label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
A DNA vizsgálja Colectiv engedélyezését

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) vette át ma a vizsgálatot a 32 halálos áldozatot követelő múlt heti bukaresti tűzvészben leégett Colectiv-klub működési engedélyének kiadása és a dokumentumban foglalt feltételek betartatása ügyében.

A súlyos következményekkel járó tragikus balesetben a legfőbb ügyészség folytat vizsgálatot. Az ügyészek szerint a szórakozóhely három tulajdonosa tudatosan kijátszotta az előírásokat, hogy ne kelljen a tűzoltóságtól engedélyt kérniük a klub működtetéséhez. A három tulajdonost kedden harminc napos előzetes letartóztatásba helyezték.

A DNA - a legfőbb ügyészség egyik autonóm intézményként működő részlege - most azt vizsgálja, hogy a főváros negyedik kerületének - a közfelháborodás nyomán időközben - lemondott polgármesterét, Cristian Popescu Piedonét megvesztegették-e annak érdekében, hogy szemet hunyjon az utóbb végzetessé vált szabálytalanság felett.

Amint arról már írtunk, pénteken tűz ütött ki egy bukaresti belvárosi klubban, az ott szórakozó több száz ember azonban nem tudott idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen, hatan pedig a kórházba szállításuk után meghaltak, 130 embert továbbra is égési sérülésekkel és füstmérgezéssel ápolnak a bukaresti kórházakban, közülük 83 állapota súlyos. (4)


Az ideiglenes kormányfő igyekezett megnyugtatni az üzleti szférát

Az ország ma kinevezett ideiglenes kormányfője első sajtónyilatkozatában igyekezett megnyugtatni az üzleti szférát. Sorin Cîmpeanu azt ígérte, hogy az általa vezetett - ügyvivői hatáskörrel tisztségben maradt - kormány különös figyelmet fordít a gazdasági egyensúly megőrzésére és tartózkodni fog minden olyan lépéstől, amely alááshatja az országba vetett bizalmat.

Az ideiglenes miniszterelnök rámutatott, hogy a kormány az átmeneti időszakban nem hozhat sürgősségi rendeletet, és nem terjeszthet törvénytervezeteket a parlament elé, de ettől függetlenül folytatni fogják a jövő évi költségvetési törvény "technikai" előkészítését, hiszen ettől függ az állami beruházások finanszírozása, a közalkalmazotti bérek és nyugdíjak folyósítása.

A törvények szerint a költségvetéstervezetet a kormánynak október 15-ig kellett volna a parlament elé terjesztenie. Az alkotmány szerint legfeljebb 45 napig lehet ügyvivő kormánya az országnak. (4)


Pártot alapított az Új Jobboldal

Pártot alapított az Új Jobboldal nevű szélsőségesen nacionalista egyesület, amely Romániában több magyarellenes tüntetést szervezett az utóbbi években.

Az Új Jobboldal Párt bejegyzését az Új Jobboldal Egyesület közleményben jelentette be, amelyet csütörtökön idézett a hazai média. Az egyesület úgy ajánlja magát, hogy számos tüntetést szerveztek korábban a homoszexuálisok közössége vagy a menekültek Romániába érkezése ellen.

A Bukaresti Törvényszék már szeptember 28-án döntött az új párt bejegyzéséről, az akkori határozat november 4-én vált jogerőssé - emlékeztet az egyesület, s azt is megjegyzi, hogy az Új Jobboldal az első párt, amely a 2015/114-es számú új párttörvény alapján alakult meg.

Hazánkban az idén könnyítették meg a pártalapítást, így azt most már három személy is megteheti. Korábban 25 ezer támogatási aláírásra volt szükség hozzá, ráadásul Románia 41 megyéje közül legalább 18-ból és a fővárosból kellett származniuk és megyénként legalább 700 támogatóra volt szükség, ami jelentősen megnehezítette a pártalapítást. (4)


Sorin Cîmpeanu oktatási minisztert nevezte ki az államfő ideiglenes kormányfőnek

Sorin Cîmpeanu oktatatási minisztert nevezte ki Klaus Johannis ideiglenes kormányfőnek – jelentette be ma délelőtt rövid sajtónyilatkozatában az államfő. Victor Ponta lemondott miniszterelnök tegnap Mircea Dusa honvédelmi minisztert javasolta kormányfőnek mindaddig, amíg megalakul az új kormány.

Nyilatkozatában Johannis a tegnap esti megmozdulásokra is reagált, hangsúlyozva, hogy figyelembe veszi a tüntetők kéréseit. Ugyanakkor bejelentette, a politikai pártokon kívül pénteken konzultálni fog a civil társadalom, úgymond az „utca” képviselőivel is, mivel kíváncsi az ő véleményükre is. Mindez újdonságot jelent, hiszen ez az első alkalom, hogy ilyen esetben az államfő tárgyalóasztalhoz hívja a civil szférát is.

Klaus Johannis ma délben kezdi el az egyeztetéseket a politikai pártokkal az új kormány megalakításáról. Elsőként a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek küldöttségét fogadja, majd pénteken a Románia Haladásáért Országos Párt (UNPR) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) képviselőivel tárgyal.


A pedagógusok béremeléséről döntött utolsó ülésén a távozó Victor Ponta kormánya

Decembertől 15 százalékos béremelésben részesülnek  a közoktatásban és állami felsőoktatásban dolgozó alkalmazottak: erről még Victor Ponta távozó miniszterelnök lemondásának hivatalos benyújtása előtt fogadott el sürgősségi rendeletet a kormány.

Az intézkedés nyomán 360 ezer közalkalmazott fog többet keresni: a közoktatásban dolgozó tanárok, illetve az egyetemi oktatók mellett a béremelés az iskolák és egyetemek kisegítő személyzetére is vonatkozik.

A döntésről kiadott kormányközlemény szerint a béremelés 1,66 milliárd lejes többletkiadást jelent a költségvetésnek. A kommüniké emlékeztet, hogy a pedagógusok idén másik két alkalommal, márciusban és szeptemberben is 5-5 százalékos béremelésben részesültek, így ők is összesen több mint 25 százalékos béremelést kaptak, akárcsak az állami egészségügyi rendszerben dolgozók, akiknek a jövedelme októbertől nőtt 25 százalékkal. (9)

 


FOTÓRIPORT - Főhajtás Janovics Jenő életműve előtt

Bachner György Janovics-jubileumi induló című szerzeménye indította azt a ma esti kiállításmegnyitóval egybekötött könyvbemutatót a Kolozsvári Magyar Opera emeleti előcsarnokában, amely egyben a november 5-10. között zajló Janovics Jenő Napok első mozzanata is volt. Az intézmény által szervezett emléknapokat Szép Gyula operaigazgató nyitotta meg, aki a kiállítás megszervezésének részleteire és az erre a pillanatra időzített kötet megjelenésére is kitért, köszönetet mondva mindazoknak, akik részt vesznek a rendezvénysorozat ünnepélyessé tételében. Kilenc pannón és 10 tárlóban helyezte el Salat-Zakariás Erzsébet, a kiállítás kurátora a janovicsi rendkívül gazdag életmű egy-egy szeletét, az itt látható színházi- és filmplakátok, előadásfotók, tárgyi emlékek is bizonyítják, Janovics Jenő történelmet írt az erdélyi magyar színházi életben. A megnyitón részt vett Andreea Iacob is, akinek szintén szerepel egy tanulmánya a most megjelent kötetben. (2)

Fotóriportunk itt tekinthető meg.


Sorsoltak a Román Kupában: hova utazik a CFR?

A Román Labdarúgó Szövetség kisorsolta ma délelőtt a Román Kupa negyeddöntőinek párosítását, ennek értelmében a Kolozsvári CFR a Jászvásári CSMS-sel mérkőzik az elődöntőbe jutásért.

A találkozóra a jászvásáriak pályáján kerül majd sor, december 15–17. között – a pontos időpontot később határozza meg a szakszövetség.

A további párosítás: Konstancai Viitorul–Bukaresti Steaua, Temesvári Poli–Marosvásárhelyi ASA, Bukaresti Dinamo–Gyurgyevói/Giurgiu-i Astra. (13)


EB: felgyorsul idén és jövőre a román gazdaság növekedése

Felgyorsul idén és 2016-ban a gazdaság növekedése a belső fogyasztást serkentő adóügyi enyhítéseknek köszönhetően, azonban mélyülni fog a költségvetés hiánya – derül ki az Európai Bizottság őszi prognózisából, ami javította egyébként Románia kilátásait a tavaszi előrejelzésekhez képest.

A brüsszeli testület idén 3,5 százalékos, jövőre pedig 4,1 százalékos gazdasági növekedést vár.

2017-re is folytatódik a növekedés az EB szerint, 3,6 százalékos bővülésre számítanak.

A bizottság javította ugyanakkor a költségvetési deficit szintjére vonatkozó előrejelzését: míg a tavasszal még idénre 1,6 százalékos, jövőre 3,5 százalékos hiányt vártak, most ezt 1,2, illetve 2,8 százalékos szintre teszik.

2016 közepéig az infláció negatív tartományban marad, de 2017-ben gyorsan magához tér. Idén az Európai Bizottság szerint 0,4 százalékos defláció lesz, jövőre 0,3 százalékosra becsüli az árak zsugorodását, 2017-re viszont már 2,3 százalékos pénzhígulást vetítenek előre. (4)


Változatlanul 1,75 százalék az alapkamat

Változatlanul 1,75 százalék az alapkamat, miután a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa mai ülésén nem módosította az irányadó kamat mértékét.

A bankok kötelező tartalékrátája a lej eszközökre 8 százalék, a valutára 14 százalék maradt. Ez volt sorozatban a jegybank igazgatótanácsának negyedik ülése, amelyen nem módosították az irányadó kamatot.

Ezt a döntést már júniusban megelőlegezte Mugur Isărescu jegybankelnök, aki elmondta, további csökkentés nem indokolt, mert a román infláció negatív tartományban van, és az idei gazdasági növekedés várhatóan 3 százalék feletti lesz.

Legutóbb májusban csökkentette 25 százalékponttal a román jegybank az alapkamatot, 2 százalékról, 1,75 százalékra.

Szeptemberben mínusz 1,7 százalék volt a román éves infláció, miután a kormány több adócsökkentési intézkedést fogadott el. A központi bank várakozása szerint az idén év végén az árak éves csökkenése 0,3 százalék lesz. Jövőre a fogyasztói árindex várhatóan visszakerül a pozitív tartományba, 2016-ban 0,7 százalékos éves inflációra számítanak. (4)


Brit külügyminiszter: "jelentős valószínűséggel" pokolgép okozta az orosz repülőgép katasztrófáját

A brit külügyminiszter szerint "jelentős a valószínűsége" annak, hogy robbanószerkezet okozhatta az Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító repülőgép hétvégi katasztrófáját. A brit kormány szerda éjjel bejelentette, hogy teljesen leállítja a légiforgalmat Nagy-Britannia és az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőközpont repülőtere között. A szombaton lezuhant orosz repülőgép is erről repülőtérről szállt fel.


Philip Hammond külügyminiszter a BBC-nek adott szerda éjjeli nyilatkozatában kijelentette: a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (COBRA) este áttekintette a rendelkezésére álló összes információt, és ennek alapján arra a következtetésre jutott, hogy az orosz Airbus katasztrófáját "jelentős eséllyel" robbanószerkezet okozta, amely a repülőgép fedélzetén lépett működésbe. (9)
 

 


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 567
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap