label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Csíksomlyói búcsú – Pápai áldásban részesülnek az idei zarándokok

Teljes búcsúval járó, vagyis az ideigtartó büntetéstől, a "tisztítótűztől" megszabadító pápai áldásban is részesülnek az idei csíksomlyói búcsú zarándokai abból az alkalomból, hogy idén 500 éves a csíksomlyói Mária-kegyszobor és az idei zarándoklatra az - ebből az alkalomból meghirdetett - jubileumi Mária-évben kerül sor.

A hagyományosan pünkösdvasárnap előtti szombaton tartandó zarándoklatra idén is százezreket várnak a csíksomlyói hegynyeregbe, ahol 12.30-kor kezdődik az ünnepi szentmise. Az idei búcsú jelmondata, az „Oltalmad alá futunk” a jubileumi Mária-évhez kapcsolódik, a mise ünnepi szónoka pedig Jakubinyi György, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke lesz.

Az eseményre a magyar kormány támogatásával felújították a Makovecz Imre tervei alapján készült Hármashalom oltárt, mely a magyar címer jegyeit viseli magán. A munkálatok során kicserélték a tető zsindelyborítását, korszerűsítették a szigetelést és a vízelvezetést, és - mivel öt évvel ezelőtt villámcsapás érte az oltár keresztjét - az építményre villámhárítót is szereltek.

Jakubinyi György érsek a Hargita Népe című napilap pénteki számában közölt interjúban a búcsú üzeneteként azt mondta: „ragaszkodjunk hitünkhöz, ragaszkodjunk nemzetünkhöz, azaz anyanyelvünkhöz és kultúránkhoz, ragaszkodjunk szülőföldünkhöz”. Úgy vélte, ezt az üzenetet hordozza a Kissomlyó-hegyen álló Salvator-kápolna előtti kőkereszt felirata is: „Isten! Tarts meg minket őseink szent hitében és erényeiben!” (4)


Nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy restitúciós ügyben egy volt polgármestert

Jogerősen nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte ma a bukaresti táblabíróság Cristian Poteraşt, a főváros hatodik kerületének volt polgármesterét egy ingatlan-visszaszolgáltatásokkal összefüggő korrupciós ügyben, amelyben a kerületi bíróság alapfokon még felmentette.

Az elöljáró mellett több - korábban szintén felmentett - hivatalnok is jogerősen letöltendő börtönbüntetést kapott, amiért a kerület belterületéhez tartozó hat, a kommunizmus idején államosított, "tisztázatlan jogi helyzetű" telek tulajdonjogát átruházták az azokra jogot formáló magánszemélyekre, "megsértve mások tulajdonjogát".

A hivatali visszaélésért kiszabott büntetések mellett a bíróság elrendelte az egyik kedvezményezett üzletembertől, Marian Căpăţînától korábban lefoglalt csaknem 21 millió euró elkobzását. Căpăţînă - akinek a neve Traian Băsescu volt államfő korrupcióváddal bíróság elé állított testvére, Mircea Băsescu ügyében is felbukkan - ezt a pénzösszeget két illegálisan megszerzett, összesen mintegy 20 ezer négyzetméternyi telek eladásából szerezte.

A most elítélt kerületi polgármester és beosztottjai által 2006-ban törvénytelenül "visszaszolgáltatott" hat telek értéke - az akkori ingatlanárak szerint - több mint 58 millió euróra rúgott.

A kétmilliós lakosságú román főváros hat kerületre oszlik, amelyek közügyeit bizonyos fokú helyi autonómiát élvező polgármesteri hivatalok intézik. (4)


Elindult a Csíksomlyó Expressz és Székely Gyors a csíksomlyói búcsúba

Elindult a Csíksomlyó Expressz és Székely Gyors a csíksomlyói búcsúba.

A Csíksomlyó Expressz magyar idő szerint éjfélkor indult Szombathelyről, majd Budapesten, a Keleti pályaudvaron csatlakozott hozzá hajnalban a Székely Gyors. A két vonat Budapestről egy tizenhat kocsiból álló, csaknem fél kilométer hosszú szerelvényként indult Erdélybe.

Az 1100 zarándokot szállító vonat mozdonyát idén II. Rákóczi Ferenc tiszteletére díszítették fel halálának 280. évfordulója alkalmából. A mozdonyon az erdélyi fejedelem arcképe és jelmondata, "Istennel a hazáért és a szabadságért" látható.

A Kárpáteurópa Utazási Iroda által szervezett négynapos program legfontosabb eseménye a csíksomlyói Mária-ünnep, a pünkösdi búcsú, valamint a zarándoklat Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához.

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda. (4)


Bartók Béla előtt tiszteleg az idei Új Magyar Zenei Fórum Zeneszerzőverseny

A 70 éve elhunyt Bartók Béla előtt tiszteleg idén az Új Magyar Zenei Fórum Zeneszerzőverseny. A komponistáktól olyan pályaműveket várnak, amelyek témáját Bartók művészete vagy személyisége ihlette.

Pályázni – augusztus 21-ig – ezúttal is nagyzenekari és kamaraegyüttesre írott művek kategóriájában lehet, újítás viszont, hogy a jelentkezési korhatár tíz évvel, 50 évre emelkedett.

A verseny első helyezettje nagyzenekari kategóriában 1 millió forintot, kamaraegyüttes kategóriában 500 ezer forintot nyer, a második díj 750 ezer, illetve 375 ezer, a harmadik 500 ezer, illetve 250 ezer forint. Több különdíjat is felajánlottak.

Az elődöntő után a döntő zsűrije – Jeney Zoltán, Sári József és Vajda Gergely – 4-4 művet választ ki, amelyeket nyilvános koncerten mutatnak be: a kamaradarabok október 6-án a Budapest Music Centerben, a nagyzenekari művek október 7-én a Művészetek Palotájában csendülnek fel. Itt, a hangverseny után kerül sor az eredményhirdetésre és az ünnepélyes díjkiosztóra is. (2)

 

 


Gyárfás visszautasította a Hosszú Katinka elleni doppingvádat

Hosszú Katinkát az egykori NDK-s sportolókat idéző doppingolással vádolta meg az a cikk, amelyet az amerikai Swimming World magazin jelentetett meg; Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke hivatalos levélben tiltakozott.

A magyar sportvezető válaszában botrányosnak nevezte a Swimming World Magazine internetes oldalán szerda éjszaka megjelent írást, mely szerinte úgy járatja le a nemzetközileg is elismert magyar úszót, hogy a szerző bármiféle bizonyítékkal rendelkezne állításainak igazolására.

„Amint azt a nemzetközi média mértékadó újságírói pontosan tudják, Hosszú Katinkát megannyi doppingvizsgálatra kötelezték az elmúlt években a WADA, illetve helyi antidopping-ügynökségek, versenyeken és versenyeken kívül egyaránt. Az eredmény mindannyiszor negatív volt” – hangsúlyozta Gyárfás Tamás a közleményében, melyet a magazin portálja közzétett, s péntek délelőtt az első számú cikk az oldalon. (13)


Ön szerint mi lesz a kolozsvári CFR 1907 futballcsapat sorsa? SZAVAZZON! (PROMO)

Arra vagyunk kíváncsiak, Ön szerint mi lesz a kolozsvári CFR 1907 futballcsapat sorsa?

Voksoljon a jobboldali függőleges menüsorban levő Szavazógépen. Az eredményt a Szabadság nyomtatott változatában is közölhetjük, s feltöltjük a hírportálunkra is.

Az eredmény itt. (4)


El kell ajándékozniuk élelmiszer fölöslegeiket a francia bevásárlóközpontoknak

Franciaországban a nagy bevásárlóközpontok köteles lesznek olyan intézkedéseket hozni, amelyek révén elejét vegyék az élelmiszer pazarlásának, továbbá kötelezik őket arra, hogy az el nem adott, de még fogyasztható élelmiszereket elajándékozzák – írja a Hotnews hírportál, a The Guardianra hivatkozva. A francia parlament csütörtökön szavazta meg egyöntetűen azt a jogszabályt, amely  megtiltja a nagy bevásárlóközpontoknak, hogy megsemmisítsék az eladatlan élelmiszereket. Egy francia politikus megjegyezte,  hogy felháborító látni a kidobott mosószerek között a még jó, fogyasztható ételeket.

A fölöslegben megmaradt jó élelmiszereket jótékonysági intézményeknek kell ajándékozniuk, vagy állatok élelmezésére illetve a mezőgazdaságban komposztnak használhatják fel.  Ennek érdekében mindegyik nagyüzlet köteles lesz szerződést kötni valamely intézménnyel.  (3)

 


FOTÓRIPORT - Kolozsvári Napok a Farkas utcában

Könyvvásár, multikulturális promenád, gasztronómiai ínyencségek a Farkas utcában - zajlanak a hivatalos városnapok Kolozsváron.

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (4)


FOTÓRIPORT - Diákfelvonulás a Kolozsvári Napok alkalmából

Ma több egyetem diákja vonult fel Kolozsváron. A látványos parádé az új sportcsarnokból indult, ahol az egyetemi hallgatók hivatalosan is búcsút mondtak az akadémiai évnek. Délelőtt 11 órakor a diákok a Kolozsvári Egyetemek Parádéja címmel bemutatót tartottak a főtéren, majd a Bigg Dimm A’Band koncertje következett. 

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (4)


Obama Havannába látogathat

Barack Obama amerikai elnök Havannába látogathat hivatali idejének lejárta előtt - jelenttette ki Washingtonban Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője - írja ma az MTI.

"Tudom, hogy van egy személy, aki különösen bízik abban, hogy Obama elnök Havannában jár majd valamikor a viszonylag közeli jövőben - ez pedig maga Obama elnök" - jelentette ki Earnest egy kubai újságírónak arra a kérdésére válaszolva, hogy tervezi-e az elnök felkeresni a karibi szigetország fővárosát, mielőtt távozik a Fehér Házból.

Washingtonban csütörtökön megkezdődött az amerikai-kubai tárgyalások negyedik fordulója a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról és a nagykövetségek kölcsönös megnyitásáról. Earnest szerint a tárgyalások egyik kulcskérdése az, hogy szabadon mozoghatnak-e majd, előzetes engedélykérelem nélkül Kubában az amerikai diplomaták és találkozhatnak-e olyan kubaiakkal, "akik nem részesei a kormányzatnak, sőt, nem is támogatják azt".

A tárgyalásról egyik fél sem közölt részleteket, de mind az amerikai, mind a kubai diplomaták derűlátóan nyilatkoztak a megállapodás esélyeiről. Marie Harf amerikai külügyi vezető kijelentette, hogy a pénteken véget érő tárgyalási fordulóról sajtótájékoztatót fognak tartani. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 762
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap