label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Vasile Blaga: Cocoş úr egy lejt sem adott a pártnak, aki fizetett, rajta van a hivatalos listán

Dorin Cocoş „egy lejt sem adott a pártnak” és semmiféle kapcsolatban nem álltak vele, nyilatkozta ma Vasile Blaga PDL-elnök, a PNL társelnöke. Hozzátette: aki fizetett, rajta van a hivatalos listán.

„Semmiféle kapcsolatban nem álltunk Cocoş úrral, semmi közünk a Microsoft-ügyhöz. Cocoş úr egyetlen lejt sem adott a pártnak. Aki fizetett, rajta van a hivatalos listán, nyugtát adtunk neki” - szögezte le Blaga.

Elena Udrea szerdán távozott a Legfelső Semmitő- és Ítélőszékről, ahol könnyekkel a szemében nyilatkozott helyzetéről, elmondva, otthon várja meg a bíróság döntését a DNA ügyészei által a Bute-gála ügyben kért előzetes letartóztatásba való helyezéséről, és rámutatott, tudta, hogy Dorin Cocoş finanszírozta a PDL kampányait.

Amint arról korábbi gyorshírünkben beszámoltunk, ma ismét letartóztatták Elena Udreát. (4)


100 ezer lej az RMDSZ-től az ifjúsági főváros magyar programjaira

Az RMDSZ Főtitkársága az előző évhez hasonlóan idén 100 ezer lej értékben hirdet pályázatot az ifjúsági főváros magyar vonatkozású programjainak támogatására. A 2013. márciusi brüsszeli kihelyezett ülésen meghozott döntés értelmében az RMDSZ olyan pályázati alap létrehozásával járul hozzá az ifjúsági szervezetek Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa 2015 programban való részvételéhez, amelyek magyar vonatkozású tevékenységeket helyeznek előtérbe – nyilatkozta ma, február 25-én Kovács Péter főtitkár.

A Szövetség főtitkára elmondta, a jelenlegi kiírás, a tavalyihoz hasonlóan, olyan 2015-ben megvalósuló programok finanszírozásához járul hozzá, amelyek által a szervezetek látványosan és eredményesen tudják bemutatni a régió magyar vonatkozású kultúráját, hagyományait és gazdaságát. Kovács Péter hangsúlyozta, fontosnak tartják, hogy a kiírás által minél szélesebb körben szólítsák meg a magyar fiatalokat, közösen mutassák fel az erdélyi értékeket, ezáltal is bizonyítva a magyar közösség erejét. A beérkező pályázatok elbírálása 2015-ben is az ifjúsági szervezetek bevonásával történik.

A 100 ezer lej értékű finanszírozás érvényesülési keretet kíván nyújtani, hogy a tavaly és idén kialakított intézményrendszerből, kapcsolati hálókból az ifjúsági szféra az elkövetkező években is profitálni tudjon. A kiírásra 2015. február 24–március 17. között lehet pályázatot benyújtani olyan programokra vonatkozóan, amelyek a 2015. február–szeptember időszakban kerülnek megvalósításra. (forrás: RMDSZ tájékoztató) (3)


Ismét letartóztatják Elena Udreát

Jóváhagyta a Legfelső Bíróság és Semmitőszék (ICCJ) Elena Udrea (képünk) képviselő harminc napos előzetes letartóztatását. A Boc-kormány volt miniszterét megvesztegetéssel, hatalommal való visszaéléssel vádolják a Bute-gála ügyben.

Két héttel ezelőtt Elena Udreát a Microsoft-ügyben, ugyancsak korrupciós vádak alapján már letartóztatták, ezt néhány nappal később házi őrizetre enyhítették. (9)


A romániaiak többsége előbbre tartja szabadságjogait a biztonsági szempontoknál

A románok többsége nem fogadná el, hogy a hatóságok biztonsági szempontokra hivatkozva korlátozzák szabadságjogait - derült ki egy szerdán ismertetett felmérésből, amelyet a kommunikáció megfigyelését szabályozó, úgynevezett Nagy Testér-tervezetek megítéléséről készíttetett az Adevărul hírportál.

A szabadság- és biztonságigény közötti kompromisszum témakörében az INSCOP közvélemény-kutató cég készített február elején felmérést. A megkérdezettek csaknem 55 százaléka mondta azt, hogy nem lenne hajlandó lemondani szabadságjogairól a nagyobb személyes biztonság érdekében. 31 százalék mondta ennek ellenkezőjét, 14 százalék pedig nem tudott válaszolni. (9)


Vissza a „pártlistás szavazáshoz”?

Megbukott az „uninominális dogma”, a román parlament jelenlegi összetételét tekintve az egyéni választókerületes rendszerre való áttérés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, távolról sem eredményezte a politikai elit „megújhodását”, ahogy azt annak idején Traian Băsescu államelnök reklámozta. Minderről Márton Árpád RMDSZ-es képviselővel (képünk) beszélgettünk azt követően, hogy a választási törvényt módosító parlamenti bizottság kedden elfogadta az egyéni választókerületes rendszerről a pártlistás szavazáshoz való visszatérésre vonatkozó módosító indítványokat. A jelek szerint a pártok között konszenzus van abban, hogy jövőre ismét megyei jelöltlistákra szavazzunk.

Részletek lapunk csütörtöki számában. 


Amnesty International: katasztrofális volt 2014 a menekültek számára

Katasztrofális volt a tavalyi év a konfliktusövezetekből menekülők számára, a kormányok pedig "szégyenteljes" hozzáállást tanúsítottak a menekültek sorsa iránt az Amnesty International (AI) szerdán Londonban ismertetett éves világjelentése szerint, amely különösen élesen elítélte az Európai Unió magatartását.

Az emberi jogi szervezet szerint a II. világháború óta először tavaly lépte át az 50 milliót a lakóhelyükről világszerte elűzöttek száma. Az Európai Unió és az egyes EU-tagországok e válsághelyzetre adott reakcióját azonban mindenekfelett az a törekvés vezérelte, hogy ezek az emberek ne léphessék át az unió határait.

A közép-európai EU-országok emberi jogi helyzetével foglalkozó fejezetekben az Amnesty International kiemeli, hogy például Romániában a roma lakosságot tavaly is módszeres diszkrimináció sújtotta, állami hivatalnokok részéről is megkülönböztető, megbélyegző kijelentések hangzottak el, és egyes településeken a helyi hatóságok folytatták a roma közösségek kényszer-kitelepítését. A kitelepítettek közül sokan gyakorlatilag hajléktalanná váltak. (9)


Két bemutató a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Két bemutatót is tartanak jövő héten a Kolozsvári Állami Magyar Színházban: március 2-án, hétfőn este 8 órától látható a Franz Xaver Kroetz kortárs német drámaíró művéből készült A vágy című stúdióelőadás, majd március 6-án, pénteken este 8-tól Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak tekinthető meg a nagyteremben, Csokonai Vitéz Mihály klasszikusa nyomán.

Előbbit Albu István viszi színre, aki a ma délben tartott sajtótájékoztatón az emberi élet fordulópontjaihoz kötötte a Kroetz által írt szöveget, Keresztes Attila pedig, aki az első magyar tündérbohózatot rendezi, a Csokonaival közös, „jó értelemben vett pofátlanságáról” is beszélt. (8)

(Fotó: Biró István)


Milánó művészeti évet szentel Leonardónak

Leonardo – Egy élet (Leonardo – Una vita) címet kapta a Leonardo Da Vincinek (1452–1519) szentelt milánói művészeti év. Az olasz örökségvédelmi alap, a FAI által rendezett heti művészettörténeti órák csütörtökön kezdődnek és egészen december 17-ig tartanak. Leonardo élete és művei a Milánói Egyetem nagytermében és az egyik milánói színház színpadán kelnek életre a Piccolo Teatro színinövendékeinek előadásában.

A projekthez csatlakozott a milánói Tudománytörténeti Múzeum is, ahol Leonardo rekonstruált találmányait állították ki. Az észak-olasz város április 15. és július 19. között nagyszabású kiállítással is tiszteleg az itáliai mester előtt. A milánói királyi palotában rendezendő tárlat kapcsolódik a május 1-jén kezdődő milánói világkiállításhoz is. (2)


Árvízvédelmi munkálatok

Szabályozzák a Kis-Szamos és a Békás patak medrét Kolozsvár és Apahida árvízvédelmének biztosítása érdekében.

Összesen 4,1 km folyószabályozást, 4,55 km gátépítést és 3,85 km mederrendezést végeznek el, ami 92 740 lakost érint. Az Országos Vízügykezelő Vállalat mintegy 56,7 millió lejes programot kivitelez, melynek 90%-a vissza nem térítendő Kohéziós Alap-támogatás, 10%-át állami költségvetésből fedezik. (4)


Országszerte esők várhatók csütörtök délig

A régiók többségében esőre, illetve havazásra kell számítani ma estétől csütörtök délig, tájékoztat az Országos Meteorológiai Intézet (ANM).

Szerda este 20 órától csütörtök déli 12 óráig a régiók többségében esni fog az eső, Olténiában, valamint a Bánság és Munténia domb- és hegyvidékén a csapadék mennyisége kisebb kiterjedésű területeken meghaladja a 15-20 litert négyzetméterenként.

Az említett időszakban a magas hegygerinceken havas esőre és havazásra is kell számítani, és, főként a déli hegységekben (a bánsági hegyekben és a déli-kárpátokban) a szél is megerősödik, felkavarva a havat. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 805
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap