label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Nem tiltották el, mégsem megy be a városházára a brassói polgármester

Brassó polgármestere, George Scripcaru ellen bírói felügyelet alatt folyik az eljárás hivatali visszaélés és csúszópénz elfogadásának vádjával. Scripcarut a Brassói Fellebbviteli Bíróság nem tiltotta el elöljárói feladatainak ellátásától, mégsem megy be a városházára.

A polgármesternek ugyanis nem szabad sem az ügy többi gyanúsítottjával, sem az esetleges tanúkkal találkoznia. A brassói polgármestert hétfőn vették őrizetbe hivatali visszaélés és csúszópénz elfogadása miatt, a városvezetőség és egyes cégek közötti hőenergia-szerződések kapcsán, jelenleg pedig bírói felügyelet alá helyezték, a Brassói Fellebbviteli Bíróság kedd esti döntése alapján.

A bírák visszautasították a brassói korrupcióellenes ügyészek kérelmét, hogy a polgármestert és másik két gyanúsítottat – David Mihai Cipriant és Costan Simina Marianát – előzetes letartóztatásba helyezzenek, és elrendelte a 30 napos bírói felügyeletet mindhármuk számára. (4)


Források: július 11-éig hazatérhet Victor Ponta miniszterelnök

Victor Ponta miniszterelnök szeretne részt venni a Nagylak–Csanádpalota román–magyar határátkelő július 11-ei megnyitásán, ám ez azon múlik, hogy orvosai beleegyeznek-e a jövő heti vizsgálatok után – tudta meg hivatalos forrásokból a Mediafax hírügynökség.

„A kormányfő szeretne eljönni Nagylakra július 11-én, de ez attól függ, mint mondanak az orvosok jövő héten. Egyelőre csak Gabriel Oprea kormányfő-helyettes részvételét jelentették be” – tájékoztattak. Románia és Magyarország megegyezett az A1-es és az M43-as autópályák összekapcsolásával keletkező új határátkelő létrehozásában, a Nagylak és a Csanádpalota között.

Az új átkelő mind a nemzetközi személy-, mind az áruforgalmat megkönnyíti majd. Az átkelőnél 7,5 tonnás súlykorlátozás lesz majd érvényben.

Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter kijelentette, kedd reggel beszélt Victor Ponta kormányfővel, aki azt mondta, egyre jobban érzi magát, és hamarosan visszatér az országba. Arra a kérdésre, tudja-e, hogy Ponta hétvégéig hazatér-e, Cazancius azt mondta, ezt egyelőre nem tudja biztosan, ám a miniszterelnökkel folytatott beszélgetései alapján akár néhány napon belül hazajöhet. (4)


Tăriceanu: a kormányfő hazatérése után komolyan el kell beszélgetnünk a koalícióban

A kormánykoalíció működése kapcsán kérdéseket vetett fel Călin Popescu Tăriceanu szenátuselnökben Mihai Răzvan Ungureanunak a Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) élére történt kinevezése kapcsán megtartott parlamenti szavazás. Ma úgy nyilatkozott, hogy politikai megbeszélésre van szükség a témában.

„Ami a tegnap történt a parlamentben, bennem is kérdéseket vet fel a kormánykoalíció és a többség működése kapcsán. Hinni akarom, hogy ez csak egy véletlen kisiklás, és éppen ezért úgy vélem, amint a kormányfő visszatér az országba, nagyon komoly megbeszélést kell tartanunk ezekben a kérdésekben, hogy lássuk, hogyan működik a többség 2016-ig, és hogy megelőzzük a jövőben a hasonló helyzeteket” – fejtette ki Tăriceanu ma a szenátusban.

Ugyanakkor a felsőház elnöke úgy látja, hogy a helyzet „nem meghatározó a kormány és a koalíció működésében”, mivel a jelenlegi kormány és koalíció eredményeket mutatott fel, így a koalíciós beszélgetésnek arra kell majd összpontosítania, hogy a jövőben elkerülhetőek lehessenek a hasonló helyzetek. (4)


Potápi Árpád János: a magyar kormánytámogatás célja a kárpátaljai magyarság közösségként való megtartása

Az ukrajnai magyarságnak nyújtott jelentős magyar kormánytámogatás célja az, hogy a kárpátaljai magyarok nemzeti közösségként maradjanak meg és fejlődjenek a szülőföldjükön, túlélve a jelenlegi nehézségeket – jelentette ki ma Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a XXIII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemen tartott nyitó előadásában Felsőszinevéren.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Védett lett Vajdahunyad várának neve és ábrázolása

Ezentúl csak a vajdahunyadi polgármesteri hivatal jóváhagyásával lehet felhasználni Vajdahunyad várának a nevét és ábrázolását, az önkormányzat ugyanis levédette az Állami Találmányi és Védjegyhivatalnál (OSIM) a várkastély román nyelvű névváltozatait és képét.

Constantin Tinca, a várkastélyban működő múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta: a védelem biztosításának nem föltétlenül az volt a célja, hogy pénzt kérjenek azoktól, akik kereskedelmi célokra akarják felhasználni a kastély képét és nevét, csupán meg szeretnék védeni az egyik legértékesebb romániai műemléket attól, hogy hozzá nem illő tartalmakhoz társítsák az imázsát.

Hozzátette, tavaly nagy sajtóvisszhangja volt annak, hogy egy kanadai lottótársaság használta saját céljaira a kastély képét.

Az igazgató az MTI kérdésére elmondta, a védelem "természetesen" nem vonatkozik a budapesti Vajdahunyadvárra. A 15. századi erdélyi műemlék 19. században készült budapesti mása maga gazdálkodhat az imázsával. (9)


Július 11-én nyitják meg az első autópálya-határátkelőt Magyarország és Románia között

Július 11-én, szombaton nyitják meg a forgalom előtt Nagylaknál az első autópálya-határátkelőt Magyarország és Románia között - közölte ma az Autópályák és Országutak Országos Társaságának (CNADNR) szóvivője a Mediafax hírügynökséggel.

Ugyanaznap adják át a Pécska (Pecica)-Arad közötti 16 kilométeres sztrádaszakaszt, illetve a magyar M43-as pálya Makó és az országhatár közötti 23 kilométeres szakaszát - tette hozzá a szóvivő.

A Mediafax a Szociáldemokrata Párt (PSD) Arad megyei szervezetétől arról értesült, hogy az avatásra Orbán Viktor magyar és Victor Ponta román miniszterelnököt is várják.

A Nagylak (Nădlac)- Csanádpalota autópálya-határátkelő megnyitása nyomán Arad és Temesvár lesz Románia első két nagyvárosa, amelyet bekapcsolnak az európai gyorsforgalmi úthálózatba. (4)


Repülőgép-szerencsétlenség Indonéziában

Már 141 holttestet kiemeltek Indonéziában a szumátrai Medán város egyik lakóövezetében, amelyre katonai repülőgép zuhant. A mentőalakulatok folytatják a kutatást, hogy túlélőkre bukkanjanak, de szakértők szerint ennek nem sok az esélye.

 A C-130-as Hercules típusú szállítógép a felszállás követően csapódott kedden a lakónegyedre, ahol ezt követően hatalmas tűz keletkezett. Szemtanúk szerint a repülőgép felrobbant egy szálloda felett, majd zuhanás közben elsodort több lakóépületet és járművet. 

A város kórházába eddig 141 holttestet szállítottak, többségüket nem azonosították. (9)


Görög válság - Beadja a derekát Ciprász?

A Financial Times tegnap arról számolt be, hogy birtokába jutott a levélnek, amelyet Alekszisz Ciprasz görög kormányfő intézett kedden késő este az Európai Bizottsághoz, az IMF-hez és az Európai Központi Bankhoz.

Tájékoztatásuk szerint a miniszterelnök – néhány apró módosítással – elfogadná a hitelezők hét végi feltételeit, annak érdekében, hogy országa megkaphassa a harmadik, 29 milliárd eurós uniós mentőcsomagot. (9)


FOTÓRIPORT - Sörkülönlegességek vására az Auchan áruházban

Mától július 14-ig a világ húsz országának mintegy háromszáz, hazai és külföldi sörkülönlegességéből vásárolhatnak az érdeklődők a kolozsvári Auchan áruházban – ez immár a hatodik ilyen alkalom.

Részletek és fotóriport itt. (4)


Rekordmagas a születéskor várható élettartam Pekingben

Rekordmagas a születéskor várható élettartam a kínai fővárosban, állandó lakosai átlagosan 82 évig élnek, a 60 év felettiek száma Pekingben pedig már 3 millió felett van - számolt be ma a városi egészségfelügyelet adatai nyomán a China Daily című lap.

Részletek az Életmód rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 562
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap