label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2010. október 01.
Megtört a jég, a kincses város magyarsága erőre kapott
Az augusztus 18. és 22. között zajlott Kolozsvári Magyar Napokat (KMN) elemezték ki szerdán este a Reményik Sándor Galériában az Evangélikus-Lutheránus Püspökség és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében zajlott beszélgetésen. A nyilvános kiértékelőt néhány nappal ezelőtt zártkörű megbeszélés előzte meg, amelyen a szervezők mellett a társult civil szervezetek képviselői is részt vettek. A Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhely meghívottai Csoma Botond (RMDSZ), Fekete Emőke (RMDSZ), Gergely Balázs (EMNT) és Csigi Levente (EMNT) voltak. Az estét Kiss Olivér, a Szabadság munkatársa moderálta. A Kolozsvári Magyar Napok – vélemények, tanulságok, tervek című értékelőn többek között szó volt az időpontról, a szervezési bakikról, a helyszínek esetleges megváltoztatásáról, az EMNT és az RMDSZ szervezési vállalásának mértékéről. A jelenlévők egyet értettek abban, hogy ez az a rendezvény, amelyen mindenkinek ott a helye.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Jóváhagyta a kormány a nyelvi országjelentést
A kormány jóváhagyta az Európa Tanács Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartájához való csatlakozással vállalt kötelezettségek végrehajtásáról szóló első időszaki jelentést – tudtuk meg az RMDSZ tájékoztatójából. A nyelvi kartát Románia az RMDSZ kezdeményezésére ratifikálta, a 2007/282-es törvény 2008. május 1-jén lépett életbe.

[Napirenden] OKTÓBER 11-IG ADHATÓK LE AZ ERDŐSÍTÉSRE SZÓLÓ PÁLYÁZATOKAT
A Környezetvédelmi Alap tíz nappal hosszabbította meg a gyenge minőségű mezőgazdasági területek erdősítését szorgalmazó pályázatok leadási határidejét. A program augusztus 16-án indult, az eredeti leadási határidő október elseje volt, ezt a Környezetvédelmi Alap mostani döntése október 11-re hosszabbította.

[Napirenden] Frunda az ingatlanadó eltörlését javasolja
Frunda György RMDSZ-es szenátor beterjesztett a szenátusba egy jogszabálytervezetet, amely a 2003/57-es törvényt módosítaná és egészítené ki olyan formában, hogy a tulajdonosnak nem kellene adót fizetnie az állandó lakhelyéül szolgáló ingatlan után.

[Napirenden] MKT-ülés pénteken
László Attila, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke és Máté András Levente, MKT-elnök összehívja a Megyei Képviselők Tanácsát (MKT) 2010. október 1-re, 14.00 órára a PRO IUVENTUTE, Mócok útja 75. szám alatti székházába. Napirenden: elnöki beszámoló, küldött közgyülés előkészítése, különfélék.

[Napirenden] Állattartóknak nem jár fűtéspótlék
A fűtéstámogatásokra vonatkozó szabályozás módosítása szerint, aki az 1.6. motornál nagyobbal rendelkezik, nem kap fűtéstámogatást a téli időszakban – jelentette be nemrég Sorin Apostu kolozsvári polgármester sajtótájékoztatón.

[Napirenden] Munkaerőfejlesztési program
Beléd ruházunk! Ezzel a címmel bonyolított le továbbképző programot az észak-nyugati fejlesztési régió kis- és középvállalatainak menedzserei, alkalmazottjai számára 2009 októbere és 2010. szeptember 30. között a kolozsvári Sales Consulting munkaerőfejlesztő társaság. Az 1 207 023,90 lej összköltségvetésű akciót az Európai Társadalmi Alap 1 146 672,70 lej értékben támogatta, a program társszervezői az Euréka Kolozsvári Magyar Vállalkozók Egyesülete, a Know Team és a Club Rotary Park Egyesület voltak.

[Napirenden] Tanácskozás a bioenergia hasznosításáról
A bioenergia uniós tagországokbeli jelenéről és jövőjéről rendezett nemzetközi fórumot tegnap a BISNet Transylvania és az Entreprise Europe Network az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen. A márciusban Székesfehérváron megrendezett hasonló tanácskozás mintájára most Kolozsváron még a következők vállalták a társszervezést: Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara, Európai Bizottság Vállalkozási és Ipari részlege, Bavarian Research Alliance, CENTI.

[Napirenden] Szent Mihály ünnepére, Márton Áron emlékére
„Kincses Kolozsvár! Adja a jó Isten, hogy kincseidből minél több újat és régit szedj elő és ezzel gazdagítsd népünk életét” – fohászkodott Tamás József, a Gyulafehérvári Főegyházmegye csíkszeredai székhelyű segédpüspöke, valabriai címzetes püspök és általános érseki helynök a nagy múltú kolozsvári Szent Mihály plébániatemplom Szent Mihály-napi búcsúján. Az angyalfejedelem tiszteletére szentelt templom padsorai rogyásig teltek a szeptember 29-i búcsúünnepi szentmisén, amely Márton Áron nagy erdélyi püspök halálának harmincadik évfordulójáról való megemlékezéssel forrt egybe. Tamás József, a szentmise főcelebránsa két hatalmas, követendő példakép köré fonta szentbeszédét: Szent Mihály arkangyal módjára megküzdeni a gonoszsággal, illetve Márton Áron nyomdokaiba lépve nem hátrálni meg a nehézségek, akadályok láttán.

[Kult-Túra] Elhunyt Tony Curtis
85 éves korában elhunyt Tony Curtis magyar származású hollywoodi filmsztár. Halálhírét lánya, Jamie Lee Curtis szóvivője erősítette meg az etonline.com internetes portálnak, további részletekkel azonban nem szolgált. Curtisre sokan egyik leghíresebb filmje, a Van, aki forrón szereti miatt emlékeznek, amelyben Marilyn Monroe-val és Jack Lemonnal játszott együtt. Az Amerikai Filmakadémia Oscar-jelöléssel ismerte el tehetségét 1959-ben A megbilincseltek című drámában nyújtott alakításáért.

[Kult-Túra] Hazai előadók hangversenye
Az idei Zenei Ősz első hangversenye voltaképpen a kolozsvári Francia Kulturális Központ által szervezett Barokk Kolozsvár elnevezésű rendezvénysorozat nyitókoncertje is volt szerda este az evangélikus-lutheránus templomban. Bernard Houliat, a központ igazgatója az est elején kifejtette: Kolozsvár a barokk művészet legkeletibb pontján fekszik, és ezzel kivívta magának a létjogosultságot egy barokk fesztivál lebonyolítására. Erich Türk csembalóművész, a kolozsvári Gheorghe Dima zeneakadémia oktatója román és francia nyelven pár szóban ismertette a fellépő együtteseket: a több mint tíz éve együtt muzsikáló Transylvania Barokk és az alig egy éve alakult Fior di Suono kamarazene-együttest.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 567
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap