label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Januárban szeretne a munka után fizetett adók csökkentéséről tárgyalni a Nemzeti Liberális Párt

Januárban szeretne a munka után fizetett adók csökkentéséről tárgyalni a Nemzeti Liberális Párt (PNL) az új kormánnyal, mondta ma hétfőn Alina Gorghiu PNL-társelnök, amikor a minimálbér emeléséről szóló közvitákat kommentálta.

„Nem hangzott el, hogy befagyasztották a minimálbért. A miniszterelnök úr azt mondta, amiben mindannyian egyetértettünk, hogy hatástanulmányra van szükség” – nyilatkozta a PNL társelnöke, Alina Gorghiu az Antena 3 televízió műsorában.

Kijelentette: a Szociáldemokrata Párt (PSD) sem utasította el a részletes elemzés szükségességének ötletét. A liberális társelnök szerint „teljesen természetes”, hogy amikor gazdasági intézkedésre kerül sor, azt ne úgy hozzák meg, mint egy kizárólag adminisztratív rendelkezést. „Végy egy rendelkezést a tények ismeretében, ellenőrizd a hatásait, nézd meg, pozitív eredményt hozna-e vagy sem, hatással van-e a versenyképességre, nem gyakorol-e nyomást a magánszektorban dolgozó munkaerőre, feketemunkát generál-e, vagy épp ellenkezőleg, előnyhöz juttat, aztán egy-két hónap múlva meglátjuk, valójában melyek lesznek az előnyei vagy a gyenge pontjai ennek az emelésnek” – mondta Gorghiu. (4)


Elfogadta a plénum a honatyák különleges nyugdíját

Ma elfogadták a szenátorok és a képviselők a honatyák különleges nyugdíjairól szóló törvénytervezetet, a Klaus Johannis elnök által kért felülvizsgálatot követően, így azok is kaphatnak ilyen nyugdíjat, akit nem választanak újra, de legalább egy teljes mandátumot letöltöttek.

A törvény hamarosan Klaus Johannis elnök asztalára kerül, aki most már köteles azt tíz napon belül közzé is tenni.

A szenátorok és képviselők eszerint különleges nyugdíjra jogosultak, amelyet letöltött mandátumaik számának függvényében számolnak ki, a szám azonban nem haladhatja meg a hármat. Ahhoz, hogy megkapják a nyugdíjat, legalább egy teljes mandátumot le kell tölteniük.

Az egy mandátumot letöltő honatyák így közel 1550 lejes nyugdíjra lesznek jogosultak, két mandátum után már 3100, a három vagy ennél is több mandátumot letöltők pedig már csaknem 4600 lejt kapnának pluszban. (4)


FEJLEMÉNY - Összetűzés a csendőrök és a parlament udvarára betörni próbáló pásztorok között

Ezekben a prcekben 2500 juhpásztor tüntet a parlament előtt. Egy adott ponton sikerült betörniük a kapunk és bejutniuk a parlament udvarára. Küldöttségük egyeztetni fog a mezőgazdasági bizottság tagjaival.

Ugyanakkor a tiltakozók összetűzésbe kerültek a csendőrökkel, akik megpróbálták megakadályozni a juhtenyésztők behatolását a parlament udvarára. A lökdösődés közepette egy csendőr könnygázsprayt használt.

Georgian Eneche, a csendőrség szóvivője elmondta, a csendőr azért használta a könnygázsprayt, hogy megvédje magát, a nagy tolongásban ugyanis eltörött egy ujja. A csendőrt kórházba szállították.

Amint arról korábbi gyorshírünkben beszámoltunk, több mint száz juhtenyésztő tüntet a parlament előtt a vadászati törvény ellen  (4)


Elutasította a parlament az átalány felülvizsgálatára vonatkozó kérelmet

Ma elutasította a parlament plénuma Klaus Johannis elnök kérését, hogy elemezze újra a képviselők státuszának módosítását, amely szerint a honatyák 1400 lejt kapnak közlekedésre, így szolgálati autójuk már nem lesz, de az utazás költségeit fedezhetik.

Szeptemberben fogadta el a parlament a képviselők és szenátorok státuszának módosítását, amely szerint a honatyáknak nem lesz többé szolgálati autójuk a választókörzetükben, ehelyett 1400 lejes átalánydíjat kapnak az utazási költségeik fedezésére.

Klaus Johannis elnök októberben kérte a tervezet felülvizsgálatát, hangsúlyozva, a képviselők és szenátorok pénzbeli járandóságainak az a célja, hogy azok gyakorolhassák mandátumukat, ám az összegek megállapításában „világos, precíz és objektíven megvalósítható” kritériumokat kell szem előtt tartani.

A parlament most visszautasította ezt a kérést, a törvényt pedig eredeti formájában kell majd közzétenni. (4)


Több mint száz juhpásztor tüntet a parlament előtt a vadászati törvény ellen

Több mint száz, az ország különböző vidékeiről érkezett juhpásztor tüntet a parlament előtt a vadászati törvény nemrég hatályba lépett módosításai ellen, amelyek egyebek mellett korlátozzák a juhászkutyák számát.

Mintegy száz juhász gyűlt össze a parlament előtt ma reggel 9 óra körül. Hagyományos juhászviseletben érkeztek, csengőket, kolompokat, juhászbotokat hoztak magukkal.

A tiltakozók elmondása szerint a vadászati törvény friss módosításaival elégedetlenek, az ugyanis tiltja, hogy vadászati célú fauna védelme nélkül gondozzák és gyűjtsék be a mezőgazdasági terményt, illetve korlátozza az állattartók által tartható kutyák számát.

Az új szabályok eltörlését kérik. (4)


Előzetes letartóztatásba Dan Şova

Előzetes letartóztatásba helyezték ma Bukarestben Dan Şova szociáldemokrata szenátort, Victor Ponta volt miniszterelnök korrupcióval gyanúsított barátját és egykori üzlettársát, miután a legfelső bíróság jogerős végzést hozott a politikus elleni kényszerintézkedésről.

Şova letartóztatását a korrupcióellenes ügyészség (DNA) kezdeményezte, de amikor a parlament december 3-án ezt jóváhagyta, a bíróság csak házi őrizetét rendelt el. Az elsőfokú döntés után a DNA szigorúbb kényszerintézkedésért fellebbezett, Şova pedig azért, hogy szabadlábon védekezhessen. A bíróság most helyt adva a DNA kérésének, 20 napra előzetes letartóztatásba helyezte a szociáldemokrata politikust.

A DNA befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja Şovát. (4)


Rendhagyó filmművészeti ötleteknek alapított díjat az Eurimages

Rendhagyó filmes ötletek megvalósítására hozott létre 50 ezer euró összdíjazású filmes díjat az Eurimages, az Európa Tanács filmtámogatási alapja négy európai filmfesztivállal közösen – tájékoztatott nyilatkozatában az Eurimages kedden.

Az Eurimages mellett a Karlovy Vary-i, a haugesundi, a tesszaloniki és a francia Arc-i nemzetközi filmfesztiválokkal közösen alapított úgynevezett Lab Project, azaz „kísérleti projekt” a nem hagyományos filmes ötleteket kívánja támogatni a megvalósulási szakaszban. Az 50 ezer eurós projekttámogatási díj hároméves próbaideje 2016 elején indul. (2)

További részletek a Kult-Túra rovatban.

 


FOTÓRIPORT – U-BT: Jobbak voltak a Gázmetánnál

A férfi kosárlabda Nemzeti Liga 13. fordulójában a fehérben játszó Kolozsvári U-BT a Medgyesi Gázmetánt fogadta az új sportcsarnokban, és 78:62 (16:13, 13:16, 23:13, 26:20) arányban nyert.

A helyszínen készült felvételek ide kattintva tekinthetők meg. (7)


Az Európai Bizottság benyújtotta javaslatát az állandó határőrizeti szerv létrehozására

Az Európai Bizottság kedden benyújtotta javaslatát az állandó uniós határőrizeti szerv létrehozására, amelynek jogában állna átvenni az Európai Unió külső határainak őrizetét akkor is, ha valamely tagállam kormánya azt ellenzi.

A varsói székhelyű Frontex európai határőrizeti ügynökség átalakítási tervét Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke ismertette az Európai Parlament mai strasbourgi plenáris ülésén. Az előterjesztés értelmében az eddigi rendszer helyett egy állandó part- és határőrizeti szervet hoznának létre.

Ennek jogában állna átvenni az Európai Unió külső határainak őrizetét, akkor is, ha valamely tagállam kormánya azt ellenzi. A brüsszeli bizottság jogköre lenne a határőrizeti egység telepítése egy adott határszakaszra, az új határrendészeti alakulat és parti őrség igazgatási testületének ajánlása alapján. (4)


Teljesen megtiltották a dohányzást a nyilvános zárt helyiségekben

Teljesen megtiltották a dohányzást a nyilvános zárt helyiségekben, miután a képviselőház ma elfogadta az erről szóló jogszabályt.

Részletek az Egészségügy rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 790
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap