label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2013. május 02.
Már nem a munka ünnepeként tekintenek május 1-jére?
Az IRES közvélemény-kutató cég által április végén végzett felmérés azt mutatja, a romániaiak közel fele úgy vélekedik: a kommunista rendszerben „szebben ünnepelték” május 1-jét, míg mára az ünnep vesztett értékéből, fontosságából. A több kérdésből álló felmérés arra is rávilágított, hogy a megkérdezettek több mint kétharmada fontosnak tartja azt, hogy munkahellyel rendelkezik, és még ennél is több azoknak a száma, akik attól tartanak, hogy nehezen találnának új munkahelyre. Az egyik kolozsvári hulladékszállító cég igazgatója arra panaszkodott: a helybeli kirándulók még mindig nem tartják be a 2012-ben elfogadott 54-es számú, úgynevezett piknik- törvényt, amely előírja: azok a kirándulók, akik a kirándulóhelyen hulladékot hagynak, akár 5000 lejes pénzbírsággal sújthatók. Az igazgató még azt is kifogásolta, hogy sem az önkormányzat, sem a környezetvédelmi őrség nem bünteti ezeket a kihágásokat.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Román lehet az új NATO-főtitkár?
Victor Ponta román miniszterelnök azt valószínűsíti, hogy a következő NATO-főtitkár a frissen csatlakozott országok valamelyikéből kerülhet ki, ami szerinte „egyértelműen” Lengyelországot vagy Romániát jelentheti.

[Kult-Túra] A grófnők művészete
Most egy versről szeretnék beszélni. De hát egy versről sohasem lehet beszélni. Úgy értem, a vers összefügg a szerzőjével, a szerzője életművével, a könnyű vagy nehéz kezével, az indulatával vagy lemondásával, és ha valaha elmondják, azzal is, aki elmondja, és azzal is, akinek köszönhetően elmondták.

[Kult-Túra] KISHÍREK

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Az ember nem tesz egyebet, mint folyton hazatér.

[Kult-Túra] Mainap

[Kult-Túra] Balázs Péter-emlékkiállítás, újdonságokkal
Balázs Péter festményeiből és grafikáiból nyílt tárlat kedd délután a Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva termében, a festőművész halálának tizedik évfordulója emlékére. A rendkívül sok érdeklődőt vonzó kiállítás megnyitóján Kántor Lajos irodalomtörténész, kritikus mondott beszédet, Balázs Péter munkásságát Viorica Guy Marica művészettörténész méltatta, a közönség ugyanakkor néhány perc erejéig bepillantást nyert két archív tévéfelvételbe: a Muzsnay Magda – Essig József, illetve Xantus Gábor által készített portréfilm-részletek felelevenítették a festőművész alakját. Az esemény házigazdája Tibori Szabó Zoltán, a Minerva egyesület elnöke volt, aki szerint a kiállított munkák és a nagy érdeklődés arról tanúskodnak, hogy Balázs Péter jelentős művésze volt Kolozsvárnak és Erdélynek. A megnyitón Sántha Emőke Ady-verseket olvasott fel.

[Vélemény] Nosztalgiázás
Elmúlt az éjszaka, megjött az újabb reggel. Felkelek – s úgy érzem, le kellene feküdnöm, s egy jót aludnom, hogy kipihenten láthassak neki az újabb napomnak…

[Vélemény] Megállíthatatlanul
Habár a tanügyminisztériumi és a tanfelügyelőségi illetékesek örömmel és határozottan arról számoltak be, hogy országszerte rendben folyt le a beiratkozás április 2-a és 22-e között az előkészítő osztályba, továbbá a fentnevezett források szerint a romániai (beleértve tehát a magyar nemzetiségű) gyerekek 99,5 százalékát beíratták a szülők, a tanügyminiszter hétfői videokonferenciáján közzétett adatok láttán-hallatán kevésbé örülhetünk. Megerősítette a negatívumokat Király András oktatási államtitkár is, aki lapunknak hétfőn azt nyilatkozta: idén 15 681 előkészítő osztályos magyar gyerekkel számoltak, akiket születésükkor szüleik magyar nemzetiségűnek diktáltak be az anyakönyvi nyilvántartásba. Az áprilisi beiratkozás során azonban mindössze 9822 magyar gyereket írattak be szüleik az előkészítő osztályba. Felmerül a kérdés tehát: mi történt több mint ötezer magyar gyerekkel?

[Körkép] Juhmérés Mérán
Nem csak tej, hanem víz, jóféle pálinka és sör is folyik ám bőséggel a hagyományos mérai juhmérésen, amelyet az idén az elmúlt hétvégén ünnepeltek. A juhokat csakis zeneszó mellett kísérgetik ki a mezőre, majd másnap vissza a faluba, ahol ezúttal a lányok-asszonyok locsolják meg vízzel a gazdákat, majd pontos szabályok szerint megfejik az állatokat, és összeszámlálják, majd eladják a tejet.

[Körkép] Magyar bölcsőde-körkép Kolozsváron
Idén ősztől talán még nem, de a jövő év első negyedében mindenképpen beindul legalább egy (de a remények szerint inkább két) új bölcsődei csoport, állami intézményekben – erről tájékoztatott Horváth Anna, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere az Életfa Családsegítő Egyesület által szervezett bölcsődemustrán, április 29-én. A találkozóra a szervezők meghívták a városban működő magán- és állami intézmények képviselőit, hogy az érintett szülők átfogó képet kaphassanak arról, milyen lehetőségeik vannak, ha bölcsődébe szeretnék íratni kicsinyüket. Eljöttek a Csemete Református Óvoda, az Unitárius Bölcsőde, a Waldorf Óvoda és a Monostoron működő Ügyes Kisbéka Bölcsőde magyar csoportjának képviselői, a Györgyfalvi negyedi Lizuca Bölcsőde, sajnálatos módon, nem tudta képviseltetni magát.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:554
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 954
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap