label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


RMDSZ: nem indítunk külön keresetet tábla-ügyben

Egyeztettek a civil kezdeményezés képviselőjével
Létrehozva: 2015. február 11. 15:42

(K. O.)

A kolozsvári RMDSZ-es városi tanácsosok és Horváth Anna alpolgármester által ma kiadott sajtóközlemény szerint a tegnap Emil Boc helyettesének irodájában az RMDSZ-es tisztségviselők megbeszélést tartottak Szőcs Izabellával, a European Committee Human Rights Hungarians Central Europe Alapítvány képviselőjével. [Szóljon hozzá!]


Mint ismeretes, a hollandiai bejegyzésű civil szervezet alapfokon megnyerte, a fellebbviteli bíróságon pedig elveszítette a kétnyelvű kolozsvári helységnévtáblák kihelyezésére vonatkozó pert.

A dokumentum szerint az RMDSZ városi tanácsosai által javasolt párbeszéd célja egy összehangolt eljárásmód kidolgozása a magyar nyelvű helységnévtáblák kihelyezéséért indított per ügyében.

“A megbeszélésen Szőcs Izabella ismertette a civil kezdeményezés továbbvitelének elképzelését és amellett érvelt, hogy fontos elkerülni az ügy politikai síkra terelését, illetve azt, hogy a politikai pártok által elindított pereket összekapcsolják a civilek kezdeményezésével, annak esélyeit csökkentve” – olvasható a sajtóközleményben.

Eszerint az RMDSZ-es városi tanácsosok elmondták, hogy az elmúlt 20 évben Szövetség a rendelkezésre álló politikai eszközökkel folyamatosan napirenden tartotta a magyar nyelvű helységnévtáblák kérdését, megpróbált támogató partnert keresni a román pártok között a kolozsvári magyar közösség ezen határozott igényének érvényesítésére, amelyre ezidáig nemcsak a mindenkori városvezetés, de valamennyi helyi román alakulat újra és újra nemet mondott.

“Mint ismeretes, az RMDSZ frakció kezdeményezésére 2002-ben, Gheorghe Funar polgármesteri mandátuma idején, a városban akkor még 20% feletti magyar közösség jogaira hivatkozva, sikerült tanácsi határozatot elfogadtatni a háromnyelvű helységnévtáblák kihelyezésére vonatkozóan, amelyet azonban az akkori polgármester nem teljesített. Később, a magyar képviselők Sorin Apostunak nyújtottak be egy 13.000 aláírással megerősített 13 pontos beadványt, amely a magyar helységnévtáblák mellett, a műemlékek többnyelvű feliratozásának igényét is tartalmazta. Ugyanakkor a helyi tanács RMDSZ-es tagjai az önkormányzati üléseken többször is felszólaltak, a megyei szervezet pedig valamennyi politikai párttal folytatott tárgyalásain napirenden tartotta, tartja a tábla-ügyet” – áll a dokumentumban.

A közleményben kijelentik: a civil kezdeményezők kérését tiszteletben tartva, a felsorakoztatott érveket megfontolva, az RMDSZ Kolozs megyei szervezete úgy döntött, nem indít külön keresetet tábla-ügyben, hanem arra buzdítja tagjait és valamennyi kolozsvári magyart, hogy egyénileg csatlakozzon a most elindított „Ezer per tavasza” kezdeményezéshez.

Amint arról a Szabadság is beszámolt, kolozsvári fiatalok egy csoportja létrehozta a Musai-Muszáj kezdeményező csoportot, amely Ezer Per Tavasza néven civil kezdeményezést indított a kétnyelvű helységnévtáblák kihelyezésére. Videóinterjúink itt tekinthetők meg. (4)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap