label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2013. augusztus 23.
Kolozsvári Magyar Napok mint a család ünnepe (FOTÓRIPORTTAL)
Kézműves, régiség- és könyvvásár, lacikonyhák, gyermek- és ifjúsági programok, múzeumok bemutatóstandjai, valamint koncertek mind otthonra leltek tegnap a Farkas utcában, illetve az Egyetem utcai parkolóban a Kolozsvári Magyar Napok idejére. Az eddigi évekkel ellentétben idén csak délután nyitották meg hivatalosan a fesztiválutcát, de a százhúsz árus már a délelőtt folyamán kipakolta portékáját, és a délelőtti gyermekprogramokon is sok volt már az érdeklődő a Református Kollégium udvarán. A sátrak sokaságában ínycsiklandó sajtok, borok, a rendezvény logójával díszített mézeskalács, ékszerek, övek, ruhák, táskák várják a nézelődőket, vásárlókat. A Farkas utca a Magyar Napok idején a családok utcája – mondta Gergely Balázs, a rendezvény főszervezője a hivatalos megnyitón –, ahol a család minden tagja, és minden generáció megtalálja a saját érdeklődési körének megfelelő programot, de ismerősök találkozási helye is a vásári forgatag.

Cikkek [Újság]
[Riport] FOTÓRIPORT – Katonai hagyományőrzés: ápolni a múltunkat
Hogyan is nézett ki egy II. világháborúban harcoló magyar katona, milyen volt az öltözete, a felszerelése, használati tárgyai, egyáltalán miként zajlott egy katona élete – minderről tudomást szerezhettek azok, akik betértek a Farkas utcai Romkertbe elhelyezett erdélyi katonai hagyományőrző sátorba. (7)

[Napirenden] Infografikai sajtófal Erdély történelmi esélyéről
Erdély történelmi esélye – infografikai sajtófal projektet mutatta be tegnap délután Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Bálványos Intézet képviseletében Bakk Miklós egyetemi tanár, Ilyés Szilárd-Zoltán ügyvezető igazgató és ifj. Toró Tibor tudományos munkatárs. A 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban nemrég bemutatott infografikát ezúttal a Farkas utcában helyezték el, és két nyelven – magyarul és románul – ajánlották az érdeklődők figyelmébe.

[Napirenden] Tonk Márton: több erdélyi magyar gyereket!
A Sapientia – EMTE Óváry-termében a tehetséggondozásról tartottak kerekasztal-beszélgetést, Aáry Tamás Lajos, a magyarországi oktatási jogok biztosa moderálásával. Szenkovics Dezső, a Sapientia főtitkára bevezetőjében elmondta: már hagyományszámba megy, hogy a magyar napok alkalmával a Sapientián kerekasztal-beszélgetést tartanak. Aáry Tamás Lajos először az oktatás és a tehetséggondozás fontosságáról kérdezte a jelen levő szakembereket. Bodnár Gabriella (Nyugat-magyarországi Egyetem) szerint a legfontosabb az, hogy az oktatás, a tudásszerzés élmény legyen a fiatalok számára, mert ha ez nem valósul meg, akkor értelmét veszti az oktatás és egyáltalán a munka. Antall Péter (Antall József Tudásközpont) szerint a tehetséggondozás azért fontos, hogy a fiatalok minél hamarabb rájöjjenek tehetségükre. Tonk Márton, a Sapientia kolozsvári karának dékánja azt hangsúlyozta: az egyetemek már kevésbé tölthetik be tehetséggondozói szerepüket.

[Napirenden] Helyi népszavazások a régiókról
Helyi népszavazásokat kezdeményez az RMDSZ a régiókról, a lakossági aláírások gyűjtése várhatóan szeptember első felében kezdődik. Erről Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára nyilatkozott (képünkön).

[Napirenden] Lázadnak a kormány ellen a polgármesterek
Fellázadt a Victor Ponta vezette szociálliberális (USL) kormány ellen a romániai községek szövetsége (ACOR), amelyben 2800, többségében az USL színeiben megválasztott polgármester vesz részt – közölte csütörtökön a független Gândul című lap. „Csaknem 15 hónap telt el a hatalomváltás és több mint fél év a jelenlegi kormány beiktatása óta, és általános a csalódottság” – olvasható abban a tiltakozó jegyzékben, amelyet az ACOR intézett a kormányhoz.

[Kult-Túra] Kishír
A NEW YORK-I NYÁRI OPERASZEZON fénypontjaként értékelték szakújságírók a Fischer Iván által rendezett és vezényelt Figaro házassága koncertszínházi előadását a Lincoln Centerben. A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) világhírű szólistákkal mutatta be Mozart Figaro házassága című művét augusztus első felében, három estén. A főszerepeket Hanno Müller-Brachmann, Roman Trekel, Miah Persson és Laura Tatulescu énekelte, de a karakterszerepekben is olyan hírességek léptek pódiumra, mint Ann Murray vagy Andrew Shore. A koncertszínházi produkciót, amely organikus egységet teremt a zene és színház között, az igényes helyi közönség hangosan ünnepelte; az előadás elvarázsolta az egyébként szigorú kritikusokat is – olvasható a BFZ közleményében. A New York Post szerint „Mozartjuk egész egyszerűen őrült jó volt”, a nj.com szerint az előadás legnagyobb ereje a „végig jelen lévő forma és stílusgazdagság”. A Bachtrack az előadást egyszerre „frissnek és jókedvűnek nevezte”, az Opera World pedig Fischer Iván „lezsersége” mellett Szakács Györgyi jelmezeire hívta fel a figyelmet: „a jelmezek olyan könnyedséget sugároztak, mintha az előadást éppen ott és akkor hozták volna létre”.

[Kult-Túra] Fémszépségek fényképeken
Kolozsvári kovácsoltvas- és bádogosmunkák fotóiból nyitott tárlatot szerda délután a Szabók bástyájában a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság. Gaal György elnök ismertette az erre az alkalomra meghirdetett pályázat eredményét: 1. Bartus Alpár, 2. Jakab-Medvéssi Alice, 3. Tóth Klára; dicséret – Ilyés Zsuzsa. A kiállításon kilenc szerző 32 alkotása látható olyan közterületi értékekről, amelyek mellett naponta rohanunk el az utcán anélkül, hogy azokat megfelelő figyelemben részesítenénk.

[Kult-Túra] Szőcs Gézát köszöntötték
Szőcs Géza költőt köszöntötték hatvanadik születésnapján, szerdán este a Bulgakov irodalmi kávéházban, a Kolozsvári Magyar Napok keretében. A rendezvényen elsőként az ünnepelt Carbonaro álnéven írt Ha a polip szuszog Kolozsvárott című könyvét ismerhették meg a jelenlévők. Farkas Wellmann Endre megjegyezte: a kétkötetes kiadványban szereplő történetek többek között Kolozsvárról és a 36 éves korában elhunyt vajdasági költőről, Sziveri Jánosról szólnak. Szőcs Géza kiegészítette: Sziveri mindig is vágyott arra, hogy Erdélybe jöjjön, erre azonban soha nem volt lehetősége.

[Kult-Túra] A nap idézete

[Kult-Túra] Mai nap

[Kult-Túra] Betekintés egy zárkózott művész munkásságába
– Jakab Ilona igen zárkózott, befele forduló ember volt, talán ennek tulajdonítható, hogy nagyon keveset tudunk róla. Reméljük, hogy alkotásai által a művészt és az embert is sikerül közelebb hoznunk a művészetpártoló közönséghez – mondta Kós Katalin szerdán délután, a Jakab Ilona festményeiből szervezett emlékkiállítás megnyitóján a Györkös Mányi Albert Emlékházban, ahol a művész életének utolsó éveiben alkotott, közösen férjével, Györkös Mányi Alberttel.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 823
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap