label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Az Ön híre

NYITOTT SZEMMEL: HOLNAP HOLLYWOODBAN…   [2016. január 03.]
Nagyítható
Mióta fölfedezte magának a színjátszás a Lumiére-fivérek találmányát, alig van színházi alkotó, aki ne vágyna filmes berkekben is megmutatkozni. Nem volt és nincs ez másként Kolozsváron sem, erre építette filmes birodalmát Janovics Jenő és a Szamos-parti stúdiókból világkarriert befutó Korda Sándor vagy Kertész Mihály. A filmszakma gyorsan függetlenítette magát a színháztól, bizonyos értelemben jócskán túl is nőtte azt, mégis közhelynek számít, hogy csúcsteljesítményeit gyakran komoly színpadi múlttal rendelkező alkotók hozzák létre.

Bizonyára hasonló gondolatok is megfordultak SKOVRÁN TÜNDE kolozsvári színművész fejében, amikor a hollywoodi karrierépítés rögös útjára lépett, bár alig hisszük, hogy a rendkívül erős jellemvonásokkal rendelkező, karakteres művészegyéniség ilyen szakállas ábrándok fonalán „váltott volna” szakmát. Aki figyelemmel követi Tünde sorsának alakulását, jól tudja, hogy legutóbb is színházi szerepben mutatkozott be az amerikai közönség előtt. Barátai többet tudnak róla, kolozsvári közönsége jóval kevesebbet, amióta Los Angeles vonzáskörében él. Pótolni szeretnénk az elmaradt beszélgetéseket, és persze élni a lehetőséggel, hogy Tünde ideig-óráig hazalátogatott. Vele beszélgetünk a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.), 2016. JANUÁR 7-ÉN, CSÜTÖRTÖKÖN, DÉLUTÁN 5(!) ÓRÁTÓL, a NYITOTT SZEMMEL című sorozat keretében.

Az est házigazdája LACZKÓ VASS RÓBERT.
Mindenkit szeretettel várunk!


www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz1

KOVÁCS FLÓRA-KÖNYVBEMUTATÓ   [2016. január 03.]
Nagyítható
2016. JANUÁR 6-ÁN, SZERDÁN 18 ÓRÁTÓL a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) KOVÁCS FLÓRA AZ EMLÉKEZÉS A KORTÁRS ERDÉLYI IRODALOMBAN (Komp-Press, Kolozsvár, 2015.) című tanulmánykötetét mutatja be a szerző jelenlétében BALÁZS IMRE JÓZSEF, a kötet szerkesztője. Zongorán közreműködik: VERESS GÁSPÁR. Szervező: Korunk Szerkesztőség. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Karácsonyi könyvbemutatók és könyvvásár az Erdélyi Múzeum-Egyesületben   [2015. december 17.]
Nagyítható
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület idén is megtartja hagyományossá vált karácsonyi könyvbemutatóit.
Bemutatásra kerülnek a következő kötetek:
Péntek János: Történések a nyelvben a keleti végeken
Sorbán Angella: Ó, a Nyugat, a Nyugat! Migráció és gazdasági kultúra.Az erdélyi perspektíva
Papp Kinga: Tollforgató Kálnokiak. Családi íráshasználat a 17-18. századi Erdélyben

A könyveket bemutatják: Tánczos Vilmos, Szilágyi N. Sándor, Luffy Katalin

Helyszín és időpont: EME székház, Jókai/Napoca utca 2-4, 2015. december 18., péntek, 17 óra
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Kiadványaink kedvezményes áron vásárolhatók meg.

ZeneSzó – MEGHÍVOTT: DR. ANGI ISTVÁN   [2015. december 11.]
Nagyítható
DR. ANGI ISTVÁN zeneesztéta, a Gheorghe Dima Zeneakadémia nyugalmazott professzora lesz a ZeneSzó beszélgető sorozat következő estjének meghívottja, amelyre 2015. DECEMBER 16-ÁN, SZERDÁN, 18 ÓRÁTÓL kerül sor a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.), a Kolozsvári Magyar Napok Téli Fesztiválja keretében. Az est folyamán DR. KULCSÁR GABRIELLA zenetanár, zenekritikus beszélget a romániai magyar zenei élet kiválóságával. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

***
DR. ANGI ISTVÁN zeneesztéta a romániai magyar zenei élet egyik kiválósága. Zene és affektivitás c. értekezésével a moszkvai Lomonoszov Egyetemen elnyeri a Filozófiai tudományok jelöltje tudományos fokozatot 1965-ben, amelyet 1966-ban Románia Tanügy Minisztériumának Diploma Bizottsága a Filozófia doktora címnek ismert el. Esztétikai tanulmányait egyéni vagy társszerzőként számtalan kötetben, és folyóiratokban adta közre, magyarul és románul. Cikkei jelentek meg a Helikon, a Keresztény Szó, a Korunk, a bukaresti Muzica, a kolozsvári Tribuna hasábjain. Külföldi publikációiból: többek között a budapesti Iskolakultúra, a Magyar egyházzene és a Parlando budapesti folyóiratokban közölt. Főbb kutatási területei: zeneesztétika, zeneretorika, zene szemantika; jelentősebb kutatási témái: a bartóki és kodályi életmű esztétikai elemzése; a két Bolyai a magyar zeneesztétika történetében; a zenei anyanyelv esztétikája. Külön kötetet szentelt a kolozsvári jelenkori zeneszerzők életművének bemutatására. Hosszú munkássága során rengeteg tudományos konferencián vett részt itthon és külföldön egyaránt. Tagja a Romániai Zeneszerzők és Muzikológusok Szövetségének, a Gh. Dima Alapítványnak, a Sigismund Toduţă Alapítványnak, a Romániai Magyar Zenetársaságnak, a Román Mozart Társaságnak. Életpályájának egyik szívéhez legközelebb eső területe a mai napig tartó egyetemi oktatás. Zeneesztétikát, zenetudományt, zenei retorikát, esztétikát, egyházzenét és művészetszociológiát, valamint modern művészetelméletet és retorikát ad elő. Doktorátus-vezető zeneesztétikából. Egyetemi tanárként „második otthona” a kezdetektől a Gheorghe Dima Zeneakadémia, jelenleg is tanít a BBTE Református Tanárképző Zenepedagógia Szakán, és konzulense a Partiumi Keresztény Egyetemnek.

www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz1

"AHONNAN CSAK ADNI LEHET…" KÓS ANDRÁS-EMLÉKKIÁLLÍTÁS    [2015. december 11.]
Nagyítható
"AHONNAN CSAK ADNI LEHET…" KÓS ANDRÁS SZOBRÁSZMŰVÉSZ ÖRÖK ÉRVÉNYŰ AJÁNDÉKAI címmel rendeznek EMLÉKKIÁLLÍTÁST Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Kolozsvár-Belvárosi Református Egyházközség, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Barabás Miklós Céh, a Carola Egyesület, valamint Kós András örökösei.

A megnyitóra 2015. DECEMBER 12-ÉN, SZOMBATON, 17 ÓRÁTÓL a FARKAS UTCAI REFORMÁTUS TEMPLOM KERENGŐJÉBEN kerül sor a Kolozsvári Magyar Napok Téli Fesztiválja keretében. Köszöntő beszédet mond MILE LAJOS, Magyarország kolozsvári főkonzulja. A művész munkásságát méltatják NÉMETH JÚLIA műkritikus, a Barabás Miklós Céh alelnöke, a Kós András-monográfia szerzője, valamint KOLOZSI TIBOR Munkácsy-díjas szobrászművész, a Barabás Miklós Céh elnöke.

A kiállítás kurátora SZEBENI ZSUZSANNA színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet határon túli referense. Közreműködik a MELODEUS KÓRUS és OLÁH BOGLÁRKA zongorán; karvezető DEMETER VINCZE ANDRÁS.

A kiállítás 2015. december 20-ig látogatható, naponta 14-18 óra között.

***
KÓS ANDRÁS születésének 100-ik évfordulóját a Farkas utcai templomban, az általa az egyházközségnek adományozott és a templom sekrestyéjében helyet kapott állandó kiállítás körében kívántuk volna megünnepelni 2014 novemberében, azonban erre a templom felújítási munkálatai miatt nem kerülhetett sor.

Ezt a hiányt volt hivatott pótolni némiképpen a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban a Múzeumok Éjszakája esemény keretében az idén júliusban megrendezett RITKÁN LÁTOTT KOLOZSVÁR rendezvény, amely akár a Sosem látott Kolozsvár címet is viselhette volna, hiszen a kiállítás törzsanyagát Kós András korábban nyilvánosság előtt be nem mutatott alkotásai jelentették. A kiállítás rendhagyó élményt jelentett mind a szakma, mind az Erdélyből elszármazott, mind pedig a tősgyökeres fővárosi közönség számára, amelyre az élénk sajtóvisszhang, valamint a nagyszámú látogató jelenléte volt a bizonyíték.

Jelen tárlat anyagát is nagy részben ugyanaz az anyag, a családtagok számára faragott, többségében kisebb méretű ajándék-szobrok és –domborművek alkotják, amelyek a művészi életpálya szerves részét, annak egy különleges szeletét képezik. A művész néhány grafikája, vázlata és személyes tárgya is bemutatásra kerül.

Az összeállítás vezérfonalát Kós András Élet és rajz c. könyve adja, amelyből idézünk: „Már tudom, hogy a megélt dolgok közül az ember – az élettel még csak alig ismerkedő is – a maga esze és ízlése, s nem utolsó sorban ösztöne biztatására válogat, és azokat a saját maga számára jelentő értékük szerint raktározza emlékezetében rövidebb vagy hosszabb időre. Van úgy, hogy egész életre.” Kós András bensőséges kapcsolata a fával a gyermekkor fizikailag bizonytalan, de spirituálisan meghatározó első lépéseivel alakult ki, majd felnőve öltött örökre testet alkotásaiban, egyszerre hordozva magában „a Faggyas virágos kaszálóinak színét-illatát… a kicsi erecskék selypítő csobogását… a szuroksötéteket váltó, szikrázóan csillagos éjszakákat… a súlyos felhőkkel terhelt nappalokat…”. Bár a műalkotásoknak soha nincs szükségük szavakra, ez alkalommal a szobrász szavai is kalauzolják az ajándékok erdejében a látogatót.

A közönség ismét találkozhat Németh Júlia műkritikus Kós Andrásról szóló monográfiájával, valamint a művész Élet és rajz c. önéletrajzi könyvével. Vetített fotókkal, rajzokkal, rövidfilm-részletekkel is idézzük majd a művész életpályáját.

Az első ízben megrendezendő Téli Fesztivál méltó alkalom arra, hogy immár a kolozsvári közönség is megismerhesse ezt a rendhagyó válogatást az állandó kiállítás visszaállítása előtt. Ugyanakkor a válogatás remek ráhangolódás az adventi időszakban a közelgő ünnepre, ugyanakkor főhajtás az adományozó, ajándékozó művész előtt is.

"AHONNAN CSAK ADNI LEHET…" KÓS ANDRÁS-EMLÉKKIÁLLÍTÁS   [2015. december 11.]
"AHONNAN CSAK ADNI LEHET…" KÓS ANDRÁS SZOBRÁSZMŰVÉSZ ÖRÖK ÉRVÉNYŰ AJÁNDÉKAI címmel rendeznek EMLÉKKIÁLLÍTÁST Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Kolozsvár-Belvárosi Református Egyházközség, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Barabás Miklós Céh, a Carola Egyesület, valamint Kós András örökösei.

A megnyitóra 2015. DECEMBER 12-ÉN, SZOMBATON, 17 ÓRÁTÓL a FARKAS UTCAI REFORMÁTUS TEMPLOM KERENGŐJÉBEN kerül sor a Kolozsvári Magyar Napok Téli Fesztiválja keretében. Köszöntő beszédet mond MILE LAJOS, Magyarország kolozsvári főkonzulja. A művész munkásságát méltatják NÉMETH JÚLIA műkritikus, a Barabás Miklós Céh alelnöke, a Kós András-monográfia szerzője, valamint KOLOZSI TIBOR Munkácsy-díjas szobrászművész, a Barabás Miklós Céh elnöke.

A kiállítás kurátora SZEBENI ZSUZSANNA színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet határon túli referense. Közreműködik a MELODEUS KÓRUS és OLÁH BOGLÁRKA zongorán; karvezető DEMETER VINCZE ANDRÁS.

A kiállítás 2015. december 20-ig látogatható, naponta 14-18 óra között.

***
KÓS ANDRÁS születésének 100-ik évfordulóját a Farkas utcai templomban, az általa az egyházközségnek adományozott és a templom sekrestyéjében helyet kapott állandó kiállítás körében kívántuk volna megünnepelni 2014 novemberében, azonban erre a templom felújítási munkálatai miatt nem kerülhetett sor.

Ezt a hiányt volt hivatott pótolni némiképpen a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban a Múzeumok Éjszakája esemény keretében az idén júliusban megrendezett RITKÁN LÁTOTT KOLOZSVÁR rendezvény, amely akár a Sosem látott Kolozsvár címet is viselhette volna, hiszen a kiállítás törzsanyagát Kós András korábban nyilvánosság előtt be nem mutatott alkotásai jelentették. A kiállítás rendhagyó élményt jelentett mind a szakma, mind az Erdélyből elszármazott, mind pedig a tősgyökeres fővárosi közönség számára, amelyre az élénk sajtóvisszhang, valamint a nagyszámú látogató jelenléte volt a bizonyíték.

Jelen tárlat anyagát is nagy részben ugyanaz az anyag, a családtagok számára faragott, többségében kisebb méretű ajándék-szobrok és –domborművek alkotják, amelyek a művészi életpálya szerves részét, annak egy különleges szeletét képezik. A művész néhány grafikája, vázlata és személyes tárgya is bemutatásra kerül.

Az összeállítás vezérfonalát Kós András Élet és rajz c. könyve adja, amelyből idézünk: „Már tudom, hogy a megélt dolgok közül az ember – az élettel még csak alig ismerkedő is – a maga esze és ízlése, s nem utolsó sorban ösztöne biztatására válogat, és azokat a saját maga számára jelentő értékük szerint raktározza emlékezetében rövidebb vagy hosszabb időre. Van úgy, hogy egész életre.” Kós András bensőséges kapcsolata a fával a gyermekkor fizikailag bizonytalan, de spirituálisan meghatározó első lépéseivel alakult ki, majd felnőve öltött örökre testet alkotásaiban, egyszerre hordozva magában „a Faggyas virágos kaszálóinak színét-illatát… a kicsi erecskék selypítő csobogását… a szuroksötéteket váltó, szikrázóan csillagos éjszakákat… a súlyos felhőkkel terhelt nappalokat…”. Bár a műalkotásoknak soha nincs szükségük szavakra, ez alkalommal a szobrász szavai is kalauzolják az ajándékok erdejében a látogatót.

A közönség ismét találkozhat Németh Júlia műkritikus Kós Andrásról szóló monográfiájával, valamint a művész Élet és rajz c. önéletrajzi könyvével. Vetített fotókkal, rajzokkal, rövidfilm-részletekkel is idézzük majd a művész életpályáját.

Az első ízben megrendezendő Téli Fesztivál méltó alkalom arra, hogy immár a kolozsvári közönség is megismerhesse ezt a rendhagyó válogatást az állandó kiállítás visszaállítása előtt. Ugyanakkor a válogatás remek ráhangolódás az adventi időszakban a közelgő ünnepre, ugyanakkor főhajtás az adományozó, ajándékozó művész előtt is.

EMBER ÉS TERMÉSZET KOLLÉGIUM: A NAPPALI LEPKÉK VÁLTOZATOS VILÁGA   [2015. december 04.]
Nagyítható
Az EMBER ÉS TERMÉSZET KOLLÉGIUM soron következő estjének meghívottja VIZAUER T. CSABA ökológus, aki A NAPPALI LEPKÉK VÁLTOZATOS VILÁGA címmel tart előadást 2015. DECEMBER 9-ÉN, SZERDÁN, 18 ÓRÁTÓL a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).

A nappali lepkék színes szárnyaik, törékeny mivoltuk, kecses szállingózásuk és titokzatos, hernyóból lepkévé való teljes átalakulásuk miatt az egyik legkedveltebb élőlénycsoport a laikusok, amatőr természetjárók és szakemberek számára. Nélkülük sivárabbak lennének a nyári napsütötte rétek, unalmasabbak a virágos kertek, és általában, szegényebb lenne a világ. Mint bioindikátor közösség, a természetvédelemben méltóan kiemelt helyet foglalnak el, de a populációbiológia és az állatközösségek biodiverzitásának alapkutatás célcsoportjaiként is közismertek. Az előadó bő negyed évszázadot töltött már a romániai nappali lepkék kutatásában. A kamaszkori hobbiját szakterületévé fejlesztette, majd e csodás teremtmények veszélyeztetettségének tudatosításával párhuzamosan a védelmük és megóvásuk küldetés-feladatát végzi mind a mai napig.

Az est, egyben az előadássorozat házigazdája DR. FARKAS GYÖRGY.

Szeretettel várjuk rendezvényünkre!

www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz1

MŰVELŐDÉS ESTEK – NYAKKENDŐ NÉLKÜL – FÜGGETLENÜL ERDÉLYBEN   [2015. november 27.]
Nagyítható
NYAKKENDŐ NÉLKÜL – FÜGGETLENÜL ERDÉLYBEN címmel IMECS-MAGDÓ LEVENTE színművész, a Váróterem Projekt társulat vezetője tart előadást a MŰVELŐDÉS ESTEK keretében, 2015. DECEMBER 3-ÁN, CSÜTÖRTÖKÖN, 18 ÓRÁTÓL, a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Majális/Republicii 5.). A sorozat házigazdája DÁNÉ TIBOR KÁLMÁN, a Művelődés folyóirat főszerkesztője. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!
***
„Az együttgondolkodásban rejlő lehetőségeket kiaknázva létrejöhet egy olyan erős nyelvezetű, bátor színházi esztétika, amelynek köszönhetően a független színpad is elfoglalhatja az őt megillető helyét a romániai színházi palettán, joggal formálva igényt a színház-támogatási rendszer megváltoztatására is.” (Imecs-Magdó Levente)
***
www.muvelodes.net
www.facebook.com/muvelodes?fref=ts
www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz1

ELŐFIZETŐINK FIGYELMÉBE: INGYENES JOGI TANÁCSADÁS   [2015. november 25.]
Nagyítható
Ingyenes jogi tanácsadás lesz, polgári jogi ügyekben a Szabadság szerkesztőségében (Jókai/Napoca u. 16. szám I. emelet) november 26-án, csütörtökön délután 2 órától.

Fiataloké a ZeneSzó – meghívottak: Oláh Boglárka Eszter, Nagy Gergő, Veress Gáspár   [2015. november 23.]
FIATALOKÉ A ZENESZÓ – azaz figyeljünk fel a körülöttünk virágzó új zenészgenerációra, mely már távolról sem csupán ígéret, hanem beteljesedett valóság!
A beszélgető sorozat indulásakor felvállalt célkitűzések szellemében három azonos korú fiatal zongorista: OLÁH BOGLÁRKA ESZTER, NAGY GERGŐ és VERESS GÁSPÁR lesz a vendége 2015. NOVEMBER 25-ÉN, SZERDÁN, 18 ÓRÁTÓL a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) sorra kerülő estnek.
Házigazda és beszélgetőpartner: HORVÁTH ZOLTÁN.
További részletek az előadókról itt: http://emke.ro/fiataloke-zeneszo
Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz1  « Első oldal    1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   ...»    Utolsó oldal »  


Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:562
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4094.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 503
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap