label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2013. december 20.
Karácsonyfavásár: az élő szép, a műanyagfenyő hasznos
Miután a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal idén is megszabta, melyek azok a helyszínek, ahol törvényes körülmények között fenyőfákat lehet árulni közterületen, csütörtöki terepszemlénken arról győződtünk meg, hogy a kínálat mindenhol gazdag, az árak pedig elfogadhatóak, sőt alacsonyak: másfél méteres fenyőfát már 40–50 lejért lehet vásárolni, de aki kész 100 eurót áldozni, az is talál magának fenyőt, nem is kicsit: 3,5 métereset. A vevők egyelőre nem tolonganak fenyőfát vásárolni, és ez látható szomorúsággal töltötte el az árusokat, ám mindenki a hétvégi rohamra vár. Egyetlen árus sem panaszkodott a hatóságok „zaklatására”. A legszebb fenyőfákat a Vágóhíd téren láttuk tegnap délelőtt – csakhát néhány hét múlva ugyanezek a fák már lehangoló látványt fognak nyújtani, így felmerül a kérdés: hasznosítani lehet-e azokat valamilyen célra? És ha igen, kihez lehet fordulni? Vagy csak egyszerűen tegyük ki szemétnek?

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Benyújtotta lemondását a Nép Ügyvédje
Lemondott Anastasiu Crişu ombudsman – jelentette be csütörtökön Crin Antonescu szenátusi elnök. A Szociálliberális Szövetség (USL) szavazataival megválasztott Crişu kényes helyzetbe került a koalíciós pártok vitája alatt

[Napirenden] Stelian Tănasét javasolják a TVR vezetőjének
Stelian Tănase történészt, publicistát és közírót (képünkön) jelölik a liberálisok a Román Közszolgálati Televízió (TVR) ideiglenes vezetői tisztségébe – jelentette be tegnap hivatalosan is a Nemzeti Liberális Párt szóvivője, Cristina Pocora. A PNL azt követően állt elő az újabb javaslattal, hogy a parlamentnek a szociáldemokraták nagyszámú távolmaradása miatt nem sikerült döntenie Bogdan Rareş tévészerkesztő jelöléséről. Pocora elmondása szerint Antonescu tájékoztatta Victor Pontát a döntésükről, és a miniszterelnök nem emelt kifogást az ellen. A törvényhozó testületet ma délre hívták össze, a kulturális szakbizottság ezt megelőzően hallgatja meg a jelöltet – közölte tegnap Valeriu Zgonea, a képviselőház elnöke. Stelian Tănase korábban megerősítette, hogy tárgyalt Crin Antonescuval a közszolgálati televízió helyzetéről, de ami az igazgatói tisztséget illeti, nem kapott egyértelmű „felkérést” a politikustól.

[Napirenden] Tőkés–Ponta per: első fokon a miniszterelnök nyert
Megalapozatlannak találta és ilyenként elutasította a bukaresti első kerületi bíróság Tőkés László európai parlamenti képviselő keresetét, amelyben rágalmazással vádolta Victor Ponta miniszterelnököt – derült ki az intézmény honlapján közzétett végzésből. Tőkés László azért fordult bírósághoz, mert a kormányfő februárban azt állította róla és Monica Macovei néppárti EP-képviselőről, hogy románellenes érdekeket képviselnek, és azok pénzelik őket, akik Románia destabilizálásában érdekeltek. „Ez jogászi nyelvre lefordítva azt jelenti, hogy hazaárulók” – magyarázta az ügy tárgyalása alkalmával az MTI-nek Kincses Előd ügyvéd.

[Napirenden] EP-választás: Fidesz-listán indulhat Tőkés László
A „hidegbéke” évét zárta az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) – értékelte a 2013-as évet tegnap egy kolozsvári sajtóbeszélgetésen Toró T. Tibor, a párt elnöke, hiszen nem voltak választások, ahol az ellentétek kiéleződtek volna. Megjegyezte, míg az EMNP folyamatosan tárgyalni szeretett volna politikai vetélytársaival, addig az RMDSZ folyamatosan „le akarta taszítani a néppártot a politikai pályáról” – vélte az elnök, aki úgy gondolja, az RMDSZ még mindig nem tudta megbocsájtani a néppártnak, hogy részt vett a parlamenti választásokon. A 2014-es évet a „forróbéke” évének tekinti az EMNP, amikor három választáson is szerepet vállalhatnak. Toró elmondta: az EPválasztáson a feladatuk, hogy Tőkés László újabb brüsszeli mandátumot szerezzen, ez úgy is elképzelhető, ha a Fidesz listáján indul.

[Kult-Túra] Új szereposztásban a Ványa bácsi
December 20-án, pénteken este 7 órától az idei évadban először kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében kialakított stúdiótérben a Ványa bácsi című előadásra, Andrei Şerban rendezésében.

[Kult-Túra] Kristóf György-kötetet mutattak be az EME-nél
Petőfi Sándor és Madách Imre világszemléletéről, Kazinczy Ferenc és báró Eötvös József erdélyi útjairól, az abszolutizmus kori magyar, román és német sajtóról, valamint a huszadik század elejének novella- és regényirodalmáról is hasznos információkkal szolgál az érdeklődők számára Kristóf György irodalomtörténész, egyetemi profeszszor Kritikai szempontok a magyar irodalomtörténetben. Tanulmányok című kötete, amely idén jelent meg a Kriterion Könyvkiadó gondozásában. A kiadványt – amelynek anyagát Gaal György válogatta, rendezte sajtó alá és látta el jegyzetekkel – kedden délután mutatták be az Erdélyi Múzeum-Egyesület előadótermében.

[Kult-Túra] Ünnepeltek az írószövetségnél
Kiállítással és könyvbemutatóval egybekötött ünnepséggel zárta az évet a Román Írószövetség kolozsvári fiókja. Az Egyetem utcai székházban tegnap délben tartott rendezvényen felköszöntötték azokat a tagokat, akik kerek évfordulót ünnepelnek idén, s noha nem mindenki volt jelen közülük, az egybegyűltek tapssal jutalmaztak valamennyi „díjazottat”. Irina Petraş elnök kifejtette: bár nem a legjobb esztendő volt a 2013- as a szervezet történetében, mégis történtek pozitív dolgok, és reményeik szerint sikeresebb lesz a következő év.

[Vélemény] Szó se róla
Hivatalosan még nem merült fel az RMDSZ megkísértése, kormányra csábítása, egyelőre csak a „jó beszélni róla” kategóriába tartozik a téma. A helyzet azonban akár meg is változhat, mégpedig hamarosan. Az elnökválasztás közeledtével egyre nagyobb a feszültség a koalícióban. Ismerős helyzet még 2008-ból, amikor a Demokrata- Liberális Párt (PDL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) alkotott furcsa szövetséget – mindez az első Boc-kormányban öltött testet. A mézeshetek, ha egyáltalán voltak, hamar elrepültek, a szociáldemokraták már 2009 októberében kiléptek a koalícióból, hogy ellenzékből teljes arzenáljukat a PDL és annak jelöltje, a második mandátumára pályázó Traian Băsescu ellen fordítsák. (Emlékezhetünk, a szociáldemokraták által támogatott Mircea Geoană sikere néhány százalékon múlott csupán.)

[Vélemény] Állásfoglalás
AMagyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) Becsületbírósága és Igazgatótanácsa aggasztónak tartja, hogy a különböző internetes médiafelületeken, beleértve a közösségi oldalakat is, egyre több személyeskedő, sértő bejegyzés, komment jelenik meg. Ezek tartalma részleteiben vagy teljes egészében összeegyeztethetetlen a sajtóetikával. Súlyosbító körülmény, ha a vétséget elkövető hozzászóló újságíró.

[Vélemény] „De könyörgöm, most itt a téma mi?”
A közösségi oldal egyik tetszőleges bejegyzéséből kölcsönöztem a címet, amely nagyon jól leírja, hogyan érzi magát az az olvasó, aki nem követi kezdettől fogva az internetes bejegyzéshez tartozó hozzászólásokat. Mert hogy hozzászólások vannak, azt nem csak abból tudjuk, hogy már a sajtótörténet része a web 2.0, hanem abból is, hogy évek óta azt mondják: ha nincs „fészbukod”, nem is létezel.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1261
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap