label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2011. augusztus 25.
Közelebb került a Házsongárd öröksége a törvény oltalmához
Mára lezárult a Házsongárd műemlék jellegű sírjai topográfiai felmérésének terepmunka része – tájékoztatta lapunkat Gergelyné Tőkés Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány igazgatója. Az alapítvány és a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság még a tél folyamán javasolta a művelődési tárcának, hogy a temető értékes emlékeit terjesszék fel a műemléki státus elnyerésére. Az összeállított jegyzéket azonban helyrajzi számokkal kellett kiegészíteni, amelyeket a temetőt felügyelő hivatal tavaly májusban titkosított. Június végén a művelődésügyi minisztérium Kolozs megyei igazgatósága a szaktárca utasítására elindította a szükséges munkálatok folyamatát. Együttműködési szerződést kötött a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társasággal, így a felkért szakemberek és önkéntesek elkezdhették a terepmunkát – magyarázta a felmérésben vezető szerepet vállaló Maksay Ádám építőmérnök, az Erdélyi Református Egyházkerület műszaki előadója.

Cikkek [Újság]
[Riport] FOTÓRIPORT – Szent Bertalan-napi ünnepség Széken
Népszerű volt a szerda estébe nyúló rendezvénysorozat, a Szent Bertalan-napi ünnepség Széken. (7)

[Napirenden] Neolitikumi a Kétágú templom mögött eddig talált legrégebbi lelet
Neolitikumi, római kori, népvándorlás-korabeli, illetve középkori és újkori keltezésű leletanyag bukkant felszínre ez idáig a Kolozsvár-Alsóvárosi Református Egyházközség temploma, közismert nevén a Kétágú templom mögötti telken zajló kötelező régészeti feltárás során. A korban úgymond legfiatalabb lelet nem más, mint az 1850 körül lebontott fatemplom kő alapozásának egy része – tájékoztatott Nagy Szabolcs régész, az Erdélyi Történeti Múzeum munkatársa, aki Eugenia Beu-Dachinnal együtt dolgozik az ásatást vezető Emilian Bota mellett. A feltáráson a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) néhány történelem–régészet szakos diákja, mesteris hallgatója is tevékenykedik.

[Napirenden] Verespatak pro és kontra
A Romániát szegénységből kihúzó arany nem Verespatakon található, hanem a hazai munkaerőben – írta szerdán az Adevărul című napilap. A verespataki aranybánya kapcsán a sajtóban ismét fellángolt a vita azt követően, hogy Traian Băsescu államfő a beruházás mellett foglalt állást.

[Napirenden] Egyszerre lehetnek helyhatósági és parlamenti választások
A kormánykoalíciót alkotó pártok egyetértenek abban, hogy időben vonják össze a helyhatósági és a parlamenti választásokat, vagyis mindkét választást egyszerre tartsák meg. A javaslatot az ellenzék sem utasítja el egyértelműen, a választási rendszer tekintetében azonban továbbra is nézeteltérések vannak a pártok között.

[Kult-Túra] B. Nagy Margit emlékére
A Maros Megyei Múzeum nemrég megjelent művészettörténeti tanulmánykötetét mutatták be augusztus 22-én a VII. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszus keretében. A Stílusok, művek, mesterek. Erdély művészete 1690–1848 között. Tanulmányok B. Nagy Margit emlékére című kiadvány B. Nagy Margit 1977-es tanulmánykötetének címét kölcsönzi, felújítva, újonnan feltárva azokat a témákat, képeket, amelyek bő harminc évvel ezelőtt az említett művészettörténész tanulmányainak alapját képezték. Az eseményt Orbán János művészettörténész, a kötet szerkesztője, a Maros Megyei Múzeum alkalmazottja nyitotta meg, aki elmondta, ugyanezzel a címmel 2009-ben Marosvásárhelyen művészettörténeti konferenciát szerveztek, ennek a végterméke a most bemutatott könyv.

[Kult-Túra] Kolozsváron is felköszöntötték Mózes Huba egyetemi oktatót
Kettős könyvbemutatóval köszöntötték fel kollégái és barátai hétfőn a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarának székhelyén, a VII. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszus egyik kísérő rendezvényeként a kolozsvári gyökerekkel rendelkező Mózes Hubát, aki több éven át volt a Miskolci Egyetem Magyar Nyelv és Irodalomtudományi Intézet egyetemi oktatója. A születésnap kapcsán bemutatták a Versében él... című tanulmánykötetet, amelyet Mózes Huba miskolci, budapesti, debreceni, nyíregyházi, egri, kolozsvári, marosvásárhelyi, haarlemi, helsinki és nápolyi hungarológus kollegái ez alkalomra írtak, továbbá Mózes Huba és Kabán Annamária ötödik Dsida-kötetét. Mindkét kiadvány a Miskolci Bíbor Kiadónál jelent meg.

[Kult-Túra] Hinni a színek közvetítő erejében
„Jó annak, aki ilyen színesben látja és élvezi a világot , aki érzelmileg viszonyul a természet és az emberkéz alkotta csodákhoz, aki hisz a színek közvetítő erejében, abban, ahogyan kapcsolatot teremtenek a művész lelkében lejátszódó folyamatok és a közönség között”, hangzott Németh Júlia méltatása a Quadro Galériában kedd este, ahol P. Ütő Erzsébet, Máramarosszigeten élő képzőművész kiállítását nyitották meg. A műkritikus megnyitóbeszéde előtt Székely Sebestyén György, a galéria igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket és a kiállító művészt, kiemelve: P. Ütő Erzsébet alkotásain érződik a nagybányai klasszikus hagyományok, de a modern törekvések hatása is.

[Kult-Túra] KISHÍR

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Ha az utókor tiszteletére vágysz, az utókort tiszteljed magad is.

[Kult-Túra] Mai nap

[Kult-Túra] Tánc, jókedv, hangulat Bonchidán
Tizedik alkalommal zajlik hétvégén, augusztus 27–28-án a Bonchidai Kastély Napok rendezvénysorozata, a Transylvania Trust Alapítvány, a Romániai Magyar Cserkészszövetség és a helyi polgármesteri hivatal szervezésében; az elmúlt évek jól bevált gyakorlatához híven kicsik és nagyok idén is megtalálják az őket leginkább érdeklő elfoglaltságot. A kétnapos programot a Passeggio táncegyüttes nyitja meg szombaton délelőtt 11 órakor, majd beszédet mond David Baxter, a kastélyban működő Nemzetközi épített örökség helyreállító szakképző központ igazgatója, Emil Cărhaş, Bonchida polgármestere, Hegedüs Csilla, az RMDSZ főtitkárhelyettese, a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium tanácsosa, Szilágyi Mátyás kolozsvári magyar főkonzul és Kasza Tamás, a Romániai Magyar Cserkészszövetség elnöke. A megnyitó után a Demartini Lajos vezette sztánai lovasok tartanak lovasbemutatót, majd az istállóépületben és az udvaron elkezdődnek az egésznapos gyermek- és cserkészprogramok.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 436
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap