label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2011. május 03.
Németországban teljesít majd szolgálatot a „gyöngyszem” (FRISSÍTVE FOTÓRIPORTTAL)
Véletlenszerű találkozás húsvét másodnapján a Nagyvárad–Kolozsvár útvonalon közlekedő vonat egyik szerelvényében: egy barátságos, közlékeny német mozdonyvezető és gőzmozdony-restaurátor botlik az újságíróba, akit hajt a kíváncsiság az érdekes, szokatlan, nem mindennapi témák iránt – így foglalható össze röviden a tegnapig még Erdélyben levő, az 57-es osztályba tartozó utolsó gőzmozdony szétdarabolásával és elszállításával kapcsolatos riportunk háttere. A gőzmozdonyt egy németországi egyesület vásárolta meg, és annak szakemberei restaurálták a Remarul 16 februarie vasúti járműjavító, karbantartó és gyártó vállalat épületében, s bár az üzem vezetősége nem járult hozzá ahhoz, dokumentáljuk a szétdarabolási folyamatot, sikerült elbeszélgetnünk Rudi Schlöpkerrel, aki elmagyarázta, miben rejlik a gőzmozdony fontossága, miért vásárolták meg, miért restaurálják, és milyen rendeltetése lesz Németországban.

Új módszer szükséges a gyerekek közti erőszak megfékezésére
Új uniós projekten belül a Román Családért, Közösségért és Gyerekekért Alapítvány (FRCCF) Kolozs megyei kirendeltsége uniós támogatással olyan szakembereket (pszichológusokat, szociális munkásokat) képez ki, akik kezelni tudják az utcagyerekek között és velük szemben elkövetett agressziót. Ráduly-Zörgő Éva, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem oktatója – habár jómaga nem vesz részt ebben a kezdeményezésben – abban látja a terv hasznát, mi több szükségességét, hogy ily módon új, hatékony módszerekkel lehet leküzdeni, illetve gátat vetni az erőszaknak. A szakember szerint ugyanis a családi háttér hiányában az utcagyerekek vannak a leginkább kitéve annak, hogy agresszívekké váljanak, és hogy maguk is szenvedő alanyai legyenek kortársaik erőszakos viselkedésének. A kétéves európai projektben Olaszország, Portugália, Bulgária, Szlovákia, Lengyelország és Románia vesz részt.

Cikkek [Újság]
[Riport] FOTÓRIPORT – CFR-kisiklás hazai pályán
A labdarúgó I. liga 30. fordulójának zárómérkőzésén a Kolozsvári CFR 1907 csapata a Galaci Oţelult fogadta a Dr. Constantin Rădulescu Stadionban. Az összecsapáson egyetlen gól született, Liviu Antal a 81. percben talált be, s ezzel az Oţelul 1–0-ra nyert. (7)

[Napirenden] Surján: Mindig meg kell tenni, amit lehet
Surján László európai parlamenti képviselőt (FIDESZ) a konferencia után sikerült mikrofonvégre kapni.

[Napirenden] Schengen-csatlakozást támogató jelentés
Támogatta az Európai Parlament polgári szabadságjogokkal foglalkozó bizottsága Bulgária és Románia csatlakozását a határok nélküli szabad mozgást biztosító schengeni övezethez egy hétfőn megszavazott jelentésben.

[Napirenden] Új tulajdonosa van a Realitateának
Új tulajdonosa van a Realitatea hírtelevíziónak Elan Scwartzenberg román üzletember személyében (képünkön), aki a fogdába került Sorin Ovidiu Vântu üzletembertől vásárolta meg a médiavállalat részvényeit.

[Napirenden] Közép-Európa népeihez: Legyünk együtt nagyok!
Surján László magyarországi EP-képviselő (FIDESZ) kizárólag a civil társadalmak bevonásával és a politika kizárásával szándékszik megvalósítani két éve megálmodott programját, amelynek lényege a Kárpát-medencei Megbékélés Mozgalom létrehozása. Ennek egyik láncszemeként szombat délután Kolozsváron, a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében, jeles közéleti személyiségek részvételével, nyilvános magyar–román kerekasztal-beszélgetést tartottak. A kezdeményezés alapeszméje, hogy földrészünknek ezen a részén 50 millióan élünk múltból örökölt sebeinkkel, amelyek feltépésével csak szenvedést okozunk, de ezek gyógyíthatók, ha nem az egymással való leszámolást, hanem az együttműködést, a közös érdekeket tekintjük feladatunknak. A mozgalom kiszélesítésére aláírásgyűjtés folyik.

[Napirenden] Obama: Oszama bin Laden halott
Az Egyesült Államok katonai műveletben végzett Oszama bin Ladennel, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjével – jelentette be vasárnap éjjel a Fehér Házból élőben közvetített, rendkívüli televíziós beszédében Barack Obama amerikai elnök. Az akciót egy kis létszámú amerikai egység hajtotta végre, amely négy helikopteren érkezett egy észak-pakisztáni támaszpontról ahhoz a nagy lakóházhoz Abbotábád egyik külső negyedében, ahol bin Laden tartózkodott. Tűzharcban ölték meg az ellenállást tanúsító terroristavezért, egy kommandós fejbe lőtte. A holttest azonosítása DNS-teszt, valamint arcfelismerő technikák segítségével folyamatban van, eredménye néhány napon belül várható. A pakisztáni televízióban bemutatták a holttestet, ám a felvétel később hamisnak bizonyult. Bin Laden földi maradványait az amerikai hatóságok ismeretlen helyen hullámsírba helyezték.

[Kult-Túra] Lelkesen fogadták a Kékszakállút
Lelkes fogadtatásban részesítette a római közönség a Bartók Béla szerezte A kékszakállú herceg vára című operát magyar karmester és magyar énekesek előadásában: négyszer tapsolta vissza a Santa Cecilia római zeneakadémia közönsége a címszerepet éneklő Fried Péter basszust és a Judit szerepében fellépő Komlósi Ildikó mezzoszopránt. A Bartók-opera szombattól máig kiemelt eseményként szerepel a Santa Cecilia programján, az olasz főváros Auditóriumának színpadán. Karmesternek Eötvös Pétert kérték fel, egyedül a zenekar a római zeneakadémiáé.

[Kult-Túra] Tánc Világnapja Bogánccsal és Zurbolóval
A Tánc Világnapját, valamint ötödik bogáncsos nemzedékének búcsúzását ünnepelte egyidőben a kolozsvári Zurboló Néptáncegyüttes április 29-én, péntek délután a Tranzit Házban. A táncról szóló filmek és dokumentumfilmek vetítése után a legkisebbeknek szerveztek táncházat, majd bemutatták Az erdélyi magyar táncművészet és tánctudomány az ezredfordulón című tanulmánykötetet, amely egy 2009-ben megszervezett háromnapos táncművészeti konferencia előadásainak szerkesztett változatát tartalmazza.

[Kult-Túra] Csütörtöktől rövidfilmek fesztiválja Kolozsváron
Franciaország és Románia mellett a világ 12 országában zajlik párhuzamosan a tizenharmadik TrésCourts – Nagyon Rövid Filmek Nemzetközi Fesztiválja: május 6–8. között 68 olyan alkotást vetítenek le a résztvevő 70 városban, amelyek nem hosszabbak három percnél; ebből 46 filmet a nemzetközi mezőnyben, 22-t pedig a Női válogatás (Paroles de Femmes) szekcióban láthat a közönség. Idén mindkét kategóriában szerepel hazai produkció, előbbi esetben Sebastian Patrick Popa La casquette d’Adrien, utóbbiban pedig Ana Ilieşu Goodbye Mr. Nice Guy című filmje. A romániai alkotások huszas listáján (Around the Tres Courts) több magyar vonatkozású filmet találunk, egyebek mellett Szőcs Tamás Euro potentia est és a Paid Art, Török Tihamér Klinika, valamint Balázs Klára és Vondál Vera Közbeszéd című munkáját.

[Kult-Túra] KISHÍREK

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 522
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap