label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Az Ön híre

Magyar K2 (8611 m) expedíció 2015 – Varga Csaba élménybeszámolója Kolozsváron   [2015. október 19.]
Nagyítható
Varga Csaba (33 éves) nagyváradi hegymászó a 2015-ös Magyar K2 expedícióról tart vetített képes élménybeszámolót november 4-én, szerdán 18 órától, a Báthory István Elméleti Líceum dísztermében.

A Magyar K2 expedíció mászópárosa, Varga Csaba és Suhajda Szilárd (békéscsabai hegymászó) idén a világ második legmagasabb hegycsúcsának, a K2-nek a megmászását tűzte ki célul, oxigénpalack és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül. A tervek szerint a hegymászók a K2 klasszikus útvonalán, az Abruzzi-gerincen szerettek volna feljutni a csúcsra, július végén, augusztus elején, de a tartósan kedvezőtlen időjárási viszonyok, a folyamatos lavinák, valamint felszerelésük egy részének elvesztése visszafordulásra kényszerítette őket. Azonban egyedüliként sikerült feljutniuk és két éjszakát eltölteniük a hármas táborban, 7400 m-en, így expedíciójuk a csúcstámadás elmaradása ellenére sem tekinthető kudarcnak, annál inkább részsikernek, ami egy esetleges későbbi próbálkozáshoz hasznos tapasztalatszerzésként értékelhető (Varga Csaba szavait idézve: “összebarátkozás a heggyel”).

A kínai-pakisztáni határon, a Karakorum-hegységben található, 8611 m magas K2 Földünk 2. legmagasabb hegycsúcsa, a helybéliek Chogori (azaz “A hegyek királya”) néven ismerik. Rendkívül meredek oldalai és kiszámíthatatlan időjárási körülményei – ezt az idei szezon be is bizonyította – miatt a legveszélyesebb és technikailag a legnehezebb nyolcezres csúcsként tartják számon. Ezért “kegyetlen hegy”-ként is emlegetik (“Savage Mountain”). Elsőként olasz hegymászók jutottak fel a csúcsra 1954-ben, azóta mindössze kb. 300 sikeres csúcstámadást regisztráltak. Magyar hegymászó még soha nem járt a K2 csúcsán, bár több magyar expedíció is próbálkozott. Az idei szezonban senkinek sem sikerült a csúcstámadás, valamennyi expedíció a levonulás mellett döntött.

A belényesi születésű Varga Csaba 17-18 évesen kezdett el túrázni, hegyet mászni, kezdetben a Kárpátok legmagasabb csúcsainak szépsége nyűgözte le, majd az Alpokban, a Kaukázusban, a Tien-sanban és újabban a Karakorum és Himalája nyolcezres csúcsainak megmászásában látja az igazi kihívást. Első nyolcezres csúcsa ugyancsak a kínai–pakisztáni határon található Gasherbrum II (8035 m), melyet 2013. július 21-én mászott meg magashegyi teherhordók segítsége és oxigénpalack nélkül. 2014. július 23-án pedig, Suhajda Szilárddal közösen, a 8051 m magas Broad Peak csúcsát mászta meg sikerrel.

Csúcsmászásaival, életformájával, előadásaival azt üzeni számunkra, hogy erős akarattal, kitartó, fáradtságot és lemondást nem ismerő küzdelemmel céljaink megvalósíthatók (nem csak a hegymászásban, hanem a mindennapok során is), illetve hogy a visszafordulás rendkívül nehéz döntése is felvállalható (a kudarc építő jellegű is lehet). Ugyanakkor az erdélyi magyar közösség élni akarásának, szülőföldön való boldogulásának és gyarapodásának fontosságát is hirdeti.

Idei K2 expedíciójának tapasztalatairól, sikereiről és lemondásairól tartandó vetített képes bemutatójára minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

A Báthory Túra Klub és Korodi Enikő
 
Feltöltötte: korodi.eniko

Nyitott szemmel: Kiss Olivér a kaukázusi utazásól   [2015. október 19.]
Nagyítható
evesen tudják, hogy Góg és Magóg Ady által is megidézett legendája kaukázusi történet, mely részét képezi mind a görög-római, mind a keresztény, mind pedig az iszlám hagyománynak. Josephus Flavius történetíró jegyezte fel, hogy a Bibliában és a Koránban egyaránt a romlás erőiként számon tartott Góg és Magóg ivadékai, bizonyos „magogai” nomádok egy összecsapásban a legyőzhetetlennek tartott Nagy Sándor egyik hadvezérét is maguk alá gyűrték, ezért aztán a makedón király egy hatalmas érckaput építtetett a Kaukázusban, hogy a világ végezetéig visszaszorítsa támadásaikat. A mondabeli érckaput hiába keresnénk, az egymásnak feszülő Kelet és Nyugat határvidékén azonban ma is nagy múltú kis népek országai viaskodnak egymással és a környező kultúrákkal, nagyhatalmakkal a fennmaradásért. Vajon hol helyezkedik el Európához képest Örményország és Grúzia az egzotikumok skáláján? Mit jelent a határzár, amikor évtizedekre beépül a hétköznapokba?

A 2015. OKTÓBER 22-ÉN, CSÜTÖRTÖKÖN, 18 ÓRÁTÓL sorra kerülő NYITOTT SZEMMEL beszélgető sorozat negyedik évadjának első meghívottja KISS OLIVÉR újságíró, a kolozsvári Szabadság c. napilap munkatársa, akivel Kaukázusi tapasztalatain túl többek között arról is szót ejtünk, mitől izgalmas a fapados világjárás és milyen meglepetéseket tartogat a kanapészörfölés. Rossz az, aki rosszra gondol!

A Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) sorra kerülő est házigazdája LACZKÓ VASS RÓBERT. Mindenkit szeretettel várunk!

A 130 ÉVES EMKE – INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA   [2015. október 11.]
Nagyítható
A konferencia kezdési időpontja: 2015. október 15., csütörtök, 10 óra.
Helyszín: EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, Kolozsvár (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.)

A dualizmus korának legnagyobb, hatását és tevékenységét tekintve legátfogóbb magyar művelődési egyesülete, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület az idén áprilisban 130 éves kerek évfordulóját töltötte.

A tudományközi konferencia az évforduló kapcsán megvalósuló projekt része, és célja az EMKE egykori és mai értékeinek tudományos feltárása, bemutatása és népszerűsítése. Azt kívánja megvilágítani, hogy miben állt jelentősége, melyek voltak azok a szélesebb történeti-társadalmi hatóerők, melyek következtében az egyesület létrejöhetett, valamint milyen volt társadalmi támogatottsága, és az egyesület különböző korszakaiban milyen történeti változások befolyásolták működését, tevékenységi körének alakulását.


PROGRAM

2015. október 15., csütörtök

10. 00
Megnyitó beszédek:

Széman Péter, EMKE-elnök
Sipos Gábor, EME-elnök

Köszöntő beszéd:

Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke

10.20–12.20

Elnök: Bartha Katalin Ágnes

Gaal György: Haller Károly jogtudós, városvezető és -szépítő, az EMKE-alapítás kezdeményezője
Berki Tímea: A fordítástól a politikáig. Az EMKE-alapító Sándor József életpályájáról
T. Szabó Levente: Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egylet alakulása, a kolozsvári Bölcsészkar és a helyi egyleti élet összefüggései az 1880-as években

11.20–12.00: Vita, szünet

12.00–12.20: Megemlékezés Kristóf György (1878–1960) irodalomtörténész, egyetemi tanár halálának 50. évfordulójáról.
Kristóf György: Magyar irodalom a Királyhágón innen és túl (Irodalomtörténeti és esztétikai tanulmányok, megemlékezések) című kötetet bemutatja Berki Tímea. A kötetet válogatta, sajtó alá rendezte, bevezető tanulmánnyal és jegyzetekkel ellátta Gaal György. (Kriterion Könyvkiadó, Kolozsvár, 2015)

12.20–14.00

Elnök: Gaal György

Balaton Petra: Az EMKE szerepe székelykérdés megoldási kísérleteiben
Nagy Botond: Egyesületek szerepvállalása Székelyföld dualizmuskori gazdasági integrációjában
Tóth Szabolcs Barnabás: Az Erdélyi Közművelődési Egyesület jelenléte Háromszék közművelődési életében
Tóth-Bartos András: Az EMKE szerepe a második bécsi döntés utáni szórványpolitikában (1940-1944)

13.40–14. 00: Vita

- szünet -

16.00–18.00

Elnök: T. Szabó Levente

Murádin Jenő: A kolozsvári Peielle család, az EMKE támogatója
Bartha Katalin Ágnes: Színház az EMKE céljaiért az 1880-as, 1890-es években
Vetési László: EMKE a szórványban
Dáné Tibor Kálmán: EMKE – politika sodrásában

17.20–18.00: Vita, zárszó


A konferencia idején megtekinthető a Társadalmi szerepvállalás és részvétel a 19. század végén: az EMKE indulása c. jubileumi kiállítás.


2015. október 16., péntek

9.00: Kirándulás a konferencia résztvevőinek a legnagyobb EMKE-hagyatéktevő Kún Kocsárd gróf (1803–1895) egykori birtokára Algyógyra, és a közeli Szászvárosra. Jelentkezés Bartha Katalin Ágnes e-mail címén: bkagnes@yahoo.com


Szervezők:
- EMKE Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület
- EME Erdélyi Múzeum-Egyesület

Támogatók:
- Bethlen Gábor Alap
- Communitas Alapítvány

EMBER ÉS TERMÉSZET KOLLÉGIUM: AZ ATOMENERGIA – ÁLDÁS VAGY ÁTOK?    [2015. október 11.]
Nagyítható
Az EMBER ÉS TERMÉSZET KOLLÉGIUM újabb, hatodik évadjának első meghívottja DR. KÉKEDY-NAGY LÁSZLÓ vegyész, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatója, aki AZ ATOMENERGIA – ÁLDÁS VAGY ÁTOK? címmel tart előadást 2015. OKTÓBER 14-ÉN, SZERDÁN, 18 ÓRÁTÓL, a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).
Az est, egyben az előadássorozat házigazdája DR. FARKAS GYÖRGY.
Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

www.emke.ro/node/3179
www.facebook.com/emkegyorkoshaz1

XVI. Energetika-Elektrotechnika és XXV. Számítástechnika és Oktatás Multi-konferencia, Arad, 2015. október 8-11.   [2015. október 06.]
Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2015.október 8-11. között Aradon szervezi meg a XVI. Energetika-Elektrotechnika és XXV. Számítástechnika és Oktatás Multi-konferenciát.

A konferencia célja:
Lehetőséget teremteni az erdélyi, magyarországi, illetve más államokbeli magyar szakembereknek tudományos eredményeik bemutatására, szakmai kapcsolatteremtésre.

A konferencia rövid programja:

Csütörtök, október 8.
Érkezés

Péntek, október 9.
Egész napos kirándulás az Arad–Világos–Lippa–Máriaradna–Ópálos–Arad útvonalon.

Szombat, október 10.
Tudományos konferencia
9.30 ünnepélyes megnyitó (Csiky Gergely Főgimnázium)
10.00 plenáris előadások
15.00-19.00 szekció előadások (Csiky Gergely Főgimnázium)
(Villamos- és hőenergia környezetbarát termelése, szállítása és elosztása, Informatika az energetikában, Takarékos energiafelhasználás, Irányítás-, méréstechnika, automatika és vezérléstechnika, Számítástechnika és oktatás, Algoritmika és programozás, Mesterséges intelligencia, Irányítástechnika, automatika, méréstechnika, Elosztott és párhuzamos rendszerek, Informatikai és hálózati alkalmazások).

Vasárnap, október 11.
Elutazás

Bővebb információ, részletes program a http://enelko.emt.ro/ illetve http://szamokt.emt.ro/ honlapon található.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a konferenciára!

XVI. Energetika-Elektrotechnika és XXV. Számítástechnika és Oktatás Multi-konferencia, Arad, 2015. október 8-11.   [2015. október 06.]
Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2015. október 8-11. között Aradon szervezi meg a XVI. Energetika-Elektrotechnika és XXV. Számítástechnika és Oktatás Multi-konferenciát.

A konferencia célja:
Lehetőséget teremteni az erdélyi, magyarországi, illetve más államokbeli magyar szakembereknek tudományos eredményeik bemutatására, szakmai kapcsolatteremtésre.

A konferencia rövid programja:

Csütörtök, október 8.
Érkezés
Péntek, október 9.
Egész napos kirándulás az Arad–Világos–Lippa–Máriaradna–Ópálos–Arad útvonalon.
Szombat, október 10.
Tudományos konferencia
9.30 ünnepélyes megnyitó (Csiky Gergely Főgimnázium)
10.00 plenáris előadások
15.00-19.00 szekció előadások (Csiky Gergely Főgimnázium)
(Villamos- és hőenergia környezetbarát termelése, szállítása és elosztása, Informatika az energetikában, Takarékos energiafelhasználás, Irányítás-, méréstechnika, automatika és vezérléstechnika, Számítástechnika és oktatás, Algoritmika és programozás, Mesterséges intelligencia, Irányítástechnika, automatika, méréstechnika, Elosztott és párhuzamos rendszerek, Informatikai és hálózati alkalmazások).
Vasárnap, október 11.
Elutazás

Bővebb információ, részletes program a http://enelko.emt.ro/ illetve http://szamokt.emt.ro/ honlapon található.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a konferenciára!

MŰVELŐDÉS ESTEK – MEGHÍVOTT: KÖNCZEI CSONGOR   [2015. október 05.]
Nagyítható
A MŰVELŐDÉS SZERKESZTŐSÉGE a GYÖRKÖS MÁNYI ALBERT EMLÉKHÁZZAL karöltve ELŐADÁSSOROZATOT indít MŰVELŐDÉS ESTEK címmel, amelynek bevezető rendezvényére májusban került sor.

2015. OKTÓBER 8-ÁN, CSÜTÖRTÖKÖN 18 ÓRÁTÓL KÖNCZEI CSONGOR, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatója tart előadást ZSÁKUTCÁBAN? GONDOLATOK A VÁROSI TÁNCHÁZAK JELENÉRŐL címmel.

Az Emlékházban (Kolozsvár, Majális/Republicii 5.) havi rendszerességgel jelentkező rendezvénysorozat folyamán lehetőséget kívánunk teremteni a folyóiratban megjelent egyes tematikáknak a szélesebb körű megismertetésére. Egyúttal teret kívánunk nyitni a szerzők-olvasók rendszeres találkozására és a szerkesztőség tagjainak a kiadvány iránt érdeklődőkkel való szorosabb kapcsolattartására.

A sorozat házigazdája DÁNÉ TIBOR KÁLMÁN főszerkesztő.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

www.muvelodes.net
www.facebook.com/muvelodes?fref=ts
www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz1

Gyere el a múzeumba, s megtudod: miről árulkodik a komló a portrén   [2015. október 02.]
Nagyítható
Liliom a vásznon címmel múzeumpedagógia foglalkozást tart szombaton, 11 órától a Korzo Egyesület a kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A foglalkozásra 9-13 év közötti gyerekeket várnak, akiknek lehetőségük lesz betekinteni a művészeti alkotásokon fellelhető növényábrázolások világába. A részvételi díj 6 lej, ez tartalmazza a 2 lejes múzeumi belépőt is. A gyermekek tárlatvezetésen vehetnek részt művészettörténészek kíséretében, akik majd számtalan részletre hívják fel a figyelmet, és a szakszerű magyarázat közben játékos feladatokat oldanak meg a kapott munkafüzetben. A foglalkozás pedig egy óriás társasjátékkal zárul. (További részletek az egyesület honlapján www.korzo.org.ro )

SAJÁT ARCUNK A SÜTŐ-ÉLETMŰ VISSZFÉNYÉBEN   [2015. október 01.]
Nagyítható
KONFERENCIA A PUSZTAKAMARÁSI EMLÉKHÁZ AVATÁSÁNAK TISZTELETÉRE

IDŐPONT: 2015. október 3., szombat, 17 óra.
HELYSZÍN: EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, Kolozsvár, Majális/Republicii u. 5. sz.

A konferenciát megnyitja SZÉMAN PÉTER, az EMKE elnöke.
Köszöntő beszédet mond SORIN CRIŞAN, a Marosvásárhelyi Művészeti egyetem rektora.

Előadások:
• PÁLFY G. ISTVÁN (Budapest): És mégis Sütő András!
• MESTER BÉLA (Budapest): A történelem és annak elbeszélése
• SZÁSZ LÁSZLÓ (Gödöllő): Sütő András szerepei
• LÁZOK JÁNOS (Marosvásárhely): Az emberi alternatívák archeológusa. A Sütő-drámák dialektikus olvasatának lehetőségéről

A KONFERENCIÁT KÖVETŐEN KÖNYVBEMUTATÓRA KERÜL SOR
(M)ilyen gazdagok vagyunk(?). Sütő András–műhelykonferencia
A Polis Kiadó, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Kiadója és az UArtPress közös kiadásában 2014-ben megjelent könyvet Lázok János, a kötet gondozója mutatja be.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

www.emke.ro

NAGY ATTILA CSILLAGKÖZ (ÖNÉLETRAJZI TÖREDÉKEK) – KÖNYVBEMUTATÓ   [2015. szeptember 28.]
NAGY ATTILA CSILLAGKÖZ (ÖNÉLETRAJZI TÖREDÉKEK) című, a marosvásárhelyi LECTOR KIADÓ gondozásában idén megjelent VERSESKÖTETÉNEK BEMUTATÁSÁRA kerül sor 2015. OKTÓBER 2-ÁN, PÉNTEKEN, 18 ÓRÁTÓL a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).

Nagy Attila 1954-ben született Nagyenyeden, ma Marosvásárhelyen él, orvos. Kilenc verseskötete jelent meg: Mélyülő ablakok (szerzői k.), Elhullatott jelen (szerzői k.), Velence harangjai (Mentor), A tübingeni asztalos (Mentor), Sehol a hely (Mentor), A Nap Kertje (Pallas-Akadémia), Café Flamingo (Mentor), Gazdátlan sorok (Mentor), Időzz el (Kriterion), Aszú alkonyat (Pallas-Akadémia). Most bemutatásra kerülő könyve, a Csillagköz, önéletrajzi versciklus. Nagy Attila költői magatartásával, emlékképek felidézésével az olvasói közösség közös élményrétegeit erősíti meg, Marosvásárhely múltjának, egykori legendás alakjainak is emléket állítva. Szerelem, elmúlás, magány, élethelyzetek, lelkiállapotok töredékeit építi verssé a költői szándék: versharmóniává szelídíteni a valóságot.

Az est házigazdája SZŐCS KATALIN, a Lector Kiadó szerkesztője. Közreműködik CSIHA EMESE hárfaművész.
A könyv a helyszínen dedikáltatható a szerzővel. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

www.lectorkiado.ro
www.facebook.com/lectorkiado
www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz1  « Első oldal    1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   ...»    Utolsó oldal »  


Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:562
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4094.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 762
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap