label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Napirenden

« Vissza a főoldalra


Sógor Csaba: Romániában tabutémának számítanak a magyar közösség megoldatlan problémái

Létrehozva: 2015. április 28. 11:25


Romániában vannak olyan témák, amelyekről még az államfőnek sem szabad beszélnie – erre hívta fel Sógor Csaba az Európai Parlament figyelmét a strasbourgi plenáris ülés április 27-i nyitónapján – olvasható a politikus mai sajtóközleményében. [Szóljon hozzá!]


A hétfő késő délutáni egyperces felszólalások keretében az RMDSZ-es képviselő az őshonos kisebbségek témájában szervezett múlt heti brüsszeli közmeghallgatásról és Klaus Johannis államfőnek az RMDSZ 12. kongresszusára szánt üzenetéről beszélt, amelynek kisebbségvédelemre vonatkozó része végül kikerült a hivatalos elnöki közleményből.

Mint ismeretes, a nemzeti kisebbségi közösségek helyzetéről április 22-én közmeghallgatást tartottak az Európai Parlament brüsszeli épületében. Sógor Csaba az esemény kapcsán a strasbourgi plenáris ülésen elmondta: a szakértők előadásai rávilágítottak arra, hogy további lépések szükségesek a tagállamok, különösen a 2004 után csatlakozottak részéről, mert óriási szakadék tátong a jogszabályok adta lehetőségek és a gyakorlat között.

- Románia tekintetében ezt, illetve a további tennivalók szükségességét Klaus Johannis államfő is elismerte egy, az RMDSZ 12. kongresszusára küldött üzenetében – fogalmazott az erdélyi képviselő, aki arról is tájékoztatta kollégáit, hogy néhány nappal később azonban az erről szóló bekezdés kikerült a hivatalos elnöki közleményből. Sógor Csaba szerint minden bizonnyal azért, mert valakik rájöttek, hogy ez szöges ellentétben áll azzal az állásponttal, amit a román állam a nemzetközi fórumok előtt is képvisel, miszerint a kisebbségi kérdést példás módon rendezték és semmilyen további lépésre nincs szükség.

- Szeretném leszögezni, hogy ez egyáltalán nincs így, tudja ezt a román államfő is, ám úgy tűnik vannak dolgok, amelyekről még az elnöknek sem szabad beszélni Romániában: arról, hogy a romániai magyar közösség még számos megoldatlan problémával küzd – hangsúlyozta Sógor Csaba az Európai Parlament plénumában. (4)

 


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap