label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Johannis: Romániának nem lesz elítélt vagy bűnvádi eljárás alatt álló miniszterelnöke

Romániában nem fog kormányalakítási megbízást kapni elítélt vagy bűnvádi eljárás alatt álló politikus - jelentette ki ma Klaus Johannis államfő.

Johannis ezzel kizárta annak lehetőségét, hogy a decemberi parlamenti választások megnyerésére legesélyesebb Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea miniszterelnök lehessen, Dragneát ugyanis áprilisban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az akkori államfő leváltásáról 2012-ben kiírt népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

Az államfő kijelentése a PSD-vel koalícióra készülő szabadelvű ALDE elnökének, Călin Popescu Tăiceanu szenátusi elnöknek újbóli kormányfői kinevezését is kizárta, őt ugyanis bűnpártolás és hamis tanúzás gyanújával állította bíróság elé júliusban a korrupcióellenes ügyészség (DNA). (4)


Az RMDSZ és az EMNP is feljelentést tett a közszolgálati televízió magyarellenes uszítása miatt

Az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kolozsvári szervezetének elnöke is feljelentette a B1 hírtelevíziót az Országos Audiovizuális Tanácsnál egy vasárnapi műsor magyarellenes uszításai miatt.

A vasárnap esti műsorban - amint a Főtér.ro portál idézte - Radu Banciu műsorvezető a magyarországi kvótanépszavazás kapcsán arról értekezett, hogy a magyar is migránsnép, amelynek nincs mit keresnie Európában. "Orbán úr, tudja meg, hogy Romániának is jobb lenne magyarok nélkül" - mondta Banciu, majd így folytatta: "Az arabok Szíriában és Palesztinában, önök Magyarországon, mi itt, rendben?" A műsorvezető azt a nézetét is kifejtette, hogy a romániai magyarok "ha annyira magyarnak tartják magukat és annyira románellenesek, menjenek Magyarországra".

Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke elfogadhatatlannak tartotta az újságíró megbélyegző kijelentéseit. "Ezek sértőek a magyar közösségre nézve, sem az RMDSZ, de úgy gondolom, hogy egy romániai állampolgár sem vállalhat ezekkel közösséget" - idézte az RMDSZ hírlevele az ügyvezető elnököt. "Elfogadhatatlan az az állítás, miszerint a magyar embereknek semmi keresnivalójuk az országban, ez esetben különösen az, hogy átlátszó módon vajmi gazdasági bevándorló szerepet sóznak ránk" - adott hangot véleményének Kovács Péter.

Az ügyvezető elnök hozzátette, az RMDSZ azt kérte a román médiahatóságtól, hogy büntesse meg a B1 televíziót, és kötelezze nyilvános bocsánatkérésre a visszaesőnek számító műsorvezetőt.

Fancsali Ernő, az EMNP kolozsvári szervezetének elnöke arra emlékeztetett, hogy a B1 csatornának legutóbb 50 ezer lej bírságot kellett fizetnie, amikor Radu Banciu műsorvezető hasonló kijelentést tett. A politikus reményét fejezte ki, hogy a hatóság most is megteszi a szükséges lépéseket. (4)


A Duna hazai partján fogtak el Bulgáriából érkezett határsértőket

A Duna-parton, Bechet térségében fogott el ma hajnalban a határrendőrség 16 határsértőt, akik két csónakkal keltek át a folyón.

A nyolc férfiból, két nőből és hat gyermekből álló csoportról kiderült, hogy iraki állampolgárok, akik azt állították, hogy Törökország és Bulgária érintésével érkeztek Romániába, ahonnan Németországba szerettek volna eljutni. Útjuk megszervezéséhez embercsempészek segítségét vették igénybe, akiknek állításuk szerint 35 ezer eurónyi összeget fizettek családonként.

A hatóságok értesítették a bolgár határőrséget, hogy közösen folytassák le a csoport tagjai ellen tiltott határátlépésért indítandó eljárást.

A határrendőrség csaknem napi rendszerességgel számol be határsértők elfogásáról a Szerbiával és Bulgáriával közös szárazföldi, illetve vízi határszakaszon. Szeptember elején hat illegális bevándorló - köztük több gyermek - a Dunába fulladt a folyam bulgáriai szakaszán.

A hazai hatóságok augusztustól kezdődően csendőri alakulatok bevetésével erősítették meg a határőrizetet, szeptember végén pedig jelentős állománybővítést (több mint 750 új alkalmazott felvételét) jelentettek be a határrendőrségnél. (4)


Amnesty International: a leggazdagabb országok fogadják a legkevesebb menekültet

A világ leggazdagabb országai mutatják - néhány kivétellel - a legkevesebb hajlandóságot a konfliktusövezetekből menekülők befogadására, aránytalanul hatalmas terhet róva ezzel náluk sokkal szegényebb és kisebb országokra - áll az Amnesty International (AI) által ma Londonban ismertetett helyzetértékelésében.

Az emberi jogi szervezet 41 oldalas jelentése kiemeli, hogy jóllehet a világon 193 ország van, a 21 millió menekültnek több mint a fele, 12 millió mindössze tíz alacsony vagy közepes jövedelmű befogadó országban él. Az AI szerint ez fenntarthatatlan.

Az Amnesty International adatai szerint a tavalyi év végén Jordániában volt a legtöbb - csaknem 2,8 millió - menekült, utána Törökország következett 2,5 milliós menekült népességgel. A török hatóságok szerint az idei év közepére a Törökország által befogadott menekültek száma elérte a 3 milliót, közülük 2,7 millióan Szíriából érkeztek.

Mindeközben a világ legtehetősebb országai fogadják a legkevesebb menekültet, abszolút számban és vagyonukhoz mérten egyaránt. Az Egyesült Királyság például 2011 óta hozzávetőleg mindössze nyolcezer szíriai menekültet fogadott be, Jordániába viszont ugyanezen idő alatt 656 ezer szíriai érkezett, jóllehet a jordániai lakosság a tizede, a jordániai hazai össztermék (GDP) pedig alig az 1,2 százaléka az Egyesült Királyságénak - áll az Amnesty International keddi jelentésében.

Ausztráliában 2015 végén 58 ezer menekült és menedékjogért folyamodó ember élt - Etiópiában viszont 740 ezer.

Szíriából az elmúlt öt évben csaknem ötmillióan menekültek el a háború elől, többségüket öt ország - Törökország, Libanon, Jordánia, Irak és Egyiptom - fogadta be. (4)


Véget ért a FestLit, startolt a könyvfesztivál

Ma fejeződött be a Román Írószövetség Kolozsvári Fiókja által szervezett FestLit Cluj, az irodalom azonban továbbra sem „vonult ki” Kolozsvár főteréről, hiszen szintén ma délben startolt a 4. Transilvania Nemzetközi Könyvfesztivál (FICT), amely október 9-ig várja az érdeklődőket a főtéren felállított sátrakban és egyéb helyszíneken. A harmadik alkalommal megszervezett Országos Irodalmi Fesztivál – FestLit zárómozzanataként átadták az idei nagydíjat, amelyet a zsűri Ana Blandianának ítélt, a díjazott ugyanakkor ezzel egyidőben megnyitotta a nemzetközi könyvfesztivált. A főtéri megnyitót Clujul citeste (Kolozsvár olvas) mottóval az olvasást népszerűsítő felvonulás előzte meg. (2)

Fotóriportunk itt tekinthető meg.

 


FOTÓRIPORT - Gólyalábas performansz Kolozsvár főterén

Mitévő legyen a békés járókelő, miközben a Főtéren sétálgatva hirtelen gólyalábas figurákat pillant meg maga körül, akik másodpercek alatt magukra vonják a figyelmet? A legjobb az, ha elkezd figyelni, hogy lehetőleg semmi fontosról ne maradjon le, elvégre ilyesmit nem minden nap lát... Ha szemfülesebb, a fényképezőgépe után nyúl, hogy lehetőleg másoknak is meg tudjon mutatni valamit a különleges eseményből. Mindkét „cselekvési módozat” érvényesült ma délben, néhány perccel 13 óra előtt ugyanis lila zászlót lengető „óriásokkal” és „földön futó” társaikkal találkozhattak, adott pillanatban még egy harci jelenetet is bemutattak az arra járóknak. Az izgalmas performansszal a Shoshin Színházi Egyesület szervezésében zajló KaravanAct utazó színházi fesztivál záró előadásaira, a g.a.me és a HEART Silence of Polygon című produkciókra csalogatták a kolozsváriakat. (2)

Fotóriportunk itt látható.


VIDEÓ - Egy éves a kolozsvári Forgó kézművesház

A részletekről és a ma zajló első születésnapi rendezvényről László Juditot kérdeztük.

A képsorok ide kattintva tekinthetők meg. (4)


Anyagkutatásért hárman kapják a fizikai Nobel-díjat

Az anyagkutatás terén elért elméleti eredményeiért három brit születésű tudós, David J. Thouless, valamint F. Duncan M. Haldane és J. Michael Kosterlitz kapja az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia mai stockholmi bejelentése szerint. (4)

 


A Harry Potter-sorozat októberben egy hétre visszatér néhány IMAX-moziba

A teljes Harry Potter-filmsorozatot vetítik október közepén egy hétig az IMAX-hálózat válogatott mozijaiban - értesült a Variety.com

Részletek a Mozaik rovatban. (4)


Csökkenhet a fizetésképtelenné váló vállalkozások száma az idén Kelet-Közép-Európában

A kelet-közép-európai régióban az idén 5,3 százalékkal csökkenhet a fizetésképtelenné váló vállalkozások száma a korábbi éveknél kedvezőbb gazdasági környezet miatt - derül ki a Coface nemzetközi hitelbiztosító friss felméréséből, amelyet a sajtóhoz is eljuttatott.

A feltörekvő piacokon tavaly ugyan lelassult a gazdasági növekedés, a kelet-közép-európai régió kivételnek számít, a térség összesített GDP-je 2015-ben 3,3 százalékkal nőtt, ez gyorsulást jelez a 2014-ben elért 2,6 százalékos bővülés után.

A Coface szakértői szerint a fizetésképtelenségi és csődeljárások alakulása alapján a térség képe felemás. Az elemzés kiemeli a régión belül Romániát és Magyarországot,  ezekben az országokban javult a legjelentősebben a Coface által mért fizetésképtelenségi mutató.Romániában 50 százalékos volt a csökkenés. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1123
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap