label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. február 14.
Állandó fenyegetettségben és veszélyben élnek Mészkő lakosai
A Tordai-hasadék melletti Mészkő település Aranyos-szentmihály községhez tartozik. Románok, magyarok lakják, mintegy hatszázan. Kezdetben nem is sejtették, vagy kevésbé figyeltek fel rá, de valójában már több mint harminc esztendővel ezelőtt egyesek előre látták a katasztrófa lehetőségét. A mészkői hegyoldal csúszása 1970-ben indult el, mert a település feletti kőbányában, az erős robbantások után, jelentős földréteg indult el a szikláról az Aranyos felé, mondta Zeng János polgármester. A föld azóta kitartóan, fenyegetően csúszik, rombolva házakat, tönkretéve életeket. Hatvanhét ház és közel kétszáz ember került állandóan fenyegetett helyzetbe. A veszély az utóbbi időben tovább nőtt, és elkerülhetetlenné teszi a helyzet orvoslását. Megoldást a telekcsere, illetve új házak felépítése jelentene, de mindez egyelőre csak a szándék szintjén. A földcsuszamlás azonban már nem eshetőség, hanem valóság.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Sheele: Románia éveket vesztett
A valós reformok hiánya és a jelenlegi politikai helyzet azt mutatja, Románia fejlődése nem nevezhető pozitívnak, nyilatkozta Jonathan Scheele, az Európai Bizottság volt elnöke, aki szerint a reformok hiánya miatt Románia már a 90-es években közel tíz évet veszített, s kár lenne további tízet elvesztegetni a jelenlegi belpolitikai viszály miatt. Szerinte Románia egyrészt olyan tagállammá válhat, amely pénzügyi támogatást nyerhet az uniótól, másrészt befolyásolhatja a brüsszeli vitákat, s így hasznot húzhatna uniós tagállami tagságából. Scheele szerint Romániának meg kellene szabnia az elsődleges fontosságú célkitűzéseit, mert csak így tudná megvédeni érdekeit Brüsszelben. Mindezt Sheele az alkalomból nyilatkozta, hogy a Társadalmi Párbeszéd Csoport kitüntetésében részesítette, mivel annak idején támogatta Románia EU-csatlakozását.

[Napirenden] Holtponton a választási törvény
Továbbra sincs egyetértés a pártok között az egyéni választókerületes rendszer bevezetéséről. A Társadalmi Párbeszéd Csoport (GDS) nevezetű civil szervezet kezdeményezésére kedd este vitára került sor, amelyre a különböző politikai alakulatok képviselői voltak hivatalosak, a konszenzus kialakítására azonban semmilyen esély nem mutatkozott. A liberálisok továbbra is a kormány által felelősségválallással elfogadtatott tervezethez ragaszkodnak, a PSD egy saját változatot szorgalmaz (ami az általuk benyújtott 2005-ös elképzelésekhez képest is más), az RMDSZ viszont továbbra is a jelenlegi listás rendszer megőrzését javasolta.

[Napirenden] Nem indulhat az MPP?
Fennáll annak a lehetősége, hogy a Magyar Polgári Párt (MPP) nem vehet részt a helyhatósági választásokon. Egyelőre minden jel arra mutat, hogy végül május 25-re írják ki a megmérettetést, azonban ez azt jelenti, hogy a bejegyzés kapcsán zajló perben legkésőbb március 25-ig jogerős döntésnek kell születnie.

[Napirenden] Európai kisebbségi parlamentet!
Tabajdi Csaba, az Európai Parlament szocialista képviselője, a Nemzeti Kisebbségi Intergroup elnöke szerint az Európai Uniónak (EU) ki kell alakítania a maga kisebbségvédelmi rendszerét. Ehhez tisztáznunk kell, milyen uniós kisebbségvédelmi normákra van szükség, és ki kell alakítanunk egy ellenőrző mechanizmust is. Három csoport igényel normatív szabályozást: a hagyományos nemzeti kisebbségek, a romák és az új (migráns) kisebbségek.

[Napirenden] EBESZ: Modellértékű a BBTE
Az EBESZ nemrég kinevezett kisebbségi főbiztosa sikertörténetként beszélt kolozsvári és bukaresti látogatásán a Babeş–Bolyai Tudományegyetemről. A diplomatát Markó Béla RMDSZ-elnök tájékoztatta részletesen bukaresti hivatalában a magyar közösségnek az egyetem magyar tagozatának működésével kapcsolatos elégedetlenségéről.

[Napirenden] Újjáélesztették Mitreát és Năstasét
Miron Mitreát jelölte a Szociáldemokrata Párt (PSD) a párt kampányfőnökének a helyhatósági választásokra. Az erre vonatkozó döntés a „régi gárda” nyomására született – vélik. Ugyancsak szerdán határozták el, hogy a PSD eláll az előrehozott választások megtartásától, amelynek gondolatát Mircea Geoană pártelnök szorgalmazta, aki viszont előtte nem egyeztetett erről a párt vezetőségével. „Rehabilitálták” Adrian Năstasét is, neki jutott a feladat, hogy kidolgozza a PSD választási ajánlatát a helyhatósági választásokra, azt viszont még nem lehet tudni, hogy a volt miniszterelnök elvállalta-e a feladatot.

[Napirenden] Kelemen Hunor az RMDSZ kampányfőnöke
Kelemen Hunort nevezte ki kampányfőnöknek az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa, helyettesei pedig Kovács Péter és Cseke Attila ügyvezető alelnökök, döntött tegnap az RMDSZ Állandó Tanácsa. Közölték: fel vannak készülve mind az önkormányzati, mind a parlamenti választásokra. Ugyanakkor közlik, az RMDSZ az egység ünnepének tekinti március 15-ét, és a SZÁT tagjai szerint mindenütt méltósággal, a hagyománynak megfelelően kell

[Napirenden] Az erdélyi magyarság helyzetének javítását kérik
Miközben úgy tűnik, Románia ténylegesen tett erőfeszítéseket a kisebbségi jogok biztosítása terén, van még aggodalomra ok: az előrelépés ellenére ugyanis a romániai magyarság jogai még nem érték el a magyar közösség által kívánt szintet. Ez olvasható Nem Képviselt Nemzetek és Közösségek Szervezetének (Unrepresented Nations and Peoples Organization-UNPO) az ENSZ Emberjogi Tanácsához benyújtott jelentésében, amely az RMDSZ-szel folytatott konzultáció nyomán született.

[Napirenden] Február 18-án tárgyalják a PD–L indítványát
A Képviselőház február 18-án vitatja meg a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) által hétfőn benyújtott, a beiratási autóadó eltörlését célzó egyszerű indítványt. A képviselőházi szabályoknak megfelelően a házelnök beütemezte az egyszerű indítvány vitáját, ezt hétfőn délután 16 órától tartják a képviselőház plénumában. A kormánynak 45 perc áll a rendelkezésére, hogy kifejtse álláspontját a kérdés kapcsán, míg a parlamenti képviselőknek egyenként 20 másodperc.

[Napirenden] Kártyahamisító hálózatot számoltak fel
89 román állampolgárságú személyt tartóztattak le Spanyolországban egy nagyszabású rendőrségi akciót követően, amely a bankkártya-hamisítók ellen irányult. A román rendőrség együttműködött a spanyol rendőrséggel a bűnözők lefülelése érdekében. Összesen 117 román állampolgárságú személyt tartóztattak le Európa-szerte, beleértve Romániát is. A tettesek a hamis kártyákat vásárlásokra használták, jelenleg még nem tudni, milyen összegre rúg a csalás okozta kár. A letartóztatások zömét Valencia, Murcia, Tarragona, Malaga, Huelva régiókban, a Kanári szigeteken és Madridban, valamint Írországban és Romániában végezték.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 466
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap