label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2013. augusztus 12.
Mokanyica mint turista-látványosság: sínen van a dolog
A gyerekdal szerint ugyan a gőzös Kanizsára megy, tény viszont, hogy az elmúlt hétvégén ismét pöfögött a mokanyica a Fehér megyei Abrudbánya és Verespatak között. Idén immár másodszor – hiszen a most már „csak” turistalátványosságként szolgáló szerelvényt első ízben július 20-án, a hagyományos Găinai Leányvásár alkalmával helyezték hivatalosan üzembe, mintegy 15 éves szünet után. Az Abrudbányán véget érő, egykor a kitermelt fa, majd áru- és személyszállításra – még a magyar időkben, az 1910-es években –átadott keskenytávú vasútvonal Tordáról indul, így most ismét felmerült: vajon fog-e még valaha közlekedni a teljes, 94 km-es távon, a vadregényes tájakon? Tény: a Kolozs Megyei Művelődésügyi Igazgatóság a mokanyica Kolozs megyei szakaszának műemlékké nyilvánításán dolgozik, de ez még nem jelent garanciát: az ócskavastolvajok is dolgoznak közben, a vonal esetleges rehabilitációjának költségei tehát napról napra nőnek…

Cikkek [Újság]
[Riport] FOTÓRIPORT – Mokanyica mint turista-látványosság: sínen van a dolog
Az Abrudbányán véget érő, egykor a kitermelt fa, majd áru- és személyszállításra – még a magyar időkben, az 1910-es években –átadott keskenytávú vasútvonal Tordáról indul, így most ismét felmerült: vajon fog-e még valaha közlekedni a teljes, 94 km-es távon, a vadregényes tájakon? (7)

[Napirenden] Diplomáciai botrány az EMI-táboron
A Jobbik elnöke, Vona Gábor nemkívánatos személlyé nyilvánítását és kitoloncolását, a Jobbik romániai betiltását kezdeményezi Bogdan Diaconu kormánypárti képviselő a Jobbik elnökének a borzonti EMI-táborban tett szombati kijelentései miatt, nevezetesen, mert Vona a romániai magyarok helyzetéről úgy vélekedett: ha a magyar érdek csupán a Romániával való konfliktus árán képviselhető, akkor a konfliktust is vállalni kell.

[Napirenden] Hazaértek a Transzfogarasról a bicatúrás kollégisták
Narancssárga fényvisszaverő mellényben közel negyven napbarnított fiatal pedálozott be pénteken délután – öt perccel az előre bejelentett 6 órás időpont előtt – a János Zsigmond Unitárius Kollégium udvarára. A fiatalok az elmúlt két hétben 800 kilométert tettek meg, és meghódították a Transzfogarasi-hágót, valamint – pusztuló kövek nyomdokában járva – felkeresték a szász falvakat és azok templomait.

[Napirenden] Jubileumot ünnepelt az aranyosegerbegyi vegyeskar
Nemzetközi kórustalálkozó keretében, létesítésének 130. évfordulóját ünnepelte szombaton az aranyosegerbegyi vegyeskar (képünkön). Az ünnepi esemény – amelyen kilenc kórus és egy fúvószenekar vett részt Erdélyből és Magyarországról – a helybéli református templomban megtartott istentisztelettel kezdődött; Daróczi Attila egerbegyi lelkész igehirdetésének alapját a 95. zsoltár képezte. – Minden nap adjunk hálát Istennek családunkért, falunkért, nemzetünkért, az együvé tartozásért. Áldjuk és magasztaljuk Isten nevét; fejezzük ki hálánkat zsoltár- és népdalénekléssel – szólt az egybegyűltekhez a pap, majd Bartus Erzsébet presbiter a közösség egységéről értekezett. Miután minden kórus egy-egy vallásos jellegű művet adott elő, az énekkarok a templom előtt énekelték el a Szózatot, a Himnuszt és a Székely Himnuszt.

[Kult-Túra] Tárlat nyílt a Szabók bástyájában
 Steuer Edina (képünkön balról) festményeiből nyílt kiállítás szombaton délután a Szabók bástyája kiállítótermében. Az Apáczai-líceum tizedik osztályt végzett diákjának 15 munkáját bemutató tárlatot mentora és barátja, Anca Jitaru képzőművész ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. A kiállítást augusztus 18-ig tekinthetik meg az érdeklődők, munkanapokon 10 és 20, szombaton és vasárnap pedig 10 és 18 óra között.

[Kult-Túra] Stradivari-múzeum nyílik Cremonában
 A Cremonában készült Stradivari-hegedűk tiszteletére hegedűmúzeum nyílik szeptember 5-én a lombardiai városban. A múzeum bemutatja a nagy mesterek – Andrea Amati és utódai, Antonio Stradivari és Giuseppe Guarneri (del Gesú) által öt évszázad alatt készített legjobb hegedűket. A hegedűkészítés művészetének világába multimédia-installációk, videók és dokumentumok vezetik be a látogatókat. A múzeumban egy kiemelkedő akusztikájú előadóterem is megtalálható, amely Tojota Jaszuhisza japán építész tervei alapján készült.

[Kult-Túra] Újszerű filmfesztivál Kolozsváron
 A két világháború közötti időszakra fókuszál a Kolozsváron szeptember 13-a és 15-e között zajló filmfesztivál, amelyet az Ideograma Kulturális Egyesület szervez. A háromnapos rendezvénysorozat olyan hazai és nemzetközi személyiségek munkássága előtt tiszteleg, akik meghatározóak voltak az 1918 és 1939 közötti periódusban, amikor az irodalom, a zene, a filmművészet, az építészet, a dizájn és a technológia is jelentős fejlődésnek indult.

[Kult-Túra] Mujicáról készít filmet Kusturica
 El presidente de la gente (A nép elnöke) címmel a 78 éves uruguayi elnökről, José Mujicáról (képünkön) készít dokumentumfilmet Emir Kusturica világhírű szerb filmrendező. Mujicát úgy ismerik, mint a világ „legszegényebb” elnökét, egyszerűen él, havi 12 ezer dolláros elnöki fizetésének 87 százalékát jótékony célra, például szociális lakások építésére ajánlja fel.

[Kult-Túra] Übü király az Avignoni Színházi Fesztiválon
 A Kolozsvári Állami Magyar Színház az Übü király című, Alain Timar rendezte előadással vett részt az idei, 67. alkalommal megrendezett Avignoni Színházi Fesztiválon. A Théâtre des Halles színház július 6. és 28. között 23 alkalommal tűzte műsorára a produkciót.

[Kult-Túra] Kishír

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
A boldogság két-három dologról szól, amelyek nem változtak Homérosz óta: a szeretet, a gyerekek, a jó barátok…

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 494
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap