label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Gorghiu: a mai tüntetések a PSD politikáiért nyújtják be a számlát

Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke ma azt mondta, a tanügyi béremelést a tanárok képességeinek felmérésével kell összehangolni, kijelentve, a mai tüntetésen a tanügyi szakszervezetek „a PSD politikáiért nyújtják be a számlát”.

„A szociáldemokrata (PSD-s) kormány állandósította az oktatás alulfinanszírozását. A tanügyi helyzet katasztrofális, mind a rendszer alulfinanszírozottsága, mind az alkalmazottak bérezése és a rendszer által elért eredmények – a diákok tekintetében, ma gyereknap van” – mondta Alina Gorghiu, a PNL társelnöke.

Kijelentette: a tanügyi béremelést a tanárok képességeinek felmérésével kell összehangolni. (4)


Mintegy nyolcezer pedagógus tüntet a Victoria palota előtt

Mintegy nyolcezer tanügyi alkalmazott tiltakozott ma a Victoria palota előtt, mert elégedetlen a kormány új rendeletében szereplő bérezési javaslatokkal. A pedagógusok azzal fenyegetőznek, hogy ha nem születik megoldás, bojkottálják a vizsgákat.

A tüntetők 11 óra körül gyülekeztek a kormánypalota előtt, terveik szerint később menetben vonulnak majd a Cotroceni palotához. A több megyéből érkezett pedagógusok a kormány új rendeletében szereplő bérezési javaslatokkal elégedetlenek.

„Nem vagyunk elégedettek a bérezéssel és a bérezési törvény tervezetével, amely sok ideje húzódik, és amely szerint nem jó a besorolásunk. Illetve ott van a nemzeti össztermék (GDP) 6 százaléka, amit sosem kaptunk meg” – mondta egy tüntető pedagógus. (4)


FEJLEMÉNY - Kató Béla a Mikó-ügyről: a restitúciós bizottság visszautasító döntése nem meglepetés

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke mai sajtóközleményében leszögezi: a bukaresti restitúciós bizottság visszautasító döntése nem meglepetés, ismerve e jogsértés előzményeit.

"A bizottsági tagok többsége nem vállalta fel a helyes döntés felelősségét, mert a valóságnak megfelelő és jogszerű döntésért korábban egy másik hasonló bizottság tagjait a büntetőbíróságon alaptalanul elítélték. Az összetett jogi kérdések megoldását a jelenlegi bizottság így az igazságszolgáltatásra ruházta." - olvasható a dokumentumban.

Közli, hogy a református egyház minden lehetséges jogi eszközzel azon lesz, hogy igazát újra és még jobban bebizonyítsa. "Várjuk a restitúciós bizottság hivatalos értesítését, és készek vagyunk a brassói ítélőtáblán újrakezdeni a harcot." - áll a sajtóközleményben.

Amint arról tegnapi gyorshírünkben beszámoltunk, állami tulajdonban marad a sepsiszentgyörgyi Mikó-kollégium. (4)


Több üzenetet is váltott Dan Condrea feleségével a baleset előtt

Több olyan üzenetet is találtak az ügyészek Dan Condrea feleségének telefonján, amelyeket azelőtt váltott férjével, hogy a Hexi Pharma tulajdonosa életét vesztette volna az autóbalesetben. Ezekben a feleség azt tanácsolta, hogy „nehogy valami ostobaságot tegyen”.

Igazságszolgáltatási források elmondták, alig néhány perccel a baleset előtt Uliana Ochinciuc, Condrea felesége üzenetet küldött férjének, amelyben megkérdezte, hol van, mit csinál. Dan Condrea röviden válaszolt: „Meditálok”. A következő üzenet ismét feleségétől érkezett, amelyben azt tanácsolta, hogy „vigyázzon magára, és nehogy valami ostobaságot tegyen”. (4)


Klemm: Oroszország nem jelent fenyegetést Romániára nézve

Hans Klemm, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete kérdésre válaszolva azt mondta, Oroszország nem jelent fenyegetést Romániára nézve a deveselui rakétapajzs átadása miatt, mivel az oroszok tudatában vannak annak, hogy a rakétapajzs nem jelent számukra fenyegetést.

A nagykövet a konstancai Ovidius Egyetemen az Amerikai Egyesült Államok és Románia kapcsolatáról, mandátuma prioritásairól tartott előadást, majd beszélgetett a tanárokkal és hallgatókkal.

Klemm nemmel válaszolt arra a hallgatói kérdésre, hogy Oroszország fenyegetést jelent-e Romániára nézve a deveselui rakétapajzs átadása miatt. (4)


Sárga riasztás pénteken 21 óráig: számottevő csapadék várható 14 észak-nyugati megyében

Sárga riasztást adott ki ma az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM), számottevő mennyiségű csapadékra figyelmeztetnek csütörtökön 12 órától pénteken 21 óráig 14 észak-nyugati megyében.

Az alábbi megyékre vonatkozik a sárga riasztás: Suceava, Botoşani, Hargita, Neamţ, Iaşi, Kovászna, Bacău, Vaslui, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea és Galac.

A meteorológusok felhívják a figyelmet, hogy az említett időszakban fokozott légköri instabilitásra, záporokra, villámlásra lehet számítani, megerősödik a szél, szélvihar is kialakulhat, és elszórtan jégeső is előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a lezúduló vízmennyiség 15-20 liter/négyzetméter körül alakul, ám Moldvában, illetve a Keleti- és Déli-Kárpátok térségében a 40-80 liter/négyzetmétert is elérheti. (4)


FOTÓRIPORT – A Kornis grófok újratemetése Désen

Gróf Kornis Károly (1894–1955) és gr. Kornis Károlyné szül. Bethlen Berta (1896–1924) újratemetési szertartásának adott otthont ma a dési Ferences-templom.

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (13)


GfK-kutatás: a romániaiak negyede fogyaszt alkoholt egy átlagos napon

Négy romániai lakosból egy fogyaszt alkoholt egy átlagos napon – derül ki a GfK italfogyasztási alkalmakat vizsgáló kutatásából.

Egy éven belül gyakran változik az alkoholos italokat fogyasztók száma, a csúcs a meleg évszak (áprilistól szeptemberig). A romániaiak leginkább a sört és a házi bort kedvelik, ezeknek a népszerűsége évszaktól függően változik: a sör a nyári kedvenc, bort viszont inkább a hideg évszakban fogyasztanak.

2015 októbere és 2016 márciusa között a házilag készült bor fogyasztása megháromszorozódott. Az összes vizsgálat alkoholos italt átlagban napi 2,5 alkalommal fogyasztják. A 35 éven aluli férfiak jelentősen sűrűbben isznak az átlagnál – napi háromszor. (4)


Egy ideig nem lesznek kórházmenedzseri versenyvizsgák

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter úgy döntött, néhány hétre felfüggeszti a kórházak menedzserigazgatói tisztségeinek betöltésére irányuló versenyvizsgákat, mert a szaktárca épp új kórházmenedzsment-szerződésen dolgozik, amely teljesítményről szóló kritériumokat is tartalmaz majd.

„Vlad Voiculescu miniszter pénteken rendeletet írt alá, amellyel visszahívta az egészségügyi minisztérium képviselőit a Floreasca kórház igazgatótanácsából és a menedzseri tisztség betöltésére irányuló vizsga óvásokért felelő bizottságából. A versenyvizsgára tegnap kellett volna sor kerüljön. A hatályos törvények szerint a miniszteri rendelet leállítja a versenyvizsgát” – mondta el sajtótájékoztatón Laurențiu Colintineanu, a minisztérium szóvivője.

A szóvivő elmagyarázta: a menedzsmentterv értelmében a vezetői tisztségeket teljesítmény alapján töltik majd be. (4)


Boris Johnson bevándorlási pontrendszert vezetne be Brexit esetén

Boris Johnson volt londoni polgármester szerint az ausztráliai elbírálási rendszerhez hasonló, pontozásos módszerre alapuló bevándorlási szabályozást kell meghonosítani az EU-tagállamokból érkező munkavállalók esetében is, ha Nagy-Britannia az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként kilépne az Európai Unióból.

A tervezetet Johnson és Michael Gove igazságügyi miniszter terjesztette elő kedd este. Johnson és Gove a kilépésért kampányoló tábor két frontembere, jóllehet mindketten a kormányzó brit Konzervatív Párt tagjai. A konzervatív párti brit kormány hivatalos álláspontja az, hogy Nagy-Britanniának az Európai Unióban kell maradnia, vagyis a volt londoni polgármester és az igazságügyi tárca vezetője a saját pártja vezette kormány ellenében kampányol a kilépés mellett.

Johnsont a brit sajtó David Cameron miniszterelnök legesélyesebb utódjelöltjei között tartja számon.

A két konzervatív politikus által előterjesztett terv szerint Nagy-Britannia 2020-ra, a következő brit parlamenti választások idejére honosítaná meg az új bevándorlási mechanizmust, amely különböző kritériumok alapján, pontozásos rendszerrel bírálná el a letelepülési és munkavállalási kérelmeket a külföldi EU-tagállamokból érkezők esetében is.

Ez véget vetne az uniós állampolgárok jelenlegi szabad nagy-britanniai munkavállalásának, jóllehet a már Nagy-Britanniában élő és dolgozó külföldi EU-munkavállalókra visszamenőlegesen az új szabályozás nem vonatkozna. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1077
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap