label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Mihăiţă Calimente: a migránsokat nem lehet erőszakkal Romániába hozni

Nem fognak a közeljövőben Romániába érkezni azok a migránsok, akiket Bukarestnek Olaszországtól kellene átvennie, mert nem lehet őket erőszakkal áttelepíteni - közölte ma Mihăiţă Calimente, a Külföldi Hírszerző Szolgálatot (SIE) felügyelő parlamenti bizottság elnöke.

A hatóságok korábban azt közölték, hogy november végére várják a romániai táborokba az első 300 menedékkérőt, akiket a kötelező uniós kvóták alapján vesznek át más uniós országoktól.

Calimente szerint megpróbálták azonosítani a migránsokat Olaszországban, de nem jártak sikerrel, mert ott szabadon mozoghatnak. Úgy vélte: nem is lesznek egyhamar menedékkérők, akik a schengeni övezethez tartozó Görögország vagy Olaszország helyett Romániát választanák.

A parlamenti bizottság ma meghallgatta Mihai-Răzvan Ungureanunak, a SIE igazgatójának tájékoztatását a migránsválságról, ezt követően pedig a bizottság elnöke így nyilatkozott: nem lehet a migráció csökkenésére számítani, de az áradat egyelőre elkerüli Romániát. (4)


A szenátus jogi bizottsága támogatja Şova letartóztatását

A szenátus jogi bizottsága támogatja, hogy a törvényhozás engedélyezze a korrupcióval gyanúsított Dan Şova szociáldemokrata szenátor - Victor Ponta volt kormányfő feltételezett bűntársa - előzetes letartóztatását.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) a múlt héten közölte, hogy újabb ügyben indított bűnvádi eljárást Şova ellen, akit Victor Pontával együtt szeptemberben állítottak bíróság elé.

A szenátus várhatóan december másodikán titkos szavazással dönt arról, hogy hozzájárul-e Şova őrizetbe vételéhez, illetve előzetes letartóztatásba helyezéséhez. A parlamentnek először kell valamely tagja kiadatása ügyében állást foglalnia, amióta a politikai elit korrupciója ellen fellázadt tüntetők három hete lemondásra kényszerítették Pontát és kormányát. (4)


A Mustang című film nyerte az idei LUX-díjat

A Mustang című török film nyerte az Európai Parlament 2015-ös LUX-díját, jelentette be Martin Schulz elnök a keddi plenáris ülésen rendezett díjátadón. A Mustang öt nővér történetét meséli el, akiket kényszerházasság keretében akarnak férjhez adni, de akik ehelyett a saját életüket élve megtörik a hagyományt.

A nyertes filmrendezőnek, Deniz Gamze Ergüvennek és a stábnak gratuláló Schulz elmondta: „A nagyon eltérő három film alapvető kérdéseket vet fel: Hogyan változzon meg a kivándorlásra berendezkedett kontinensünk bevándorlás idején? Mi a nők szerepe az Európa küszöbén működő társadalmakban? Hogyan ássa alá a gazdasági válság a közös életünket? Támogatásra érdemesek ezek az alkotások, és büszke vagyok arra, hogy az Európai Parlament idén is segít abban, hogy a lehető legtöbben láthassák őket." (2)

További részletek a Kult-Túra rovatban.
 


Nyugtalottó: öt potenciális nyertes fizetett Visa bankkártyával

A Visa által kibocsátott bankkártyákkal öt ízben vásároltak 772 lej és 772,99 lej közötti összegben október 11-én, így amennyiben megtartották a pénztárszalagot, eséllyel indulnak a 100 nyeremény egyikéért folyó küzdelemben – közölte ma a Visa.

Szintén kedden a MasterCard és a Maestro kártyák kibocsátója is bejelentette, hogy öt potenciális nyertesről tudnak. A legtöbb kifizetés Bukarestben, illetve Kolozs és Szeben megyében történt.

A nyugtalottó vasárnapi sorsolásán az október 11-ei 772 lejes kasszaszalagok kerültek ki nyertesnek, akinek ilyen van a tulajdonában, jó eséllyel indul az egymillió lejes nyereményalapért.

A pénztárszalagokkal hétfőtől lehet jelentkezni az adóhatóság (ANAF) területi képviseletén.

Vasárnap, november 22-én 17 órától a Román Lottótársaság stúdiójában tartották a nyugtalottó-sorsolást – az október elseje és 31. között kibocsátott pénztárszalagok vettek részt. (4)


Forgalomba állította első Airbus A321-esét a Wizz Air

Forgalomba állította első Airbus A321-es repülőgépét a magyar kötődésű Wizz Air diszkont légitársaság.

Váradi József, a cég vezérigazgatója a mai birminghami sajtótájékoztatón személyesen nem volt jelen, videoüzenetében azt mondta, 2015 nagyon sikeres éve volt a légitársaságnak: részvényeik megjelentek a londoni tőzsdén, tíz év üzemelés után elérték a százmilliós utasszámot és megérkezett az első A321-esük.

Ez abban fog segíteni a légitársaságnak, hogy fő piacán, Kelet-Közép-Európában ki tudja elégíteni a folyamatosan bővülő igényeket - mondta.

Váradi József hangsúlyozta, hogy az Airbus legnagyobb keskenytörzsű gépének egy székre jutó üzemelési költsége 10 százalékkal kedvezőbb, mint az A320-asé.

Ezzel továbbra is az európai légitársaságok között a legalacsonyabb lehet a cég üzemelési költsége - tette hozzá.

A Wizz Air jelenleg A320-as Airbusokat üzemeltet, 63 darab van a flottában. Ezek 180 utast tudnak a fedélzetükre venni, a hét méterrel hosszabb A321-esek viszont a Wizz Air által alkalmazott konfigurációval 230 embert tudnak szállítani, miközben a gép üzemelési költsége 10 százalékkal alacsonyabb.

A légitársaságnak további 26 ilyen típusú gépre van rendelése, ezek novembertől folyamatosan érkeznek a flottába. Ezen kívül a Wizz Air idén adott le rendelést 110 darab újabb generációs, A321neóra, az üzlet értéke listaáron számolva 12,5 milliárd dollár. A gépek 2019 és 2024 között állnak forgalomba, akkorra 150 gépre nő a flotta mérete. (4)


FOTÓRIPORT - Karácsonyfát állítanak a Főtéren

Bár még le sem járt november, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal megrendelése alapján máris hozzáláttak a karácsonyfa felállításához a Főtéren.

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (4)


NATO: lelövés helyett a török légierőnek ki kellett volna kísérnie légteréből az orosz gépet

A NATO szolidaritást vállal Törökországgal és kiáll az ország területi épsége mellett, egyúttal azonban arra szólítja fel az érintett feleket, hogy az orosz vadászbombázó Ankara általi lelövése teremtette "súlyos" helyzetben körültekintően járjanak el és csökkentsék a feszültségeket - közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az észak-atlanti szövetség keddi rendkívüli tanácskozása után. A NATO politikai döntéshozó szervének, az Észak-atlanti Tanácsnak az összehívását Törökország kezdeményezte a keddi incidens megvitatása végett, amely során a szíriai-török határ térségében egy török F-16-os vadászgép lelőtt egy Szu-24-es orosz vadászbombázót. Stoltenberg sajtótájékoztatóján leszögezte: a szövetség értékelései összhangban vannak a Törökország által közölt információkkal, amelyek szerint az orosz gép megsértette a török légteret. Önmérsékletre kérték Ankarát a NATO-tagállamok nagykövetei kedden Brüsszelben török kérésre tartott rendkívüli tanácskozásukon, miután a török légierő lelőtt egy orosz harci gépet a szíriai határ közelében.  Ankara álláspontja szerint az orosz gépet török légtérben lőtték le.
A 28 NATO-nagykövet egyike sem vette védelmébe Oroszország cselekedetét, azonban többen is hangot adtak aggodalmuknak, hogy a török légierő a lelövés helyett miért nem kísérte ki inkább az orosz harci gépet a légteréből - mondták a tanácskozáson jelen lévő, ám névtelenül nyilatkozó diplomaták a Reuters hírügynökségnek.
A NATO illetékesei egyetértettek abban, hogy az orosz vadászbombázó megsértette a török légteret. Egy amerikai illetékes szerint az orosz gép átrepült a török légtér egyik két mérföldes beékelődő szakaszán a szíriai Idlíb és Latakia tartományok között, ami azt jelenti: a vadászbombázó mindössze másodpercekre tartózkodott a török légtérben. (MTI)3


Túszokat ejtettek Franciaországban, a belga határ közelében

Fegyveresek túszokat ejtettek kedden egy észak-franciaországi településen, a belga határhoz közeli Roubaix-ban, többen lőtt sérüléseket szenvedtek - közölték egészségügyi források. A város polgármesteri hivatalából származó értesülés és egy rendőrségi forrás közlése szerint egy rosszul sikerült rablás nyomán túszul ejtettek egy bankigazgatót és a családját. Hírügynökségi jelentések szerint a helyszínen lövések hallatszottak, és a hatóságok lezárták a környéket. (3)


Obama: az Iszlám Államot meg kell semmisíteni

Az Iszlám Állam (IÁ) komoly fenyegetést jelent, amelyet nem szabad eltűrni és meg kell semmisíteni - mondta ma Barack Obama amerikai elnök a Francois Hollande francia államfővel a washingtoni Fehér Házban közösen megtartott sajtótájékoztatóján.

A párizsi terrortámadások nyomán megtartott rendkívüli amerikai-francia csúcstalálkozó alkalmából az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy Washington és Párizs között teljes az egység az elkövetők felelősségre vonása és a nemzetbiztonság kérdésében.

"Mindannyian franciák vagyunk!" - jelentette ki franciául Obama. (4)


Több mint 1200 házkutatás és 165 előállítás Franciaországban

A francia hatóságok a párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot keretében az elmúlt 11 napban 1233 helyen tartottak házkutatást, 165 embert állítottak elő, közülük 142-t vettek őrizetbe és 230 fegyvert foglaltak le - közölte ma Bernard Cazeneuve belügyminiszter a nemzetgyűlésben.

A lefoglalt fegyverek közel fele "hosszú lőfegyver vagy háborús fegyver" a tárcavezető szerint.

Bernard Cazeneuve nem ismertette, hogy hány emberrel szemben rendeltek el házi őrizetet, de a Le Monde című napilap hivatalos forrásokból hétfőn úgy értesült, hogy 253 ember van házi őrizetben, ők este 8 és reggel 6 óra között nem hagyhatják el a lakóhelyüket, és naponta háromszor-négyszer meg kell jelenniük a kijelölt rendőrőrsön.

A 130 áldozatot szedő, november 13-i merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapotot a parlament február végéig meghosszabbította.

"A rendkívüli állapot intézkedéseit a jogállam elveinek szigorú tiszteletben tartásával kell megvalósítani, ezen elvek semmilyen elhanyagolását nem fogadom el" - mondta a miniszter annak kapcsán, hogy néhány napja egyre több cikk jelenik meg a francia sajtóban olyan rendőri túlkapásokról, amikor is téves bejelentések miatt állítottak elő ártatlan embereket. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  







Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  



Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.



Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 523
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap