Szerbiában megállapodott a szíriai állampolgárokkal abban, hogy egy társa a szerb-magyar határ közelébe szállítja, majd - miután illegálisan átlépték a zöldhatárt - ő tovább viszi őket az ország belseje felé.

A vádlott Röszke mellett várakozott autójával, amikor reggel hat óra körül megérkeztek a határsértők. Még be tudtak szállni a járműbe, de a kocsi már nem indulhatott el, mert a járőrök odaértek. A sofőr felszólításra sem szállt ki, az ajtókat magára zárta, járatta a motort, így végül a járőrök betörték az üveget, hogy előállíthassák.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője fellebbezett. (4)


Hariclea Darclée énekverseny – Egyed Apollóniát is díjazták

A zsűri különdíját nyerte el Egyed Apollónia szoprán, a Kolozsvári Magyar Opera magánénekese (fotó) a július 28-a és augusztus 9-e között megtartott brăilai Hariclea Darclée Nemzetközi Énekversenyen – derült ki  az Adevărul honlapján közzétett tájékoztatásból. Az énekverseny nagydíját Ioan Hotea és Adrian Dumitru tenoroknak ítélte oda a Mariana Nicolesco operaénekes, fesztiválalapító által vezetett nemzetközi zsűri.

Három személyt jutalmaztak első díjjal: Silvia Micu és Ekaterina Morozova (Oroszország) szopránokat, valamint Pavel Kolgatin (Oroszország) tenort. További részletek a holnapi Szabadságban. (8)


Női tenisz-világranglista - Pliskova a nyolcadik, Babos 84.

A múlt heti stanfordi tornán finalista cseh Karolina Pliskova (képünkön) három helyet javítva a nyolcadik a női teniszezők legfrissebb világranglistáján, amelynek élén továbbra is óriási fölénnyel a 21-szeres Grand Slam-győztes amerikai Serena Williams áll.

Babos Tímea - miután a torontói torna selejtezőjében elvérzett - maradt a 84. helyen.

Babos párosban változatlanul a 12. helyen áll.

Női egyes világranglista (a WTA honlapja szerint, zárójelben az előző helyezés):
    --------------------------------------------------------------
 1. (1.) Serena Williams (amerikai) 12 371 pont
 2. (2.) Marija Sarapova (orosz) 6386
 3. (3.) Simona Halep (román) 5151
 4. (4.) Petra Kvitova (cseh) 4995
 5. (5.) Caroline Wozniacki (dán) 4905
 6. (6.) Ana Ivanovic (szerb) 3706
 7. (8.) Lucie Safarova (cseh) 3465
 8. (11.) Karolina Pliskova (cseh) 3335
 9. (9.) Garbine Muguruza (spanyol) 3315
10. (10.) Carla Suárez Navarro (spanyol) 3195
11. (14.) Angelique Kerber (német) 3150
12. (12.) Jekatyerina Makarova (orosz) 2920
13. (13.) Tímea Bacsinszky (svájci) 2920
14. (7.) Agnieszka Radwanska (lengyel) 2760
15. (20.) Jelina Szvitolina (ukrán) 2370
...84. (84.) Babos Tímea 716                     (4)


Férfi tenisz-világranglista - Nisikori már negyedik

A washingtoni tornán győztes japán Nisikori Kej (képünkön) egy helyet javítva már a negyedik a férfi teniszezők világranglistáján, melyet továbbra is Novak Djokovic vezet.

A Nisikori által a washingtoni verseny fináléjában legyőzött amerikai John Isner hatot lépett előre, egészen a 12. helyig.

A legjobb magyar, Fucsovics Márton 17 helyet hátracsúszott a rangsorban, így a 206.

Férfi tenisz-világranglista (az ATP honlapja alapján, zárójelben a legutóbbi helyezés):
    --------------------------------------------------------------
 1. (1.) Novak Djokovic (szerb) 13 755 pont
 2. (2.) Roger Federer (svájci) 9065
 3. (3.) Andy Murray (brit) 7840
 4. (5.) Nisikori Kej (japán) 6025
 5. (4.) Stan Wawrinka (svájci) 5745
 6. (6.) Tomas Berdych (cseh) 5140
 7. (7.) David Ferrer (spanyol) 4295
 8. (8.) Marin Cilic (horvát) 3585  
 9. (9.) Rafael Nadal (spanyol) 3500
10. (10.) Milos Raonic (kanadai) 3275
11. (11.) Gilles Simon (francia) 2765
12. (18.) John Isner (amerikai) 2180
13. (13.) Richard Gasquet (francia) 2105
14. (15.) David Goffin (belga) 2045
15. (17.) Gäel Monfils (francia) 1975
...206. (189.) Fucsovics Márton 236           (4)


A külügyminisztérium bekérette a bukaresti magyar nagykövetség képviselőjét

Ma a külügyminisztérium bekérette a bukaresti magyar nagykövetség képviselőjét egy interjú miatt, amelyet Zákonyi Botond bukaresti magyar nagykövet adott a România liberă című napilapnak.

A külügynek az MTI bukaresti irodájához is eljuttatott közleménye szerint ma reggel Nagy Károly Zoltán első beosztottat kérették be, mert a nagykövet jelenleg szabadságát tölti.

A külügyminisztérium szerint a megbeszélésen a román fél kifejtette határozott "egyet nem értését" azzal, amit a magyar nagykövet a román-magyar kétoldalú kapcsolatok egészéről nyilatkozott.

A lap által ma közölt interjúban Zákonyi Botond egyebek mellett kifejtette, hogy a kétoldalú kapcsolatok alakulása az infrastrukturális együttműködésektől is függ, de ezen a téren nem létezik "elegendő jóindulat" a román fél részéről. (4)


Az első fél évben 15 százalékkal nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya

Az idei első fél évben 441,1 millió euróval, 15 százalékkal, 3,292 milliárd  euróra nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya a tavalyi év azonos időszakhoz képest - közölte hétfőn az országos statisztikai intézet.

A kivitel értéke 27,029 milliárd euró volt, a behozatal elérte a 30,321 milliárd eurót. A behozatal gyorsabb ütemben nőtt, mint a kivitel: az import 6,9 százalékkal, az export 5,9 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Románia az export és az import mintegy háromnegyedét egyaránt az Európai Unió tagállamaival bonyolítja le.  Az export (44 százalék) és az import (36 százalék) összetételében egyaránt jelentős arányt képviselnek az autók és egyéb szállítási eszközök. (4)


Elhúzódó görög gazdasági válságra kell számítani

Hosszú távon nem jelent megoldást Görögország számára a 86 milliárd eurós hitelcsomag, ezért elhúzódó válsággal kell számolni - jelentette ki ma a magyarországi Nézőpont Intézet gazdasági elemzője hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában.

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 894
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap