label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. szeptember 18.
Vasutas focicsoda Rómában az európai debütáláson
Sokan és sokszor lebecsülték a Kolozsvári CFR 1907 labdarúgócsapatát. Akkor is, amikor hat évvel ezelőtt a harmadosztályban evickélő együttes tulajdonosa, Pászkány Árpád Zoltán kijelentette, a gárda hamarosan az élvonalba kerül, megnyeri azt, majd a Bajnokok Ligája dallama is felhangzik a Kővári telepen. A vasutascsapat időnként megrázta magát, és bizonyított. Eljött a BL-debüt pillanata is, és sokan fabatkát sem adtak volna azért, hogy a kolozsváriak sikerrel veszik az első akadályt, és az Olimpiai Stadionban legyőzik a hírneves AS Róma csapatát. Még a KVSC szurkolótábor vezetőjének nyilatkozata szerint is a legjobb esetben csak tisztességes vereségre mertek volna gondolni, főleg az együttes körül lezajlott események (akadozó, bajnokhoz és kupagyőzteshez nem méltó játék, majd edzőváltás) után. A csoda megtörtént, a CFR meggyőző játékkal ismét bizonyított: 2–1 arányban nyert idegenben.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] A felekezetek kérhetik a papok átvilágítását

[Napirenden] Petre Roman államtanácsos lett
Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök kedden kinevezte Petre Romant a kormányfői kancellária határon túli románokért felelős főtanácsadójának, államtanácsosi rangban. Feladatköre a Románia határain túl élő román közösségek érdekérvényesítése, illetve ennek elősegítése és támogatása. Szintén hatáskörébe tartozik majd a külföldön dolgozó román közösségek érdekvédelme, e közösségek gondjainak megismerése és a többi kormányhivatallal karöltve történő megoldása.

[Napirenden] Elutasították a PD-L egyszerű indítványát
A képviselőház tegnap elutasította a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) által benyújtott s a közoktatásra vonatkozó egyszerű indítványt. Ez a héten már a második, amely a romániai közoktatással foglalkozik, és Cristian Adomniţei jelenlegi tárcavezetőt teszi felelőssé a kialakult helyzetért. Az indítványban Adomniţei menesztését, illetve a szaktárca jelenlegi vezetősége által elkövetett visszaélések kivizsgálását kérték, mert szerintük a tárca törvénytelenül használta el az oktatásnak szánt közpénzeket.

[Napirenden] Elégedetlenek a tanárok a béremeléssel
Călin Popescu Tăricenau kormányfő bejelentette: az oktatásügy és a mezőgazdaság helyzetére vonatkozó egyszerű indítvány megtárgyalása után a pedagógusok bére kilenc százalékkal nő november 1-jétől. A tanügyi szakszervezetek azonban elégedetlenek a kormány által ajánlott kilenc százalékos béremeléssel, s azt is felróják, hogy a mostani béremelés egy hónappal később történik, mint ahogy azt a törvény előírja.

[Napirenden] Október 1-jétől 20%-kal nőnek a nyugdíjak
A kormány október elsejétől 20 százalékkal megemeli a nyugdíjakat, pontosabban az azok kiszámítási alapjául szolgáló ún. nyugdíjpont értékét. Ennek összege a jelenlegi 581,30 lejről 697,50 lejre növekszik.

[Napirenden] Alkotmánybírósághoz fordul a PD-L
Megtámadja az Alkotmánybíróságon a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) a szenátus döntését a főügyészek kinevezési eljárásának módosításáról. Eszerint az Országos Korrupcióellenes Hatóságot (DNA) és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus-elleni Hatóságot (DIICOT) vezető ügyészt, illetve Románia főügyészét ezentúl nem Románia elnöke, hanem a Legfelső Bírói Tanács (CSM) nevezi ki.

[Napirenden] Călin Popescu Tăriceanu: a kormány teljesítette vállalásait
A kormány teljesítette vállalásainak 95 százalékát – jelentette ki tegnap, a 2004-es kormányprogram célkitűzéseinek teljesítését elemző fővárosi konferencián Călin Popescu Tăriceanu. A miniszterelnök által bemutatott hatszáz oldalas jelentés szerint a kormányprogramban felvállalt 930 célkitűzés teljesítésének figyelmes elemzése bizonyítja: a kormánynak a társadalmi és a gazdasági élet valamennyi területén gyökeres változásokat sikerült elérnie. Ezáltal pedig sikerült betagolódni a Európai Unióba, példátlan mértékű gazdasági növekedést elérni és széles társadalmi rétegek jólétét biztosítani.

[Napirenden] CNSAS: Biro Ferenc
A Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Bizottság (CNSAS) dekonspirálta a „Biro Ferenc” fedőnévű ügynököt, aki – a hivatalos értesítés szerint – nem más, mint Xantus Gábor. Könczei Csilla néprajzkutató tegnap tette közzé szekusblogján a CNSAS-tól kapott hivatalos értesítőt, amely megerősítette azt a korábban felmerült gyanút, miszerint az ismert televíziós rendező-operatőr együttműködött a volt titkosszolgálattal. A dokumentum leszögezi, hogy az átvilágító bizottság szeptember 11-i gyűlésén, az archívumában fellelhető dokumentumok alapján, megállapította „a »BIRO FERENC« fedőnevű informátor identitását, XANTUS Gabor, született 1954.04.05-én, Ioan és Paraschiva fiának a személyében”. A többi informátorral kapcsolatosan, akiknek felfedését Könczei Csilla kérte, a hivatal közölte: folytatják a kutatást, és tájékoztatni fognak az eredményről.

[Napirenden] Együttműködés a Sapientia és az EME között
A tanévnyitás alkalmával együttműködési megállapodás köttetett a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem és az Erdélyi Múzeum–Egyesület között. Az intézmények képviselői Egyed Ákos akadémikus, az EME elnöke és Dávid László, az EMTE rektora aláírásukkal megerősítették, hogy támogatják, és fejleszteni kívánják az intézmények közötti kutatási és tudományos együttműködést. Ebben az a meggyőződés vezeti őket, hogy jelen megállapodás hozzájárul az erdélyi magyar tudományosság fejlődéséhez, a felek szakmai megerősödéséhez, az oktatás és a tudományos kutatás színvonalának emeléséhez és a humánerőforrás fejlesztéséhez. Az együttműködési megállapodás egy keretegyezmény, mely az eddigi együttműködési szerződést hivatott felújítani, s azt helyettesíteni az aláírás napjától kezdődően.

[Kult-Túra] Román–magyar színtér
A 12 éven át működő, Radu Macrinici ötleteként létrejött ATELIER fesztivál és a Trans. Form@ fesztivál után 2007 szeptemberében szervezték meg először a TAMper2-t a romániai Radu Afrim és a magyarországi Schilling Árpád rendezők részvételével.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 906
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap