label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2011. július 30.
Cikkek [Újság]
[Riport] FOTÓRIPORT – Falunapok Györgyfalván
Péntektől vasárnapig tartó eseménysorozattal ünneplik meg a Kolozs megyei Györgyfalván a falunapokat. A közösség fiatal tagjai által kezdeményezett rendezvényt a helybeli református és katolikus egyház, továbbá az erdőfeleki önkormányzat is támogatta. Nem csak a helybeliek vagy az onnan elszármazottak vannak jelen szép számban az eseményen, hanem a nyíregyházi népdalkör és az üllői tánccsoport tagjai is eljöttek Magyarországról. Pénteken mindenki megtudhatta: hogyan zajlott régen Györgyfalván egy esküvő, hiszen a falu fiataljai – Bodor Ilona nyugalmazott pedagógus segítségével – újrajátszották a Györgyfalvai lakodalmas című előadást, amely az 1940-es évek elején nagy sikert aratott Budapesten is. Este műsoros estre került sor, ahol a magyarországi vendégek mellett fellépett a mérai gyerektánc-csoport, a helyi Körtefa együttes stb. Szombat délelőtt a kultúrházban a szervezők gyöngyfűzéssel, gipszfestéssel, arcfestéssel, papírforgó-készítésével szórakoztatták a legkisebbeket. Eközben a magyarországi vendégeknek falubemutatót tartottak. Mirza István harangozó jóvoltából a Szabadság munkatársai is megtekinthették a csodálatos tájházat és a református templomot, illetve a Bethlen-házban kiállított Tóth Imre fafaragó mester munkáit, amelyek szintén a györgyfalvi élet kulcsmozzanatait mutatják be. Szombat délutánra gulyásfőzést és szépségverseny terveztek a szervezők. (7)

[Riport] FOTÓRIPORT – Újra felállítanák Erzsébet királyné kolozsvári mellszobrát
Hamarosan újra „hazakerül” a legendás hírű osztrák császárné és magyar királyné, Sissi. Fellegvári márványtalapzata várja. (7)

[Napirenden] Meghalt Ioan Petcu, Kolozsvár jeles fotósa
Hatvanesztendős korában csütörtökön éjjel elhunyt Ioan Petcu, a mindenki által Nonunak becézett fényképész, Kolozsvár egyik legjobb sajtófotósa.

[Napirenden] Neonácizmussal megvádolt Urban
Nemzetközi botrányt váltott Iulian Urban demokrata párti szenátornak a norvégiai merényletről kifejtett álláspontja, ami miatt az európai szocialisták a pártjából való kizárását, és a román parlamentből való lemondását sürgetik.

[Napirenden] Erzsébet sétaút
Az 1800-as évek vége felé merült föl először az az ötlet, hogy a Kőmálra, a Fellegvárra a Sétatér felől sétautat építsenek. Az első tervet Kőváry László 1884-ben dolgozta ki. A megvalósításhoz azonban a Szamos jobb partjáról a Sáncaljára vezető gyaloghidat kellett építeni, a Fellegvár alatti Sáncoldalon pedig telkeket kellett kisajátítani. Az anyagiak hiánya miatt a terv kivitelezése elmaradt. Később Boros György városi képviselő és Salamon Antal tanácsos részvételével – 1893-ban utóbbi dolgozta ki a város ivóvízvezeték- és csatornahálózatának tervét – újabb, ezúttal a Kőmált nyugat felől határoló Bornyúmálig vezető sétautat terveztek. Ez is az anyagiak hiánya miatt nem valósult meg.

[Kult-Túra] Új művészjelölt a nyári hangversenyeken
Először játszott a Farkas utcai református templomban megtartott nyári hangversenysorozat keretében Anna Luiza Arhire, aki jelenleg a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia magiszteri szakos hallgatója Ursula Philippi professzor osztályában. Műsorán C. Franck, Liszt Ferenc, O. Messiaen és M. Dupré egy-egy alkotása szerepelt.

[Kult-Túra] Mit olvas idén nyáron...
Egy színháztörténész napjai többnyire könyvek között telnek, könyv- és levéltárakban kutakodik, színházba jár, megsárgult és újabbkori dokumentumokat vizsgálgat, hátha felfedez eddig még nem ismert, izgalmas történeteket színészekről, színházi emberekről, vagy kiegészítheti az eddig ismert adatokat. Mindez érvényes rovatunk mai vendégére is, de persze, ha valaki olyan nyughatatlan, mint Kötő József, nem elégszik meg ennyivel: akarva-akaratlanul is beleveti magát a közéletbe, nem tér ki a rászabott feladatok elől, amelyeknek legjobb tudása és képessége szerint igyekszik megfelelni. Feladatok akadnak bőven, Kötő Józsefet pedig nem abból a fából faragták, aki csak ímmel-ámmal, amolyan félmunkát végezve tenne eleget ezeknek. Emiatt időnként (vagy inkább elég gyakran) háttérbe szorul az eredeti szakma, bár egyre szaporodó kötetei ennek ellentmondani látszanak. Hogyan is telik tehát egy színháztörténész, és egyben parlamenti képviselő, közéleti személyiség nyári vakációja, mit olvas, mire figyel oda ezen a néhány héten keresztül, míg újra vissza nem tér a zajos közéletbe? Erre voltunk kíváncsiak, íme a részletek.

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Furcsa, hogy a megszokás mennyire befolyásolja az ízlésünket és a gondolkozásunkat: sokan el sem tudják képzelni, hogy létezhet boldogság a világtól teljesen elzárva.

[Kult-Túra] Mainap

[Vélemény] „Nem létezik világnézettől független nevelés”
Két napig volt a válaszúti Napsugár pedagógusfórum vendég előadója dr. Stöckert Károlyné Kati, a soproni Benedek Elek Pedagógiai Főiskola docense, a Játékkal, Mesével Nevelő Óvónők Egyesületének alelnöke, aki két előadással is kedveskedett az egybegyűlt óvónőknek, tanítónőknek. Az óvodai elitképzésről szóló értekezése után az előadó készségesen válaszolt kérdéseinkre, ismertetve előző napi, Ne fogyasztókat, hanem értékteremtőket neveljünk. De hogyan? címmel megtartott előadását, annak főbb irányvonalait is felvázolva.

[Körkép] Szórványtábor székelyföld szívében

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 852
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap