label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
ELŐZETES LETARTÓZTATÁSBAN ELENA UDREA

Harminc napos előzetes letartóztatásba helyezték Elena Udrea képviselőt,a Népi Mozgalom Pártja (PMP) politikusát.

Kedden az ügyészek maratoni, csaknem tízórás kihallgatáson faggatták a volt regionális fejlesztési és turisztikai minisztert, majd későn este elrendelték őrizetbe vételét. Udrea szerda éjszakát már fogdában töltötte, a bíróság pedig ma este döntött az előzetes letartóztatásról. A politikust három rendbeli befolyással való üzérkedéssel és pénzmosással gyanúsítják. (9)

 


MOGYE-ügy - Ősztől megszűnhet a marosvásárhelyi magyar gyógyszerészképzés

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) rektora szerint ősztől megszűnik a magyar nyelvű gyógyszerészképzés az oktatási intézményben – közölte szerdán a Krónika.

A rektor a Romániai Felsőoktatás Minőségét Ellenőrző Hatóság (ARACIS) határozatát ismertette, mely szerint a MOGYE nyáron száz helyre hirdethet felvételit a gyógyszerészeti fakultáson a román tagozatán, és nem hirdethet felvételit a magyar gyógyszerészképzésre.

Leonard Azamfirei rektor úgy vélte, a felelősség azokat a magyar oktatókat terheli, akik nem állították össze az akkreditációs iratcsomagot. Szilágyi Tibor, a rektorhelyettesi tisztségéből lemondott magyar oktató viszont éppen a rektort tette felelőssé, aki szerinte diszkriminálni próbálja a magyar gyógyszerészképzést. (9)


Kínos diplomáciai baki miatt menesztik a párizsi román kulturális intézet igazgatóját

Egy kínos baki  miatt menesztik a román kulturális intézet párizsi fiókjának igazgatóját - közölte szerdán a külügyminisztérium.

A szaktárca azt követően folytatott vizsgálatot a kulturális intézet párizsi fiókjánál és a francia fővárosban működő román nagykövetségen,hogy a múlt héten egy Párizsban élő román író nyílt levelet intézett a párizsi román nagykövetnek. Ebben Radu Portocala felháborodásának adott hangot amiatt, hogy a kulturális intézettől kapott egyik elektronikus levélbe - a rendezvényre szóló meghívóba - az alkalmazottak figyelmetlensége miatt csatolmányként bekerült a meghívottak listája is, s a nevek mellett különböző illetlen megjegyzéseket lehetett olvasni.

A meghívó Klaus Johannis elnök párizsi látogatása alkalmából szervezett kulturális rendezvényre szólt. A mellékelt listán a  meghívott vendégek nevei mellett olyan megjegyzések voltak olvashatók, mint "ronda", "nem kívánatos", vagy "a feleségével akar jönni". Az ügy akkora felháborodást váltott ki Bukarestben, hogy Bogdan Aurescu külügyminiszternek a szenátus illetékes szakbizottságában is magyarázatot kellett adnia miatta.

A külügy a párizsi nagykövetségen dolgozó egyik beosztott munkaviszonyát is felbontotta, mivel őt is vétkesnek találták a kínos bakiért. (9)


Mínusz 27 Celsius fokot mértek Bodzafordulón

Mínusz 27 Celsius fokot mértek a Kovászna megyei Bodzafordulón ma reggel, az idei legalacsonyabbat az országban, míg Hargita megyében, Gyergyóalfaluban mínusz 24,4 Celsius fokot mutatott a hőmérő.

A szerdai nap legalacsonyabb hőmérsékletét reggel 7.30 órakor mérték a bodzafordulói meteorológiai állomáson.

Oszágos szinten az volt a legalacsonyabb hőmérséklet. A sokéves átlagszint alatt van ez a hőmérséklet, de nem szokatlan februári hónapban, amikor általában mínusz 20 fokos hőmérsékleteket mérnek a hegyek közi fennsíkokon” - mondta Adrian Boariu meteorológus, az Országos Meteorológiai Intézet munkatársa. (4)


ŐRIZETBE VETTE AZ ÜGYÉSZSÉG ELENA UDREÁT

Őrizetbe vette az ügyészség Elena Udrea volt minisztert, aki az elmúlt tíz évben Traian Băsescu államelnök bizalmasaként az egyik legbefolyásosabb politikus volt.

Udrea őrizetbe vétele azt követően vált lehetővé, hogy a parlament hétfőn jóváhagyta az ügyészek valamennyi kérését, amelyek az Udrea elleni vizsgálatok lefolytatására, illetve előzetes letartóztatására vonatkoztak.

Kedden az ügyészek maratoni, csaknem tízórás kihallgatáson faggatták a volt turisztikai minisztert, majd későn este elrendelték őrizetbe vételét. Udrea így a szerda éjszakát már fogdában töltötte, a bíróságnak pedig estig kell döntenie, hogy megalapozott-e az az előzetes letartóztatásba helyezése. A politikust három rendbeli befolyással való üzérkedéssel és pénzmosással gyanúsítják. (4)


Vörösmarty-bemutató Kecskeméten, Porogi Dorka rendezésében

Vörösmarty Mihály születésének 215. és halálának 160. évfordulójáról emlékezik meg a kecskeméti Katona József Színház, ahol pénteken mutatják be a romantikus költő Csongor és Tünde című színművét Porogi Dorka (fotó)rendezésében.

– Meglepő volt újraolvasni a magyar irodalomtörténetnek ezt a klasszikussá emelt szövegét, hiszen a maga 19. századi mivoltában is kivételesen és gazdagon sokrétű, titokzatosan elfátyolozott műről van szó – mondta ma az MTI-nek Porogi Dorka. Úgy érzi, a nehézséget, a kihívást, az izgalmat Vörösmarty páratlan erejű költői nyelve jelenti, a legfontosabb feladat cselekvéssé formálni, mai színházi nyelvre fordítani a dráma versbeszédét. Hangsúlyozta: van aktualitása a Csongor és Tündének, mert „ez a színmű valójában inkább egy monologikus drámai költemény: ha jól figyelünk belső hullámzásaira, egy fiatal és nagyon tiszta lélek vergődését érezhetjük és láthatjuk meg benne”.

A fiatal rendező 2012-ben végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendező szakán, azóta szabadúszó. Dolgozott többek között Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön. Kecskeméten ez a második rendezése. Az előadás szereplői közül Csongort a rendező testvére, Porogi Ádám, Balgát Kocsis Pál, Tündét Téby Zita, Ilmát Bognár Gyöngyvér, Mirigyet Decsi Edit és Szemenyei János alakítja. (8)

(Fotó: Szőcs Tamás/szinpad.ro)


Jennifer Hudson is fellép az Oscar-gálán

Az Oscar- és Grammy-díjas színésznő-énekesnő, Jennifer Hudson is fellép az Oscar-gálán - jelentette be a műsor két producere, Craig Zadan és Neil Meron - írja ma az MTI.

"Számos zenés betétet készítünk az Oscar-műsorhoz, és nagyon boldogok vagyunk, hogy barátunk, Jennifer Hudson adja elő az egyik számot" - idézte a producereket az amerikai filmakadémia honlapja.

Hudson nyolc éve a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját kapta a Dreamgirlsben nyújtott alakításáért. Egy évvel később a legjobb R&B album díját vehette át a Grammy-díjátadón. 

A filmakadémia kedden arról is beszámolt, hogy az Oscar-díjak átadói között lesz Jennifer Aniston, Sienna Miller, David Oyelowo, Chris Pratt, John Travolta és Kerry Washington is.

A 87. Oscar-gálát február 22-én vasárnap rendezik meg a hollywoodi Dolby Színházban. A műsor házigazdája Neil Patrick Harris lesz. Az adást az ABC televízió élőben közvetíti és több mint kétszáz országban szintén sugározzák. (4)


Több mint 30 millió fontért kelt el Gerhard Richter festménye

Több mint 30 millió fontért kelt el Gerhard Richter egy 1986-ban készült olajfestménye a Sotheby's aukciósház kedd esti londoni kortárs árverésén, amelyen Francis Bacon kétszárnyú festménye 14,7 millió fontért cserélt gazdát - írja ma az MTI.

Gerhard Richter Abstraktes Bild című festményének leütési ára 30,3 millió font (45,8 millió dollár) volt, ez a német kortárs festő esetében egyéni aukciós rekordnak számít. Az olajfestményt a német Michael és Eleonore Stoffel Alapítvány bocsátotta árverésre, a szakemberek 14-20 millió font közöttire becsülték értékét - olvasható az aukciósház honlapján (www.sothebys.com).

A Sotheby's 2013 májusában a 83 esztendős művész Domplatz, Mailand (Milánói dómtér) című 1968-as olajfestményét 37 millió dollárért árverezte el New Yorkban. Az Artnet berlini művészeti portál múlt nyári adatai szerint Richter a legsikeresebb művész az aukciókon, művei mintegy 558 millió euró értékben keltek el az előző évben. (4)


Új repülőjárat Kolozsvárról

Szombat, azaz február 7-e óta közlekedik a Kolozsvárt Kölnnel összekötő új repülőjárat – áll a Kolozs Megyei Tanács mai sajtóközleményében.

A dokumentum szerint München, Nürnberg és Dortmund után ez a negyedik németországi úticél, amely átszállás nélkül elérhető a megyei tanács fennhatósága alá tartozó Kolozsvári Nemzetközi Repülőtérről.

A járatot a WizzAir diszkont légitársaság működteti, azzal a repülőgéppel, amely december 19-étől tagja az immár 4 gépből álló kolozsvári WizzAir bázisnak, és amely a  március 14-étől induló Bari (Olaszország)–Kolozsvár járat utasait is szállítani fogja.

Tavaly négy új repülőjárat indult a kolozsvári repülőttérről, Basel-Mulhouse-Freiburg (Svájc, július 25-étől), Nürnberg (Németorszá, október 1-jétől), Malmö (Svédország, december 21-étől és Genf (Svájc, december 21-étől) úticélokkal.

Ezzel 22 úticél vált elérhetővé, szemben a 2013-as 18-cal, így jelen pillanatban 11 országba repülhetünk a kolozsvári repülőtérről. (4)


RMDSZ: nem indítunk külön keresetet tábla-ügyben

A kolozsvári RMDSZ-es városi tanácsosok és Horváth Anna alpolgármester által ma kiadott sajtóközlemény szerint a tegnap Emil Boc helyettesének irodájában az RMDSZ-es tisztségviselők megbeszélést tartottak Szőcs Izabellával, a European Committee Human Rights Hungarians Central Europe Alapítvány képviselőjével.

Részletek a Körkép rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 849
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap