label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Kelemen Hunor: Az amerikai kongresszusi határozat újraindíthatja a romániai restitúciót

Kelemen Hunor szerint újraindíthatja a Romániában elakadt egyházi ingatlan-visszaszolgáltatási folyamatot az Egyesült Államok kongresszusi bizottságának a múlt héten elfogadott számon kérő határozata.

Az RMDSZ elnökét a képviselőház költségvetési bizottságának azzal a csütörtökön elfogadott határozatával kapcsolatban kérdezte az MTI tudósítója, amely felszólítja Románia kormányát és az amerikai külügyminisztériumot, hogy 90 napon belül készítsen jelentést azokról a lépésekről, amelyeket az elkobzott romániai egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása érdekében tett.

Kelemen Hunor emlékeztetett rá, néhány héttel ezelőtt azért utazott Amerikába, hogy tárgyalópartnereit meggyőzze: a biztonsághoz az emberi, a kisebbségi jogok és a tulajdonjog tiszteletben tartása is hozzátartozik.

„Bizakodásra ad okot, hogy a reakció ennyire gyors volt” - jelentette ki az RMDSZ elnöke. (4)


Egy amerikai kongresszusi bizottság jelentést sürget az egyházi restitúció ügyében

Az amerikai képviselőház költségvetési bizottsága egy módosító indítvánnyal beiktatta a romániai egyházi ingatlan-visszaszolgáltatás ügyét a külügyminisztérium költségvetési törvényébe, a precedens értékű döntés egyúttal szorgalmazza, hogy készüljön jelentés erről a kérdésről - derült ki a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítványnak (HHRF) által a sajtóhoz eljuttatott közleményből.

A testület június 11-én, egy héttel az RMDSZ Kelemen Hunor elnök vezette küldöttségének washingtoni látogatását követően határozott így.

Az amerikai törvényhozás magyar frakcióközi csoportjának (Hungarian-American Caucus) két társelnöke, Marcy Kaptur és Andy Harris által megfogalmazott javaslat felszólítja Románia kormányát és az amerikai külügyminisztériumot, hogy 90 napon belül készítsen jelentést azokról a lépésekről, amelyeket az elkobzott egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása érdekében tett. A módosító indítványt egyhangúlag fogadta el a képviselőház költségvetési bizottsága.

Marcy Kaptur, a frakcióközi csoport demokrata társelnöke a bizottság ülésén a társelnökök aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, ahogy a román kormány az egyházi restitúció kérdését kezeli. "A mi felelősségünk, hogy ebben a kérdésben az emberi jogok és az egyházakat megillető jogok oldalára álljunk, különösképpen olyan országok esetében, amelyek a mai napig nem tudták rendezni a sötét kommunista örökségüket" - mondta. Andy Harris, a caucus magyar származású republikánus társelnöke hozzátette: "a külügyminisztériumnak mindent meg kell tennie az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása érdekében".

A kongresszusi bizottság döntését megelőzően, június 2. és 5. között a Magyar Emberi Jogok Alapítvány (Hungarian Human Rights Foundation - HHRF) meghívására Washingtonba látogatott az RMDSZ-delegációja. A küldöttség kongresszusi képviselőket, magas rangú külügyminisztériumi tisztviselőket, emberi jogi és vallásügyi szakértőket, valamint a helyi amerikai magyar közösség vezetőit tájékoztatta a másfél milliós erdélyi magyar közösséget ért jogsértésekről. (4)


Kolozsvárt és a megyét népszerűsítik Európában

Fly&Share a hivatalos elnevezése annak a projektnek, amely keretében Erdély fővárosát és a régiót népszerűsítik Európában – jelentették be ma egy sajtótájékoztatón.

A Mihai Seplecan Kolozs megyei tanácselnök, Vákár István alelnök, valamint Gheorghe Şurubaru alpolgármester és David Ciceo reptérigazgató jelenlétében megtartott bemutató rendezvényen elhangzott: a kolozsvári nemzetközi légi kikötő partnerei segítségével népszerűsíti Kolozsvárt és a régiót annak érdekében, hogy minél többen látogassanak hozzánk.

Ugyanakkor a projektben részt vevő európai légi kikötők ugyanúgy reklámozzák városunkat, amely idén Európa Ifjúsági Fővárosa. (4)


Sárga jelzésű viharos zápor holnaptól

Sárga jelzésű figyelmeztetést bocsátott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat: kedd délutántól szerda éjszakáig, csütörtökön hajnalig az ország jelentős területén jégeső, viharos nyári zápor lesz. A csapadék mennyisége helyenként 25–30 l/m2 lesz, elszigetelten négyzetméterenként 50–60 liter csapadékot jeleznek. Régiónkban az érintett megyék: Kolozs, Szilágy, Beszterce Naszód, Szeben. (6)


FOTÓRIPORT – Amerikaifutball gála a sétatéri Kolozsvár Arénában

Az elmúlt hétvégén szervezték Kolozsvárott az amerikai futball bajnokság hatodik döntőjét, a VI. ROBOWL-t. A bajnoki döntőn a Bukaresti Rebels 2–0 arányban győzte le a hazai csapatot, a Kolozsvári Crusaders, amely rövid történelme során kétszer szerzett bajnoki címet.

A helyszínen készült felvételek ide kattintva tekinthetők meg. (7)


Véget érhet a csődeljárás a Fornetti Romániánál

A Fornetti Románia rendezte minden tartozását, így javasolni fogja a csődvédelem megszüntetését - jelentette be ma a cég.

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


Fontos tárgyalások előtt Románia az Európai Bizottság szakértőivel az IMF-hitelszerződésről

Az Európai Bizottság szakértőiből álló küldöttség érkezik Bukarestbe, ahol a hatóságokkal tárgyalásokat folytat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezésében kötött hitelmegállapodásról - közölte ma Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.

A szakértői látogatás kedden kezdődik. Teodorovici elmondta, azért fontos a megbeszélés, mert ennek eredményétől függ, hogy július 15-én az IMF küldöttsége is ellátogat-e Bukarestbe, hogy folytassák a tárgyalásokat a Romániának biztosított elővigyázatossági hitelről.

Az IMF küldöttségének két legutóbbi felülvizsgálati látogatása kudarccal végződött, miután a felek bizonyos feltételekről nem jutottak megállapodásra.  Legutóbb május végén volt Bukarestben az IMF, az EB és a Világbank közös szakértői bizottsága. Akkor nem tartottak kiértékelést, mivel szakértői szintű megbeszélés volt.

Az Agerpres hírügynökség Guillermo Tolosát, az IMF romániai képviselőjét idézte, aki korábban úgy vélte: jól haladtak a május végi tárgyalások, de a nemzetközi hitelezők további intézkedéseket várnak a kormánytól, amelyek lehetővé tennék, hogy az államháztartási hiány a Románia által vállalt keretek között maradjon. (4)


Amnesty International: globális problémaként kell kezelni a menekültválságot

A II. világháború óta nem alakult ki a jelenlegivel összemérhető súlyosságú menekültválság, amelynek megoldására csak akkor van remény, ha az egyes kormányok felismerik, hogy globális léptékű válságról van szó - áll az Amnesty International Londonban ma ismertetett jelentésében.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének 35 oldalas összeállítása szerint a helyzet rohamos súlyosbodását jelzi, hogy az idei év eleje és május vége között 1865 menekülő halt meg a Földközi-tengeren; a tavalyi azonos időszakban 425-en vesztették életüket ugyanott.

Áprilisban volt olyan tíznapos időszak, amely alatt ezren haltak meg a tengeri átkelés közben.

A II. világháború óta most először haladta meg az 50 milliót a lakóhelyükről világszerte elűzöttek száma. Szíria lakosságának több mint a fele jutott erre a sorsra, és közülük mintegy négymillióan menekültek külföldre. Hatalmas többségük - 95 százalékuk - csak a Szíriával szomszédos országokig tudott eljutni; Libanonban a szíriai menekültek teszik ki a lakosság 20 százalékát - áll az Amnesty International jelentésében. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 905
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap