label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2010. június 28.
Kriminológiai csontleletvizsgálat a távoli múlt megismerésére
A Kolozsvári Erdélyi Történeti Múzeum új épületszárnyának negyedik emeletén, egy külön teremben nem akármilyen munka folyik: bronzkorból származó emberi csontokat vizsgálnak kriminológiai szempontból. A leletek tanulmányozásával, a halál beálltát kiváltó okokból az egyén és annak közössége életvitelére, mozgására lehet fontos tudományos következtetésekre jutni. Ennek a kutatómunkának még van egy sajátossága: tíztagú, kanadai-amerikai történészdiákokból álló csoport végzi, amelynek vezetője Sabrina Gloux. A kutató lapunknak elmondta, hogy a tengerentúli Arheotech társaság műszaki és pénzügyi támogatásával, szerződéses alapon dolgoznak, s Kelet-Európában unikumnak, de világviszonylatban is ritkaságnak számító kutatást végeznek. Megtudtuk: a kolozsvári Polus bevásárlóközpont alapozásakor, de más erdélyi építőtelepekről is felszínre került kb. háromszáz csontvázat elemzik. Ottjártunkkor a teremben teljes gőzzel folyt a munka.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Februárban tartják az RMDSZ X. Kongresszusát
Megvitatta és a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) elfogadásra javasolja az RMDSZ gazdaságélénkítő intézkedés-csomagját a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsa (TEKT). A testület pénteki, marosvásárhelyi ülésén kedvezően véleményezte az Ügyvezető Elnökség, valamint a gazdasági munkacsoport által kidolgozott dokumentum elveit, amely többek között a kis és közepes vállalkozások adóterheinek csökkentését, kedvezményes hitelezését és a romániai bankrendszer többlet-adóztatását irányozza elő. A TEKT azt javasolja az SZKT-nak, hogy a gazdasági munkacsoport által hozandó utólagos módosításokkal együtt, július 9-i ülésén fogadja el a javaslatcsomagot.

[Napirenden] Megemelte az áfát a kormány
A kormány 24 százalékra emelte az áfát szombati rendkívüli ülésén, amelyen azt is eldöntötték, hogy a személyi jövedelemadó és a társasági adó nem változik.

[Kult-Túra] A mizantróp a legjobb előadás
Ismét Sepsiszentgyörgyre került a kisvárdai színházi fesztivál fődíja: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium díját a zsűri döntése alapján a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A mizantróp (rendező: Bocsárdi László) című előadása érdemelte ki. A Magyar Színházak XXII. Kisvárdai Fesztiváljának szombat esti díjkiosztóján a négytagú szakmai zsűri – Vándor Éva, Bán János színművészek, Lendvai Zoltán rendező, Dömötör Adrienne kritikus – a Szülőföld Alap díját megosztva a Marosvásárhelyi Yorick Stúdió 20/20 (r.: Gianina Cărbunariu) című produkciójának, illetve a Csíkszeredai Csíki Játékszín Liliom (r.: Victor Ioan Frunză) című előadásának ítélte oda.

[Kult-Túra] Deák Ferenc: „a sors jó helyre taszított, hogy ennyi könyv között lehettem…”
Hetvenötödik születésnapja után néhány nappal, pénteken délután a kökösi születésű, jelenleg Szegeden élő és alkotó Deák Ferenc könyvtervező és grafikusművész volt a Honterus–Szabadság Estek rendezvénysorozat vendége: Köllő Katalin, lapunk munkatársa ezúttal Demény Péter íróval közösen faggatta a meghívottat. A népes hallgatóságot és a vendéget Dávid Gyula irodalomtörténész, a Polis Könyviadó vezetője üdvözölte elsőként, mondván: az egyetemtől a szakmában való kiteljesedésig és a családalapítás örömeiig és küzdelmeiig rengeteg mozzanat teszi az embert kolozsvárivá.

[Kult-Túra] KISHÍREK

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Mélyre áss, mélyre, én lelkem, hogy megtaláld a szívet – a vért, a forróságot, a szentélyt, a nyughelyet. Áss mélyre, mélyre a nyirkos földben, le egészen addig, ahol fekszenek ők, akiket szeretek.

[Kult-Túra] MAINAP

[Vélemény] Kolozsvári visszanéző
Ragaszkodunk a hagyományainkhoz, de tanuljuk az új technikát, az új szavakat. Nemrég még a tűzijáték volt az ünnep megfejelője, a non plus ultra egy-egy győzelem után, ám ezeket a pukkanásokat már elnyomja a wuwuzela (vagy ahogy magyarosítva is olvasom: a vuvuzelaszó). Persze, hogy ezt megtudjuk, legalább távolról megérzékeljük, kell hozzá egy labdarúgó világbajnokság, mégpedig a távoli Dél-Afrikában, és kell a tévés közvetítés, amely előbb fölerősíti e népi fúvós hangszer (?) hangorkánját, aztán mérsékeli (újabb technika!) elviselhetőre. A Kárpát-medencéből, a messzeségből nem igazán tudjuk eldönteni, ez a monoton zaj a saját (a kedvenc) csapatnak szóló biztatás, vagy az ellenfél megfélemlítését szolgálja. Vannak, akiket megfélemlít, másoknak – nem afrikaiaknak is – szárnyakat ad.

[Vélemény] Rémálom az Áll’m utcában
Egy nem túl csendes, de nem is túl zajos településen, amelyet éppen Rumliának hívtak, felbukkant egy Traian Krueger nevű, kétes múltú alak, aki, mint kiderült, tömeggyilkos szándékkal érkezett a település Áll’m utcájába. A lakosok, mihelyt észbe kaptak, mik a szándékai Kruegernek, nyomban értesítették a hatóságokat, azonnal távolítsák el a színről.

[Vélemény] ÁFA növelés és közjogi reform
Látszólag egymástól független területek, de a romániai gazdasági válság keretei között mégis szorosan összefüggenek: a bejelentett ÁFA (helyesebben HÉA, hozzáadottérték-adó) növelése és a román állami szervezet valamint működés átalakítása, egyszerűsítve – a közjogi reform.

  « Első oldal    1   2   3    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 607
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap