label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
FEJLEMÉNY - A szenátus Radu Boroianut választotta meg a Román Kulturális Intézet elnöki tisztségébe

A szenátus plénuma kedden megválasztotta a PSD által javasolt Radu Boroianut a Román Kulturális Intézet (ICR) elnöki tisztségébe.

A szenátus 64 mellete és 49 ellene szavazattal választották meg Radu Boroianut az ICR élére.

A PNL által javasolt Iulian Tănase 49 mellette és 64 ellene szavazatot kapott.

Amint arról korábbi gyorshírünkben beszámoltunk, a szakbizottságok pozitívan véleményezték Radu Boroianu és Iulian Tănase kinevezését az ICR élére. (4)


Pozitívan véleményezték Radu Boroianu és Iulian Tănase kinevezését az ICR élére

A szenátus kultúrális és külpolitikai bizottságai ma pozitívan véleményezték Radu Boroianu és Iulian Tănase kinevezését a Román Kulturális Intézet (ICR) élére. A PSD Radu Boroianut javasolta az ICR elnöki tisztségébe, a bizottsági tagok egyöntetűen pozitív véleményezést adtak kinevezéséről.

A PNL Iulian Tănaset javasolta a tisztségre, aki 12 igen és 4 nem szavazatot kapott a bizottságok tagjaitól.

Amint arról beszámoltunk, Lilian Zamfiroiu, a Román Kulturális Intézet elnöke a múlt héten lemondott tisztségéből. (4)


Klaus Johannis Románia schengeni csatlakozásáról beszélt Renzi olasz kormányfővel

Ma Klaus Johannis államelnök Románia schengeni övezethez való csatlakozásának perspektíváiról beszélt Matteo Renzi olasz kormányfővel, aki úgy vélte, a csatlakozás nem csupán Romániának, hanem Olaszországnak és az EU-nak is az érdekében áll a jelenlegi nemzetközi kontextusban.

A Klaus Johannis államelnök és Matteo Renzi olasz miniszterelnök közötti találkozó egyik témája Románia schengeni övezethez való csatlakozása volt.

„Ismét megerősítették, hogy Olaszország eddig is támogatta és továbbra is támogatja a schengeni övezethez való csatlakozásért tett erőfeszítéseinket, Renzi kormányfő úgy vélte, a csatlakozás nem csupán Romániának, hanem Olaszországnak és az EU-nak is az érdekében áll” - mondták hivatalos források. (4)


Wetzel Tamás: csak az őszinte román-magyar párbeszédnek van értelme

Csak a nyílt és őszinte román-magyar párbeszédnek látja értelmét Wetzel Tamás, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán kedd délutánra meghirdetett sajtóbeszélgetés előtt nyilatkozott nemzetpolitikai kérdésekről az MTI-nek.

Az évek óta szünetelő magas szintű román-magyar párbeszédre vonatkozó kérdésre kijelentette, hogy Magyarország érdekelt a nyílt és őszinte párbeszédben. A legégetőbb kérdések között a református egyháznak korábban visszaszolgáltatott Székely Mikó kollégium visszaállamosítását, a magyar himnusz éneklése és a székely zászló, a MOGYE, illetve a kétnyelvű utcanévtáblák elleni hatósági fellépéseket említette.        „Nem látom értelmét, hogy barátságos fotók készüljenek egy közös kormányülésről, ha annak nincsen megfogható eredménye az erdélyi magyarság számára is” - jelentette ki Wetzel Tamás. (4)


Ismét kéri Markó Attila előzetes letartóztatását az ügyészség

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) ismét kéri Markó Attilának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt parlamenti képviselőjének az előzetes letartóztatását amiatt, hogy kivonta magát a nyomozás alól.

A DNA egyik keddi közleménye szerint a kárpótlási ügyben végzett vizsgálatok során kiderült, hogy a vádlott kivonta magát a nyomozás alól, elhagyta Romániát, és ezért nem hallgathatták ki. A per a legfelső bíróságon zajlik, ezért az előzetes letartóztatási kérelmet is ugyanott nyújtották be az ügyészek. (3)


Per indult a 87 éves Ion Ficior munkatábor-parancsnok ellen

Megkezdődött Ion Ficior volt kommunista munkatábor-parancsnok elleni per, amelyben emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolják a 87 éves férfit. 

A vádlott, a Duna-deltában felállított peripravai munkatábor egykori parancsnoka, akit több mint száz politikai fogoly haláláért tartanak felelősnek, megjelent kedden a bukaresti ítélőtáblán tárgyalt ügyének első tárgyalásán. A vád szerint a peripravai munkatábor célja az volt, hogy pusztulásra ítéljék a foglyokat, akiket a kommunista rendszer ellenségeinek tekintettek.

A kegyetlen bánásmód miatt 103 fogoly halt meg 1958 és 1963 között, amikor Ficior volt a munkatábor parancsnoka. Ellene a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) nevű román kormányzati intézmény tett feljelentést az ügyészségen, és ennek nyomán született a vádemelés. (3)


Sógor Csaba: Romániában tabutémának számítanak a magyar közösség megoldatlan problémái

Romániában vannak olyan témák, amelyekről még az államfőnek sem szabad beszélnie – erre hívta fel Sógor Csaba az Európai Parlament figyelmét a strasbourgi plenáris ülés április 27-i nyitónapján – olvasható a politikus mai sajtóközleményében.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Befejeződött Kolozsváron a MédiaTérII konferencia. Nagyobb teret szánnának a közmédiában a szórványnak

További előadásokkal zárult ma Kolozsváron, a Sapientia egyetemen megtartott MédiaTér II konferencia, amelynek témája a kárpát-medencei szórványmagyarság és közmédia viszonya volt. A mai előadásokon a Délvidéken, Felvidéken, Kárpátalján, Horvátországban és Szlovéniában élő magyar kisebbség helyzetét mutatták be az előadók, az egybehangzó tapasztalat azt mutatta mindenhol, hogy a magyar nyelvű médiának meghatározó szerepe van a magyarságtudat megtartásában és ápolásában. A tanácskozást záró sajtótájékoztatón Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója elmondta, a magyar közszolgálati médiában pozitív megkülönböztetésben kell részesíteni a szórványban élő magyarokat, ez pedig abban nyilvánulhat meg, hogy nagyobb teret kapjanak a közmédia műsoraiban a szórványközösségek, a lélekszámukhoz viszonyítva. Ennek érdekében a közmédia tudósítóit arra próbálják majd ösztönözni, hogy minél több szórvánnyal kapcsolatos témát dolgozzanak fel. (3)


CFR: utolsó pillanatokban nyertek (FRISSÍTVE FOTÓRIPORTTAL)

A labdarúgó I. liga hétközi, 29. fordulójában a Kolozsvári CFR 1907 csapata a Chiajnai Concordiát fogadta.

A vendégcsapattól Serediuc a 35. percben betalált, s a 88. percig úgy tűnt, hogy a Concordia mind a három ponttal távozik a Fellegvárról.

Az egyenlítést Alexandru Păun fejesgólja hozta el, majd a hosszabbítás 4. percében Tiago Lopes is betalált, s a vasutasok 2–1-es győzelemnek örülhettek.

A helyszínen készült felvételek ide kattintva tekinthetők meg. (7)


Száműzné az EU a vékony műanyagzacskókat

Elfogadta kedden strasbourgi plenáris ülésén az Európai Parlament (EP) azokat a szabályokat, amelyek szerte az Európai Unióban jelentősen visszaszorítanák a környezetszennyező, 50 mikronnál vékonyabb anyagból készült nejlonzacskók használatát. Az új szabályozás értelmében az unió tagállamai két lehetőség közül választhatnak: 2019 végére 90-re, 2025 végére pedig 40-re szorítják le az egy főre jutó éves zacskófelhasználást, vagy 2018-tól vállalják, hogy a vásárlók ne kaphassanak ingyen ilyen zacskót.

Az EP 2010-es adatai szerint minden uniós polgár fejenként csaknem kétszáz ilyen zacskót használt el abban az évben. Ezeket általában nem lehet újra felhasználni, így a kukában végzik, hatalmas terhet róva a környezetre. (3)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 541
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap