label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2013. október 21.
Centenáriumi ünnepség a Kakasos templomban
Kétnapos rendezvénysorozattal ünnepelte a Kolozsvár Felsővárosi Egyházközség a Kakasos templom fennállásának 100 éves évfordulóját a hétvégén, amely a jubileumi eseményre felújítva várta az ünnepelni érkezőket. Kós Károly tervei alapján Zsolnay-cserepeknek kellett volna kerülniük a templom tetejére, akkor azonban nem volt lehetőség ennek kivitelezésére. Most viszont magyar állami támogatásnak köszönhetően megvalósulhatott az eredeti elképzelés, a szecessziós épület külsejében is megújult, a tetőt pedig immár Zsolnay-cserepek fedik. A vasárnapi ünnepségen, amelyen Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét, a Kakasos templomban szolgáló Pap Géza, az egyházkerület volt püspöke mellett részt vett Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Horváth Anna kolozsvári alpolgármester is.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Több ezren tüntettek Románia és a Moldovai Köztársaság egyesüléséért
Több ezren tüntettek vasárnap délután Bukarestben Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülését követelve.

[Napirenden] Több mint egytonnányi aprópénz
A befizetendő összeg többszörösét gyűjtötték össze az erdélyi támogatók a marosvásárhelyi Lakó Péterfi Tündének, aki aprópénzben készül kifizetni a kétnyelvű piaci feliratok osztogatásáért kiszabott bírságot – derült ki szombaton, amikor segítőtársaival megszámolták a több mint egytonnányi aprópénzt. Az anyanyelvhaszná­latot népszerűsítő civil aktivistára 1500 lejes bírságot szabott ki a helyi rendőrség, amiért magyar és román nyelvű árucímkéket osztogatott az eladóknak egy zöldségpiacon; keddig ennek felét kell kifizetnie. A rendőrség arra az önkormányzati határozatra hivatkozott, amely szerint Marosvásárhelyen csak hatósági engedéllyel lehet szórólapokat osztogatni, és a nő nem kért ilyen engedélyt. Lakó Péterfi Tünde két hete a Facebookon bejelentette, hogy tiltakozásul aprópénzben fogja kifizetni a bíráságot.

[Kult-Túra] In memoriam László Csaba
Az volt mindig az érzésem, hogy egy hosszú barátság során szüntelenül jelen vagyunk a másik számára, még ha nem is látható formában, vagy nem konkrét kapcsolattartás útján. Csaba tizenegy éves korom óta része volt az életemnek, és most nagyon sajnálom, hogy ennek értékét soha nem köszöntem meg Neki.

[Kult-Túra] Kiosztották a bábfesztivál díjait
A bukaresti Ţăndărică Színház A disznó meséje című produkciója nyerte el a legjobb előadás díját a 12. Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiválján, az elismeréseket pénteken este adták át a Puck Bábszínház székhelyén. Az öttagú zsűri (Sorin Crişan elnök, Maria Mierluţ, Decebal Marin, Ovidiu Pecican, Katona József) döntése alapján a következő elismeréseket adták át a díjkiosztón:

[Kult-Túra] Nyelvtörők kicsiknek, nagyoknak
Horváth Zoltán orgonaművész, zenetanár a nyelv zeneiségével és gazdagságával szórakoztatja a már olvasni tudó gyermekeket és szüleiket Nyelvtörő ABC című verseskötetében, amelyet csütörtökön délután mutattak be az evangélikus–lutheránus püspökség Reményik Sándor Galériájában. A szerzővel Rostás-Péter Emese szerkesztő beszélgetett. Mint kiderült, a költemények születését egy nagysikerű amerikai verseskötet ihlette, amelyet egyik barátjuk ajándékozott a kisgyerekes családnak.

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Mert a szem néha káprázik... Káprázik, és ez az emberi boldogság.

[Kult-Túra] Mainap

[Kult-Túra] Átvette az EMIA Életműdíját Kántor Lajos
Az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány (EMIA) Életműdíját vehette át Kántor Lajos irodalomtörténész szombaton, a székelyudvarhelyi Városháza Szent István-termében megtartott ünnepségen, szerteágazó munkásságát Egyed Péter méltatta. Az alapítvány Debüt-díját Varga László Edgár költő kapta, akinek Cseréptavasz című kötete a napokban jelenik meg az Erdélyi Híradó Kiadónál, laudációt mondott Zsidó Ferenc író, műfordító.

[Kult-Túra] Francia film kapta a Comedy-trófeát
Jérôme Enrico Paulette című alkotásának ítélte oda a zsűri az ötödik Comedy Cluj – Vígjátékfilmek Nemzetközi Fesztiváljának nagydíját, a közönség tetszését pedig a Kvartett (Quartet) című produkció nyerte el, Dustin Hoffman rendezésében – jelentették be szombaton este, a Florin Piersic moziban megtartott hivatalos záró gálán, ahol az is kiderült: a szervező csapat munkáját 154 önkéntes segítette, őket előzetesen 450 jelentkező közül választották ki. Az est folyamán Mihai Măniuţiu, a kolozsvári román színház igazgatója méltatta Amza és Oana Pellea munkásságát, amelyet Kiválóság-díjjal jutalmaztak a fesztivál szervezői. Az ünnepség Serge Bromberg különleges mozikoncertjével zárult, a francia filmgyűjtő, restaurátor, zongorista Charlie Chaplin újonnan előkerült filmjei közül is bemutatott néhányat az egybegyűlteknek.

[Vélemény] Nő a passzivitás az erdélyi magyar választók körében
Az erdélyi magyar közösség politikai magatartását vizsgálja kettős viszonyrendszerben, a magyarországi és romániai politikai térben az a felmérés, amelyet csütörtökön, a kolozsvári magyar főkonzulátuson mutatott be Horváth István, a kolozsvári Kisebbségkutató Intézet vezetője, illetve Kiss Tamás és Barna Gergő szociológusok. A felmérést 2013. május 18. és június 8. között végezték 1232 fős, erdélyi magyarokra reprezentatív mintán.Lapunk szombati számában elsősorban a kettős állampolgárság kérdésköréhez kapcsolódó adatokat és következtetéseket ismertettük. A továbbiakban az erdélyi magyarok politikai opcióiról, választási hajlandóságáról, az Európai Unió intézményéhez való viszonyulásról közzétett adatokból szemelgettünk.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 466
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap