label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
FEJLEMÉNY - Ludovic Orban: nem minősítheted botránynak egy egyszerű indítvány benyújtását

Nem lehet botránynak minősíteni egy európai alapokkal kapcsolatos egyszerű indítvány benyújtását, ahogyan azt Victor Ponta PSD-elnök tette pártja vezetőségi ülésén, mivel ez az eljárás a parlamenti képviselők alkotmányos joga, jelentette ki ma Ludovic Orban, a PNL alelnöke.

Orbantól megkérdezték, mi a véleménye Victor Ponta kijelentéséről, miszerint a PNL állandó botrányt kelt és az európai alapok témájában benyújtott egyszerű indítvány az alapok leállításához vezethet.

„Én nem minősíteném botránynak azt, hogy a PNL benyújt egy egyszerű indítványt, ez egy alkotmányos jog és főleg szükségesség, hogy a parlamentben megbeszéljük, mit lehet még tenni, hogy a 2007-2013-as költségvetési időszakra megnöveljük a lehívás szintjét. Az is fontos: mit kell tenni annak érdekében, hogy ne ismételjük meg a hibákat a 2014-2020-as költségvetési időszakban. Egyszerű indítványunknak pont ez a célja, hogy az európai alapok minisztere a parlamenti képviselőkkel együtt egy parlamenti vita keretében körvonalazzon néhány megoldást, hogy többé ne kerüljünk abba a helyzetbe, amelyben jelenleg Ponta kormányfő van, aki azzal dicsekszik, hogy 55 százalékos lehívási arányunk van” - jelentette ki Orban. (4)


Steinmeier Bukarestben: a román vendégmunkások jól beilleszkedtek a német társadalomba

A románok a legjobban beilleszkedett külföldi vendégmunkások közé tartoznak, és Németország is profitál abból, hogy sok román dolgozik vagy tanul az országban - jelentette ki ma Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter Bukarestben, miután kollégájával, Bogdan Aurescuval találkozott.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Ponta: leállíthatják az európai alapokat

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) által keltett állandó botrány azt eredményezheti, hogy leállítják az európai alapokat, jelentette ki ma Victor Ponta PSD-elnök, a párt vezetőségének ülése elején a szabadelvű politikai alakulat által az európai alapok témájában benyújtott egyszerű indítványra utalva.

„Egyetlen negatív következmény létezik: a PDL-PNL által keltett állandó botrány miatt Brüsszelben arra gondolhatnak, hogy a románok veszekednek, rosszul tettük, hogy európai alapokat adtunk nekik, inkább állítsuk le azokat, mint 2011-ben” - mondta Ponta.

Rámutatott, a PNL egyszerű indítványa „demagóg”, figyelembe véve, hogy a PNL-vel közös kormányzás idején nőtt az európai alapok lehívási aránya.

„Szeretném, ha nagyon világosan megmutatnánk, hogy az európai alapokra vonatkozó egyszerű indítványok demagógok, amellett, hogy nincs alapjuk. Amikor 2012-ben átvettük a kormányzást, 7 százalékos volt a lehívási arány, most 55 százaléknál állunk, de együtt is kormányoztunk. Vagyis a liberálisokkal együtt értük el ezt a sikert, és most bírálnak miatta” - mondta még Ponta. (4)


Ponta: lehet, tanulunk Németország példájából

Németország intelligens példát mutat Romániának: a keresztény-demokraták együtt dolgoznak a szociáldemokratákkal, jelentette ki ma Victor Ponta PSD-elnök a politikai alakulat országos vezetősége ülésének elején. Megítélése szerint Romániának ezt is követni kellene, a PNL törekvése, hogy minden hatalom az övé legyen, rossz dolog.

„Ma találkozom Steinmeier úrral, a német külügyminiszterrel. Azt szeretném hangsúlyozni, hogy Frank-Walter Steinmeier úr, akárcsak Sigmar Gabriel kancellár-helyettes szociáldemokrata, és hogy Németország nagyon jó példát mutat nekünk, és pedig azt, hogy a keresztény-demokraták, Merkel kancellár és a többiek együtt tudnak dolgozni a szociáldemokratákkal az országuk érdekében. Lehet, hogy ebből az intelligens példából mi is megértjük, hogy együtt tudunk dolgozni, és az új PNL azon törekvése, hogy minden hatalom az övé legyen, anélkül, hogy tudná, mit is tegyen vele, rossz dolog Románia számára” - mondta a PSD elnöke.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter ma hivatalos látogatást tesz Romániában, amely keretében politikai megbeszélést tart Klaus Johannis államelnökkel, Victor Ponta kormányfővel, Bogdan Aurescu külügyminiszterrel, valamint több rendezvényen vesz részt Nagyszebenben. (4)


BŰNVÁDI ELJÁRÁS INDULHAT ION ILIESCU ELLEN AZ 1990-ES "BÁNYÁSZJÁRÁS" MIATT

Bűnvádi eljárást indíthat a legfőbb ügyészség Ion Iliescu volt államfő ellen az 1990 júniusában lezajlott úgynevezett "bányászjárás" ügyében, miután a legfelső bíróság MAI jogerős határozatában hozzájárult a vádemelés nélkül lezárt akta újranyitásához.

A katonai ügyészség a korábbi vizsgálat során Iliescut más állami vezetőkkel együtt azzal gyanúsította, hogy szándékosan provokálták ki az erőszakos cselekményeket az ellenzékkel való leszámolás érdekében.

A bírósági döntés nyomán az ügyészek szabad kezet kaptak arra, hogy bűnvádi eljárást indítsanak az ügy bármelyik gyanúsítottja ellen.

1990. június 13. és 15. között Zsil-völgyi bányászok dúlták fel Bukarestet, hogy "megvédjék" Ion Iliescu akkori államfő hatalmát. (4)


Májusban előválasztáson választják ki Marosvásárhely magyar polgármesterjelöltjét

Május végén előválasztás útján választják ki azt a marosvásárhelyi polgármesterjelöltet, akit a teljes magyar közösség támogathat a 2016 júniusában esedékes önkormányzati választásokon – nyilatkozta Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke.

Az előválasztások szabályzatát múlt héten fogadta el az RMDSZ Maros megyei területi képviselőinek a tanácsa. Brassai elmondta, hogy „politika fölötti összefogással” keresik azokat a magyar jelölteket Marosvásárhelyen, Szászrégenben és Maros megye több más településén, akiket támogatni tud a teljes magyar közösség.

Az elfogadott szabályzat szerint a jelölteknek támogatói aláírásokat kell gyűjteniük, és társadalmi szervezetek támogatását is élvezniük kell. Az előválasztásokon azok a magyarok vehetnek részt, akik előzetesen regisztráltatták magukat az előválasztási névjegyzékbe. Brassai szerint a választói regisztráció módszerét a magyarországi parlamenti választások módszertanából „lesték el”.  (4)


Orbán Viktor: a keleti nyitás megtörtént, kezdődhet a déli

Orbán Viktor magyar miniszterelnök értékelése szerint a keleti nyitás megtörtént, "a kapu ki van nyitva", így most egy másik irányba, Dél felé kell fordulni.

A magyar kormányfő a mai nagyköveti értekezleten Afrikát és Latin-Amerikát említette a déli nyitás meghirdetésekor. Afrikáról azt mondta, hogy ha sikerül stabilizálni a kontinenst, akkor az nagy lehetőség lesz a világgazdaságnak.

Közölte: az idei külpolitikai programja még elsősorban Ázsiára irányul, de Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már megkezdi a déli nyitáshoz szükséges utakat, és 2016-ban már a kormányfői külpolitikai látogatások is ezeket a térségeket érintik. (4)


A tavasszal együtt jön a KocsmaKvíz!

A szervezők mai hivatalos bejelentése szerint március 17-én, kedden 20 órától a kolozsvári Bulgakov Irodalmi Kávéházban újraindul az általános műveltségi kérdéseket felsorakoztató KocsmaKvíz.

A Szeretlek, Kolozsvár! Mozgalom által szervezett eseménysorozat újdonsága: az önkéntes fiatalok saját maguk állítják össze a kérdéseket.

A közlés szerint az esemény kedd esténként tíz hét alatt zajlik minimum három, maximum öt fős csapatok részvételével, s figyelembe veszik az egyetemi hallgatók húsvéti vakációját. Minden forduló első három helyezettje díjban részesül, illetve a pontszámok alapján végső győztet hirdetnek.

A részvétel ingyenes. Jelentkezni mától lehet minimum 3, maximum 5 fős csapatoknak a következő weboldalon: http://szeretlekkolozsvar.ro/kocsmakviz/ (4)


Nyereséggel zárta a tavalyi évet az OTP Bank Románia

Nyereséggel zárta a tavalyi évet az OTP Bank Románia, amelynek konszolidált adózott eredménye 11 millió lej volt - közölte ma a bank.

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


FOTÓRIPORT - Nézhető a Hallgatás fala

A Sapientia EMTE Tordai úti épületének stúdiótermében holnap 9-16 óra között még megtekinthető a ma Kolozsvárra érkezett Hallgatás fala című vándorkiállítás, amely, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács rendezésében, a kommunizmus rémtetteit, a temesvári forradalmi eseményeket és Tőkés László rendszerváltó szerepét eleveníti fel korabeli fotókkal és magyarázószövegekkel.

A tárlaton mai fiatalok számára elképzelhetetlennek tűnő tények felidézése bontakozik ki 1945-tól 1989-ig, amelyeket csak úgy lehetett legyőzni, hogy első lépésként az egykori berlininél is áthatolhatatlanabb falat, a hallgatás falát kellett lerombolni.

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 630
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap