label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Oprea: bocsánatot kérek Gigină rendőr családjától

Gabriel Oprea volt belügyminiszter ma, a DNA-nál történt kihallgatása után azt mondta, bocsánatot kér Bogdan Gigină rendőr családtagjaitól, ugyanakkor az az autó, amelyben ő a baleset pillanatában utazott, 60 km/óránál lassabban haladt, és „nem a kocsmából jött”.

„Gyanúsítottként idéztek be. Ez nagy tragédia. Szolgálatban voltam, közintézményből jöttem, és itt esett el, pár száz méterre. Senki nem sietett. A vizsgálatok alapján az én autóm és a bennünket kísérő rendőrautó sebessége is 60 kilométer alatt volt óránként. Bocsánatot kérek a családtól, tudom, mit jelent egy haláleset a családban, én is keresztülmentem már ilyesmin. Nem az étteremből vagy kocsmából jöttem. Szolgálatban voltam. Ugyanaznap több intézményből is jöttem, ez volt az eljárás. Nem büszkeségről van szó, amíg védelmi miniszter voltam, a saját autómmal mentem, a saját benzinköltségemen. Nem kellett hivatali autó. Amikor a belügyminisztériumhoz kerültem, ott is azt akartam, hogy legyen egy saját autóm. Világosan megmondták, hogy a belügynél már szabályok vannak. Ez a szabályzat 2000-ből ered, és eszerint a belügyminiszternek, a legfőbb ügyésznek és a miniszterelnök-helyettesnek 24 órás őrizet jár. Nem használtam 24 órát” - nyilatkozta ma Gabriel Oprea, amikor kilépett az Országos Korrupcióellenes Ügyosztálytól (DNA).

Oprea hozzátette: amikor Bogdan Gigină rendőr elesett, az autó, amelyben utazott, megállt, ám egy másik rendőr, a sort kísérő autóból, „a kezével jelzett, hogy menjünk”, így a miniszter saját bevallása szerint nem is tudott a balesetről. (4)


Johannis kihirdette a pártok és kampányok finanszírozását szabályozó törvényt

Kihirdette ma Klaus Johannis államfő azt a törvényt, amelynek értelmében a pártok esélyt kapnak helyrehozni a választási költségek elszámolásáról szóló dokumentumokban megjelenő „esetleges ellentmondásokat és/vagy hibákat”, ugyanakkor az online kampány szabályzata is egyszerűsödik.

Szeptember végén fogadta el a képviselőház azt a tervezetet, amelynek értelmében módosul a politikai pártok és választási kampányok finanszírozásának szabályzata.

„A számvevőszék az Országos Választási Hatóságnak (AEP) a kampányfinanszírozásról szóló ellenőrzésének lezárulta után 30 napon belül ellenőrizheti az összegek visszatérítés céljából történt jóváhagyását” - áll a 2006/334-es számú törvény módosítását célzó tervezetben.

Az összegek visszatérítésének határideje ezzel együtt 30 nappal meghosszabbodik, amennyiben a számvevőszék végzi a vizsgálatot. (4)


FEJLEMÉNY - Tăriceanu elfogadom az ifik lemondását

Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) társelnöke ma cáfolta, hogy a párt ifjúsági szervezeténél történt lemondások egyebek lennének, mint két elszigetelt eset.

„Két fiatal van, aki lemondott. Két lemondás van. Elfogadom őket. Megvan a joguk a véleményükhöz. Az ifjúsági szervezet folytatja a munkáját” – ez volt az egyetlen kommentár, amit Călin Popescu Tăriceanu hozzáfűzött az esethez, amikor az ALDE ifjúsági szervezeténél történt lemondásokról kérdezték.

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) ifjúsági szervezetének két tagja is otthagyja a pártot „a Călin Popescu Tăriceanu által támogatott, bűnügyi eljárásokban érintett politikusok miatt”. (4)


Az ALDE ifjúsági szervezetének több tagja is otthagyja a pártot

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) ifjúsági szervezetének több tagja is otthagyja a pártot „a Călin Popescu Tăriceanu által támogatott, bűnügyi eljárásokban érintett politikusok miatt”.

„Az ALDE-ben való liberális politizálást választottuk, mivel azt hittük, hogy egy volt liberális miniszterelnök, a rendszerváltás óta eltelt időszak egyetlen liberális miniszterelnöke, egy, önmagát már a kilencvenes évek eleje óta liberálisnak valló politikus úgy politizál, ahogyan mindannyian szeretnénk. Csalódtunk. Becsaptak bennünket. A Liberálisok és Demokraták Szövetségének éléről Călin Popescu Tăriceanu úr nem liberális politikát folytat. A bűnügyi eljárásokban érintett politikusok káderpolitikáját folytatja, akiket meghívott, hogy vegyék át a pártot, és kulcsfontosságú tisztségeket töltsenek be. A párt választási listái, ahogyan elkezdtek körvonalazódni, azt bizonyítják, hogy az elmúlt évben végzett munkánk, a százalékok – esetenként több vagy kevesebb –, amiket sikerült összegyűjtenünk a helyhatósági választásokon, minden, kizárólag az ALDE szolgálatába állított erőfeszítésünk most a bűnügyi eljárásokban érintett politikusok rendelkezésére áll, akikkel Călin Popescu Tăriceanu benépesítette ezt a pártot” –közölte az ALDE ifjúsági szervezete több tagjának a nevében Elena Alecu alelnök és Andrei Timiș vezetőségi tag.

Mint hangsúlyozták, ők „liberális, nem pedig igazságszolgáltatás-ellenes politizálást” akarnak, miközben az ALDE az elmúlt hónapokban mentőöv lett, amit Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Constantin hallgatólagos beleegyezésével, bedob mindazoknak, akik konfliktusba kerülnek a törvényekkel. (4)


Román film készül a magyar hadsereg 1940-es szilágysági vérengzéseiről

Román film készül a II. bécsi döntés után Észak-Erdélybe bevonuló magyar hadsereg 1940 szeptemberében elkövetett szilágysági vérengzéseiről - közölte ma az Agerpres hírügynökség a film készítőinek közleményére hivatkozva.

A Ion Ionescu által rendezett Valea orbilor (A vakok völgye) című művészfilm egy szerelmi történeten keresztül vezeti be a nézőket az Észak-Erdélyt Magyarországnak visszajuttató II. bécsi döntést követő események világába.

"A román Rozalia és a magyar zsidó Sándor szerelme az ippi (Ip), ördögkúti (Traznea) és szilágynagyfalusi (Nuşfalău) vérengzések hátterében alakul ki. Mindkettejük sorsát jelentős mértékben befolyásolják a kor szociális, politikai változásai. A két főhősön keresztül Ion Ionescu rendező a múltnak egy olyan szeletéhez fordul, amelyről nagyon keveset beszéltek mind a kommunista rezsim idején, mind a '89 utáni Romániában" - idézte a közleményt az Agerpres.

A film forgatókönyve a hazai filmművészeti központ pályázatán nyert, a Vision PM filmstúdió augusztusban és szeptemberben forgatta a jeleneteket Szilágyságban. A főszerepeket Ela Prodan bukaresti színésznő és Marosán Csaba kolozsvári színész alakítják. A közlemény szerint a film 2017-ben kerül a mozikba.

A II. bécsi döntés után Észak-Erdélybe bevonuló magyar honvédség 1940. szeptember 14-én a szilágysági Ippen 157, Ördögkúton 86 helyi románt ölt meg, Szilágynagyfaluban pedig 11 bihari románt lőttek le.

Az ippi tragédia előzménye, hogy a vegyes lakosságú faluba szeptember 7-én érkező honvédség egyik lőszeres szekere felrobbant, két honvéd halálát okozva. A honvédek között elterjedt a hír, hogy a robbanást egy almával teli kosárba rejtett pokolgép okozta, ezt a későbbi vizsgálat azonban cáfolta. A bevonuló csapat parancsnoka a helyi román lakosokon torolta meg a történteket. A szintén vegyes lakosságú Ördögkútra szeptember 9-én bevonuló honvédséget fegyvertűz érte, ami miatt a bevonuló csapat parancsnoka megrohamoztatta a falut. (4)


Belügyi jelentés: a nagyszebeni városi rendőrfőnök azt parancsolta, gázolják el autóval a medvét

A belügyminisztérium vizsgálóbizottságának a Nagyszebenben agyonlőtt medvéről szóló jelentése egyebek közt arra mutat rá, hogy a városi rendőrség vezetője parancsba adta egy beosztottjának, hogy autójával gázolja el a medvét. A rádióbeszélgetést elküldték az ügyészségnek.

A belügyminisztérium vizsgálóbizottsága ma zárta le azt a jelentést, amelyben azt vizsgálja, hogyan jártak el a minisztérium alárendeltségébe tartozó struktúrák a nagyszebeni medve befogása érdekében. A Dacian Cioloș miniszterelnöknek is továbbított dokumentumban egyebek közt azt is feljegyezték, hogy az egyik rádióbeszélgetés felvételén hallható férfihang, amely azt parancsolja egy rendőrnek, gázolja el a medvét, a városi rendőrfőnöké. (4)


Startol a Rólad szól 2.0

Ma indul útjára a nagysikerű Rólad szól! konzultációs karaván második felvonása, a Rólad szól 2.0. A karaván első állomása ezúttal is Kolozs megyében lesz. A programot idén áprilisban indította a Magyar Ifjúsági Értekezlet és az RMDSZ a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségével partnerségben - olvasható a szervezők mai sajtóközleményében.

Részletek a Bonifácz rovatban. (4)


Saját házának liftjében robbantottak fel egy donyecki szakadár parancsnokot

Ismeretlen tettesek megölték a donyecki szakadár fegyveresek egyik parancsnokát, Arszen Pavlovot - jelentették hétfőre virradóra orosz és ukrán hírportálok, amelyek szerint a férfival pokolgép végzett saját házának liftjében.

A Motorola ragadványnéven ismert szakadárparancsnok halálának hírét megerősítette az ukrán belügyminisztérium és a donyecki szakadár "köztársaság" védelmi tárcája is.

A pokolgépes merénylet vasárnap este történt Pavlov donyecki házának liftjében. A környéket lezárták a donyecki belügyminisztérium emberei, a házhoz vezető egyik úthoz páncélozott járművet vezényeltek.

Olekszandr Zaharcsenko, a szakadár Donyecki Népköztársaság vezetője Kijevet tette felelőssé Pavlov haláláért, és "hadüzenetnek" nevezte az esetet. Denisz Pusilin donyecki politikai vezető pedig arra figyelmeztetett, hogy a lázadóparancsnok meggyilkolása még jobban kiélezheti a helyzetet a Donyec-medencébe.

Artem Sevcsenko ukrán belügyi szóvivő ugyanakkor Facebook-oldalán közölte, olybá tűnik, hogy a terrorista Arszen Pavlovval "az embergyűlölő terrorista internacionálébeli társai" végeztek. "Ilyen szomorú, de igazságos vége van minden elfajzottnak az ukrán földünkön" - közölte a belügyi szóvivő.

Pavlov a kelet-ukrajnai háború gócpontjaiban harcolva vált ismertté, részt vett szlavjanszki, ilovajszki és debalcevei hadműveletekben, harci sikeréért kitüntetést kapott. Az idén júniusban már megkíséreltek ellene pokolgépes merényletet egy donyecki kórháznál, féltucatnyi gépkocsiban és két épületben keletkeztek károk, de senkinek sem esett baja, Pavlovnak sem. (4)


Gyúlékony anyagot dobtak be a republikánusok egyik észak-karolinai irodájába

Gyúlékony anyagot dobtak be ismeretlenek a Republikánus Párt egyik észak-karolinai irodájába.

Az incidens az észak-karolinai Hillsboroughban történt, s először a Charlotte Observer című helyi lap adott hírt róla. A lap szerint robbanószerkezetet, a hatósági közlemény szerint "gyúlékony anyagot" dobtak be a republikánus pártirodába, a falra és a pártiroda melletti épületre pedig "náci republikánusok, ki a városból!" feliratokat festettek. Sérülés nem történt.

Donald Trump republikánus elnökjelölt "Hillary Clintont képviselő állatok" támadásáról beszélt. Hillary Clinton demokrata elnökjelölt Twitter-üzenetben ítélte el a támadást. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 421
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap