label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Rágalmazásnak nevezte a pápa szavait az örmény népirtásról a vatikáni török nagykövetség

Rágalmazásnak nevezte Ferenc pápának az örmény népirtásról mondott szavait a Törökország római szentszéki nagykövetsége által hétfőn kiadott közlemény. Az olasz sajtó szerint Ferenc pápa nem Törökország ellen beszélt. A Vatikánnál akkreditált török nagykövetség közleménye szerint Ferenc pápának a Szent Péter-bazilikában vasárnap bemutatott örmény misén elhangzott szavai elfogadhatatlanok; népirtásról beszélni rágalom, a misén mondott kijelentések "politikai céllal meghamisítják a történelmet".
    Miután Ferenc pápa a XX. század első népirtásának nevezte az örmények 1915-ben kezdődött mészárlását, Törökország visszahívta szentszéki nagykövetét. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter bejelentése szerint Ankara további lépéseket mérlegel a Vatikánnal szemben. 
    Ferenc pápa hétfőn reggel a vatikáni Szent Anna-házban bemutatott szentmise homíliájában az evangelizációról beszélve úgy fogalmazott: az egyháznak bátran és világosan kell beszélnie. "Nem hallgathatjuk el, amit láttunk és amit tudunk" - mondta Ferenc pápa, aki semmilyen utalást nem tett a Törökországgal kialakult diplomáciai feszültségre.
    Vatikáni források szerint a szentszéki államtitkárságon nem okozott meglepetést Törökország reakciója. A Vatikánban ugyanakkor hangsúlyozták, hogy Ferenc pápa óvatos volt, és szó szerint annak a nyilatkozatnak a szövegét idézte, amelyet még II. János Pál és II. Karekin örmény katholikosz írt alá 2001-ben.
    A Corriere della Sera című olasz napilap elemzése szerint Ferenc pápa az örmény népirtásról mondott szavaival a keresztényeknek a világ más országaiban jelenleg zajló üldözésére és legyilkolására akarta felhívni a figyelmet. A pápa fel akarta rázni közönyéből a nemzetközi közösséget - írta a Corriere. (3)
    


Nyugtalottó-sorsolás: február 7-i kasszaszalag a nyerő

Megtartották ma délelőtt az első nyugtalottó-sorsolást a Román Lottótársaság stúdiójában, a közszolgálati televízió által élő adásban közvetített sorsoláson a február 2-a és március 28-a között kibocsátott kasszaszalagok „versenyeztek”. Az adócsalás visszaszorítása érdekében bevezetett intézkedés nyertesei ezúttal azok lehetnek, akik rendelkeznek február 7-én kibocsátott, 6 lej értékű (6.00 és 6.99 lej közötti összegre szóló) pénztári nyugtával (kasszabonnal).

A nyereményalap 1 millió lej, ez az összes annyi felé oszlik majd, ahány érvényes nyugtával jelentkeznek a tulajdonosok egy hónapon belül az Országos Adóhatóság (ANAF) valamelyik kirendeltségénél. Abban az esetben, ha senki nem rendelkezik megfelelő kasszaszalaggal – avagy nem jelzi, hogy igényt tartana a nyereményre –, a pénzalapot a következő sorsolásra irányítják át. (8)


Hillary Clinton versenybe száll az elnöki posztért

Hillary Clinton, korábbi First lady, New York-i szenátor és külügyminiszter vasárnap délután hivatalosan bejelentette, hogy indulni szándékozik az Egyesült Államok 2016-os elnökválasztásán. Ha elnyeri a választók többségének támogatását, akkor a 67 éves politikus a nemek közötti egyenlőtlenség "legmagasabb és legkeményebb üvegplafonjának" áttörésével hazája első női elnöke lehet. Clinton maga mögött tudhatja a demokraták túlnyomó többségének támogatását, ezért jó esélye van arra, hogy megszerezze pártjának hivatalos elnökjelöltségét.

Hillary Clinton immár másodjára száll ringbe, 2008-ban a demokrata előválasztási küzdelemben szoros versenyben alulmaradt a jelenlegi elnökkel, Barack Obamával szemben. A közvélemény-kutatások szerint saját táborán belül nincs komoly ellenfele. (9)

 


Markó Attila: a román állam a restitúciós folyamat akadályozására használja fel az igazságügyi rendszert

Az igazságügyi rendszert, a korrupcióellenes ügyészséget (DNA) eszközként használja fel Bukarest arra, hogy megakassza a restitúciós folyamatot, újból államosítson már visszaszolgáltatott ingatlanokat - mondta a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorának adott interjújában Markó Attila, a parlamenti mandátumáról lemondott RMDSZ-es politikus, aki szerint igazságtalanul vonták őt felelősségre.

Markó szerint a Mikó-perben hozott jogerős döntéssel a román igazságszolgáltatás kisiklott, félreértelmezett és szándékosan manipulált módon kezdett viszonyulni bizonyos kérdésekhez. "Nem tudtam vállalni, hogy ezzel a rendszerrel szemben szélmalomharcot vívjak" - mondta. "Egyetlen percig sem kételkedtem abban, hogy a korrupció elleni küzdelmet végig kell vinni Romániában. Aki korrupt, azt el kell ítélni, viszont nem hiszem azt, hogy ezzel a hullámmal a nyulat bokrostul ki kell lőni" - mondta, hozzáfűzve: nem tartja jogszerű eljárásnak, hogy ha egy testületben valaki korrupciós cselekményt követel el, azért a testület egésze feleljen. "Nem tartom korrektnek azt sem, hogy most már mindenkit kivétel nélkül csak előzetesben tudnak kivizsgálni" - mondta. 

Markó rendkívüli módon sérelmezi: úgy kérték az előzetes letartóztatását, hogy közben tudták, ő nem volt ott azon a bizottsági ülésen, amelyen állítólag törvénytelen döntést hozott a testület. 

Arra a kérdésre, miszerint mit tenne, ha esetleg európai vagy nemzetközi elfogatási parancsot adnának ki ellene, Markó azt felelte: "a magyar állam több ízben és több formában is tudtomra adta, hogy nem engedi el a kezemet, mert a magyar állam is úgy értékeli, hogy ebben a kérdésben szó sincs bűncselekményről. Ez magyar ügy, önmagában az, hogy egy magyar embert jogtalanul meghurcolnak, közös ügy a magyar állam szempontjából". (9)

 

 


Először nyílik meg női rendező filmjével a cannes-i fesztivál

Először nyílik meg női rendező alkotásával a cannes-i filmfesztivál, a rendezvény Emmanuelle Bercot (fotó) művével veszi kezdetét május 13-án.

A szervezők hétfői tájékoztatása szerint a La tete haute című film egy fiatal bűnözőről szól, akit egy fiatalkorúakkal foglalkozó bíró jó útra akar terelni.

„Talán meglepetés ez a választás. De idén valami mással akartuk megnyitni a fesztivált” – írták közleményükben a szervezők. A fesztivált, amelyet idén május 13. és 24. között rendeznek meg, tavaly bírálatok érték, amiért a versenyprogramban alig szerepeltek női rendezők által készített filmek.

A szervezők csütörtökön Párizsban ismertetik a fesztivál versenyfilmes szekcióját. Azt, hogy Emmanuelle Bercot alkotása a versenyben vagy azon kívül szerepel-e a mustrán, nem közölték. (2)


Meghalt Günter Grass

Günter Grass 87 évet élt, fő műve A bádogdob című regény. Günter Grass Nobel-díjas német író hétfőn, 87 éves korában hunyt el egy lübecki klinikán egy közelebbről meg nem nevezett fertőzésben.
A kortárs német irodalom egyik legnagyobb alakjának számító szerző halálának hírét kiadója, a göttingeni Steidl Verlag jelentette be. Grass az utóbbi években a Lübeck melletti Behlendorfban lakott, és egy lübecki klinikán hunyt el hétfő reggel egy közelebbről meg nem nevezett fertőzésben. A társadalompolitikai kérdéseket egész életében szenvedélyesen taglaló írónak már az első, 1959-ben megjelent regénye, A bádogdob világsiker lett.
Emellett olyan jelentős, magyarul is megjelent alkotások fűződnek a nevéhez, mint A hal vagy a Kutyaévek. Negyven évvel később egész életművét ismerték el az irodalmi Nobel-díjjal. A 20. század második felének külföldön legismertebb német írója volt, a világháború utáni Németország élő lelkiismeretének számított. Frank-Walter Steinmeier szociáldemokrata német külügyminiszter mély megrendülését fejezte ki Grass halálának hírére.
A lübecki Günter Grass Ház kondoleálókönyvet nyitnak hétfő délután. Az író halálának hírére a múzeum az író Útravaló versét tette fel honlapjára: Egy zsák dióval temessenek el/ és vadonatúj fogakkal./ Ha nyughelyem beszakad/ majd azt hiszik:/Ő az/ még mindig ő. (3)

Életrajzáról a Művelődés rovatunkban olvashatnak részleteket.


Törökország egyre több mecsetet épít a Balkánon

Törökország "vallási diplomáciájának" keretében Macedóniában, Bosznia-Hercegovinában és Albániában is épít vagy felújít néhány tucat mecsetet - számolt be hétfőn a Politika című szerb napilap. Az újság információi szerint az ankarai kormány térségbeli közeledési politikájának központi elemeként Albánia fővárosában, Tiranában két-három éven belül felépíti a Balkán legnagyobb dzsámiját, amely 4500 hívő befogadására lesz alkalmas. Az építményben konferenciaterem, könyvtár, múzeum és a Korán tanulmányozására alkalmas tanterem is helyet kap.
Ahmet Davutoglu török kormányfő a vallási diplomáciától egyebek mellett azt várja, hogy a balkáni országok nyitottabbá válnak a török politikusok, vállalkozók és kulturális szakemberek előtt. Emellett cél az is, hogy a vallástól eltávolodott albánok visszatérjenek iszlám gyökereikhez, 1967-ben ugyanis Enver Hodzsa akkori albán kommunista vezető Albániát ateista állammá kiáltotta ki, megtiltotta a nyilvános vallásgyakorlást, és számos mecsetet és templomot elpusztított vagy megfosztott szakrális funkciójától.
A vallási ügyekért felelős török ügynökség közreműködésével az utóbbi néhány évben a balkáni régióban több tucat iszlám imahelyet újítottak vagy építettek fel. Albániában az öt felújított mecset mellett most további négy rekonstrukciója folyik. Macedóniában az utóbbi időszakban öt iszlám vallási építmény újult meg, és jelenleg az ország második legnépesebb városának, Bitolának a 16. században alapított nagymecsetjén folynak munkálatok. Az iszlám nyugat-balkáni központjában, Bosznia-Hercegovinában az 1991-1995-ös délszláv háborúban elpusztított mecsetek felújítása folyt az utóbbi években török segítséggel, a 15. századból fennmaradt, II. Mehmed oszmán szultánról elnevezett mecset helyreállítása jelenleg is tart. (3)


Csökkent, de továbbra is nagy a munkanélküliség az EU-ban

Folyamatosan csökken a munkanélküliség az Európai Unióban, azonban az állástalanok több mint a fele tartósan, egy éven túl nem talál munkát és továbbra is nagyok a különbségek a tagállamok között - derült ki az Európai Bizottság (EB) hétfőn közzétett, a szociális és foglalkoztatási helyzetről szóló negyedéves jelentéséből. (3)

Részletek


Manu Chao ismét a Budapest Parkban

Két évvel teltházas koncertje után Manu Chao ismét fellép a Budapest Parkban. A világhírű, baszk-spanyol származású, Franciaországban született dalszerző, előadóművész július 13-án ad koncertet a szabadtéri szórakozóhelyen.

Az idén 54 éves Manu Chao két évvel ezelőtti fellépése a Budapest Parkban sokak szerint az év koncertje volt Magyarországon. A népszerű dalairól, szociális elkötelezettségéről, kozmopolita voltáról és harciasságáról ismert Manu Chao a három társával alkotott La Ventura című produkciójával érkezik a fővárosba – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel. (2)


Lőfegyveres gyilkosság egy észak-karolinai főiskolán

Egy volt diák agyonlőtte hétfőn a Wayne Városi Főiskola egyik alkalmazottját az Észak-Karolina állambeli Goldsboróban. A tanintézményt a rendőrség körbevette és kiüríttette. Az áldozat Ron Lane nyomdász volt, aki régóta állt a főiskola alkalmazásában. Gyilkosa a feltételezések szerint nem találomra választotta ki.


A támadó fegyvere egy karabély volt. A tettes után kutyák és helikopterek bevetésével indult hajsza.A hatóságok egy Kenneth Stancil nevű, tetovált arcú fehér férfit keresnek. (9)

 


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 663
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap