label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Az Ön híre

ZeneSzó - meghívott: DR. ALMÁSI ISTVÁN   [2016. február 13.]
Nagyítható
DR. ALMÁSI ISTVÁN népzenekutató lesz a ZeneSzó beszélgető sorozat következő estjének meghívottja, amelyre 2016. FEBRUÁR 17-ÉN, SZERDÁN, 18 ÓRÁTÓL kerül sor a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.). Az est folyamán HORVÁTH ZOLTÁN beszélget a kiváló zenetudóssal. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

***
DR. ALMÁSI ISTVÁN Kolozsvárott végezte a középiskolát, majd 1956-ban a Gheorghe Dima Zeneművészeti Főiskolán zenetanári oklevelet szerzett. Ezt követően a Kolozsvári Folklórintézet munkatársa lett, amelynek munkájában Jagamas János mellett már diákként részt vett. Cikkei a Korunk, Nyelv- és Irodalomtudományi Közlemények, Művelődés, Revista de Etnografie și Folclor hasábjain jelentek meg. Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen és Kolozsvárott, a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen népzenét oktatott. Népzenegyűjtőként több mint száz helységben mintegy 5000 dallamot gyűjtött, az addigi kutatások által le nem fedett területeken: Érmellék, a Szilágyság, a Lápos mente, Aranyosszék, a Nyárádmente, a Kis-Küküllő és a Maros köze, a Homoródmente és Háromszék. Elméleti munkáiban a dallamrendszerezés és a népzenei kölcsönhatások kérdéseivel, illetve a népzenegyűjtés módszertanával foglalkozott. Elkötelezetten tevékenykedik az egyházi éneklés területén: fiatal korában a Kétágú templom kántora volt, majd éveken át vezette a Farkas utcai református templom dalárdáját. Jelenleg a Romániai református egyházi zsinat zenei bizottságának tagja. 2005 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A Magyar Néprajzi Társaság levelező tagja. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület, a Magyar Kodály Társaság és a Kriza János Néprajzi Társaság tagja.
További adatok itt:
http://www.hagyomanyokhaza.hu/page/11720/

www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz1

EMBER ÉS TERMÉSZET KOLLÉGIUM: KÜLÖNLEGES ÉLŐHELYEK ÉS MÉRETEK A TERMÉSZETBEN   [2016. február 07.]
Nagyítható
Az EMBER ÉS TERMÉSZET KOLLÉGIUM következő estjén DR. FARKAS GYÖRGY kémikus, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem oktatója, a sorozat házigazdája tart előadást KÜLÖNLEGES ÉLŐHELYEK ÉS MÉRETEK A TERMÉSZETBEN címmel, 2016. FEBRUÁR 10-ÉN, SZERDÁN, 18 ÓRÁTÓL a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).

A mindennapjaink megszokott környezetétől eltérő olyan élettereket mutat majd be az előadó, amelyek a mély tengerekben, a száraz sivatagokban, vagy éppen a távoli világűrben találhatók. Olyan különleges természeti környezetekkel találkozhatunk az előadás során, ahova az ember soha, vagy csak nagyon ritkán juthat el. Ezeken a helyeken fellelhető élőlényekről, megtapasztalható izgalmas jelenségekről is szó esik.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz1

JelesNapTár Böjtelő havában   [2016. február 04.]
Nagyítható
A Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) 2016. FEBRUÁR 5-ÉN, PÉNTEKEN, A MEGSZOKOTTÓL ELTÉRŐEN DÉLUTÁN 5 ÓRÁTÓL rendezi meg soron következő JelesNapTár hagyományőrző gyermekprogramját.

BÖJTELŐ HAVÁBAN a gyermekek a farsang farkához és egyéb, a hónap jeles napjaihoz fűződő szokásokkal, hagyományokkal ismerkedhetnek meg.

Foglalkozásvezetők: BOTH ZSUZSA néprajzos, kézműves és SZABÓ KINGA játszóházvezető.

A rendezvény élőzenés farsangi tánccal zárul BOTH JÓZSEF és ZSUZSA vezetésével. Muzsikál a sepsiszentgyörgyi FOLKER EGYÜTTES!

Kérjük a résztvevőket, hogy hozzanak magukkal zajkeltő eszközöket.

A havonta sorra kerülő rendezvényt I–IV. osztályos kisdiákoknak szánjuk, de minden érdeklődőt szívesen látunk, nem utolsó sorban a szülőket-nagyszülőket!

További részletek itt: http://emke.ro/jelesnaptar-bojtelo-havaban-0


www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz1

Jótékonysági nap a Kofferben   [2016. február 04.]
Nagyítható
Jótékonysági napot tartanak ma a kolozsvári Koffer kávézóban, amelynek célja adománygyűjtés a Solidaris Egyesület legújab terve számára: létrehozni az Erdélyi Szociális és Információs Központot.

Részletek a plakáton.

Kolozsvárra jön a sztánai farsang!   [2016. február 03.]
Hat évvel ezelőtt kezdték el a mintegy hetven lelket számláló Sztána templomának külső javítását. Mára már csak a templomtorony maradt hátra – no meg a belső javítás, de az már jóval nagyobb falat. A torony tatarozását támogatják mindazok, akik a háromnapos híres sztánai farsang (szervező: Sztána falu közössége és a Sztánai Műhely) kolozsvári záróelőadásán részt vesznek.

További részletek:
http://archivum2.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/121900

MŰVELŐDÉS ESTEK – meghívott: MURÁDIN JENŐ művészettörténész   [2016. január 29.]
Nagyítható
FEGYVEREK ÉS MÚZSÁK – ERDÉLYI MŰVÉSZEK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ FRONTJAIN címmel MURÁDIN JENŐ művészettörténész tart előadást a MŰVELŐDÉS ESTEK keretében, 2016. FEBRUÁR 4-ÉN, CSÜTÖRTÖKÖN, 18 ÓRÁTÓL a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Majális/Republicii 5.).

Az előadó megidézi az első világháború frontjaira vezényelt erdélyi művészek alkotásait, bemutatva a helyszíneken készült rajzokat, festményeket, vázlatokat. Hangsúlyos időszerűséget ad az előadásnak, hogy a háborús események sorában külön is kitér Románia 1916-os hadba lépésére, az erdélyi invázió száz év előtti drámai mozzanataira.

A sorozat házigazdája DÁNÉ TIBOR KÁLMÁN, a Művelődés folyóirat főszerkesztője.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!


www.muvelodes.net
www.facebook.com/muvelodes?fref=ts
www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz1

Nemes Tihamér Informatikai Tanulmányi Verseny – a 2015/2016-os tanév, erdélyi döntő –   [2016. január 18.]
A magyarországi Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) által közösen szervezett Nemes Tihamér Informatikai Tanulmányi Verseny erdélyi döntőjét 2016. január 9-én szerveztük meg Marosvásárhelyen a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen.
A verseny reggelén Dr. Kovács Lehel-István, a verseny Erdélyi Regionális Bizottságának elnöke az intézmény aulájában köszöntötte a kilenc erdélyi város nagyobb iskoláiból érkezett versenyzőket és kísérő tanáraikat, ismertette a programot és sok sikert kívánt a versenyzőknek.
A megnyitót követően 10-15 perces próbakörre került sor, amely idő alatt a diákok tesztelhették a programok működését, majd 9.30 órakor kezdetét vette a verseny. Összesen 49 diák, Erdély 9 iskolájának legjobb informatikus diákjai mérték össze tudásukat. A verseny három korcsoportban zajlott, V-VIII. osztályból 4 diák (1. korcsoport), IX-X. osztályból 20 diák (2. korcsoport), illetve XI-XII. osztályból 25 diák (3. korcsoport) versenyzett számítógépes programozásból. Az első korcsoport 3 órát, a második és harmadik korcsoport 5 órát programozott.

Az eredmények az alábbiak:

Első korcsoport:
4 tanuló indult az erdélyi döntőn, amelyből minden diák a Kölcsey Ferenc Főgimnázium (Szatmárnémeti) tanulója, felkészítő tanáruk Demeter Csaba.

Az eredmények a következőképpen alakultak (pontszám szerint csökkenő sorrendben):
I. díj: Lieb Hanna (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, VIII. osztály,)
II. díj: Éles Júlia (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, VI. osztály)
III. díj: Popa Steiger Patrick (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, VI. osztály)

Második korcsoport:
20 versenyző indult az erdélyi döntőre, amelyből 5 a Kölcsey Ferenc Főgimnázium (Szatmárnémeti), 5 a Márton Áron Gimnázium (Csíkszereda), 4 a Tamási Áron Gimnázium (Székelyudvarhely), 3 a Bolyai Farkas Elméleti Líceum (Marosvásárhely), 1 a Báthory István Elméleti Líceum (Kolozsvár), 1 az Áprily Lajos Elméleti líceum (Brassó), 1 az Arany János Elméleti Líceum (Nagyszalonta) tanulója volt.

Az eredmények a következőképpen alakultak (pontszám szerint csökkenő sorrendben):
I. díj: Kacsó-Péter Gábor (Márton Áron Gimnázium, X. osztály, felkészítő tanára Demeter István-Hunor)
II. díj: Vinczi Richárd (Bolyai Farkas Elméleti Líceum, X. osztály, felkészítő tanára Jakab Irma Tünde)
III. díj: Fazakas Borbála (Báthory István Elméleti Líceum, IX. osztály, felkészítő tanára Vicsacsán-Haltek Zoltán)
dicséret: Tempfli Levente (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, IX. osztály, felkészítő tanára Demeter Csaba)
dicséret: Mátyás Gergely Péter (Márton Áron Gimnázium, X. osztály, felkészítő tanára Demeter István-Hunor)

Harmadik korcsoport:
A 25 versenyzőből 10 a Kölcsey Ferenc Főgimnázium (Szatmárnémeti), 6 a Tamási Áron Gimnázium (Székelyudvarhely), 5 a Márton Áron Gimnázium (Csíkszereda), 2 a Bolyai Farkas Elméleti Líceum (Marosvásárhely), 1 a Nagykárolyi Elméleti Líceum (Nagykároly), 1 a Németh László Elméleti Líceum (Nagybánya) diákja volt.

Az eredmények a következőképpen alakultak (pontszám szerint csökkenő sorrendben):
I. díj: Burus Endre (Márton Áron Gimnázium, XII. osztály, felkészítő tanára Csonta Ildikó)
II. díj: Kovács Patrik (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, XII. osztály, felkészítő tanára Demeter Csaba)
III. díj: Kovács Tamás (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, XII. osztály, felkészítő tanára Demeter Csaba)
dicséret: Veress Szilárd (Márton Áron Gimnázium, XI. osztály, felkészítő tanára Csomós Róbert)
dicséret: Ferencz Zsolt (Tamási Áron Gimnázium, XI. osztály, felkészítő tanára Dénes Ildikó)
dicséret: Tófalvi Tamás (Tamási Áron Gimnázium, XI. osztály, felkészítő tanára Dénes Ildikó)

Ezúton is köszönjük a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Műszaki és Humántudományok Karának, hogy helyet adott a verseny erdélyi döntőjének, ugyanakkor köszönetünket fejezzük ki az egyetem munkatársainak, akik hozzájárultak a verseny sikeres lebonyolításához.
Gratulálunk minden versenyzőnek és felkészítő tanárának, akiknek ezúton is köszönjük a verseny felügyeletében nyújtott segítséget.
A továbbjutó diákoknak sok sikert kívánunk a budapesti döntőre való felkészüléshez, amelyre az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatika Karán kerül sor 2016. február 27-én, szombaton.


Miklós Beáta, EMT programszervező

MŰVELŐDÉS ESTEK – meghívott: VÁRADI NAGY PÁL szerkesztő, amatőr csillagász   [2016. január 17.]
Nagyítható
AZ ÉGBOLTTÓL A KÉPERNYŐIG címmel VÁRADI NAGY PÁL szerkesztő, amatőr csillagász tart előadást a MŰVELŐDÉS ESTEK keretében, 2016. JANUÁR 21-ÉN, CSÜTÖRTÖKÖN, 18 ÓRÁTÓL a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Majális/Republicii 5.).
A csillagászati jelenségek fényképezése ma már nem csak a hivatásos asztronómusok privilégiuma. A modern digitális fényképezési technika lehetővé teszi, hogy az amatőr csillagászok is aktív szerepet vállaljanak az égbolt megfigyelésében, például üstökösök, kisbolygók, nova jelenségek felfedezésében. Az előadó az amatőr módszerekkel történő égbolt-fotózásról és az amatőr csillagász megfigyelési módszereiről fog beszélni.
A sorozat házigazdája DÁNÉ TIBOR KÁLMÁN, a Művelődés folyóirat főszerkesztője.
Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

www.muvelodes.net
www.facebook.com/muvelodes?fref=ts
www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz1

ZeneSzó – MEGHÍVOTT: JAKABFFY TAMÁS   [2016. január 17.]
Nagyítható
JAKABFFY TAMÁS, a Schola Gregoriana Monostorinensis alapítója, cantus magistere lesz a ZeneSzó beszélgető sorozat következő estjének meghívottja, amelyre 2016. JANUÁR 20-ÁN, SZERDÁN, 18 ÓRÁTÓL kerül sor a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.). Az est folyamán HORVÁTH ZOLTÁN beszélget Erdély egyik sokszínű egyéniségével. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

***
„Szatmárnémetiben születtem 1966-ban; 18 éves koromig ott is éltem. Azóta – egész pontosan a BBTE Bölcsészkarára való beiratkozásom óta – Kolozsváron. Bár tanári végzettségem van, soha nem tanítottam iskolában. Mivel harmatos koromban egyházzenész-képzésben is részesültem, a Botoşani megyei Dumeni falu romántanári állása helyett inkább Szebent részesítettem előnyben, ahol háromnyelvű kántor voltam néhány hónapig. Ezután – 1990 elejétől – az Írószövetség alkalmazottjaként a Helikon kritika- és esszéanyagait szerkesztettem. 1991-től 2004-ig a Keresztény Szó c. katolikus kulturális havilap felelős szerkesztője voltam, ezután pedig az unitáriusok Keresztény Magvetőjét és Unitárius Közlönyét formálgattam. Közben folyamatosan szerkesztettem (és hellyel-közzel írtam, fordítottam) könyveket.
„Hagyományos és audiovizuális újságírás” posztgraduális képzésre is vetemedtem a németországi Katolikus Médiaakadémia bautzeni központjában. Néhány más szakmai egylet mellett tagja vagyok a katolikus újságírók világszervezetének (UCIP).
Mivel 2006-ban B. Nagy Veronika meghívott a Képzelt Kávéház egyik törzsasztalához (Juhász Tamás református teológiai tanár asztaltársának) és mivel az erdélyi magyar evangélikus-lutheránus egyházzal is rendszeres kapcsolatot tartok, vallási sajtószerkesztői éveim tapasztalatát bátorkodtam felajánlani a tévé Magyar Szerkesztőségnek Antal-Tövissi Ildikó hirtelen halála után. Rám bízták hát az Út, igazság, élet vallási rovat szerkesztését, de emellett olykor a Magyaradás a kettesen beszélgetéseire, bejátszásainak elkészítésére, műsorvezetésére is vállalkozom.
Egyházzenészi „fronton” 1998-ban énekegyüttest alapítottam, a Schola Gregoriana Monostorinensist, amely bel- és külföldön a keresztény egyház korai énekhagyományát igyekszik terjeszteni, visszahonosítani.” (Jakabffy Tamás)

www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz1

TÜKRÖZŐDÉSEK - fotókiállítás   [2016. január 11.]
Nagyítható
A Romániai Fotográfusok Hónapja alkalmával, a IV. "Szathmári Pap Károly" Nemzetközi Fotómúvészeti Fesztivál keretén belül, az Erdélyi Kárpát Egyesület Kolozsvár 1891 fotókiállítást rendez TÜKRÖZŐDÉSEK címmel a kolozsvári "Lucian Blaga" Központi Egyetemi Könyvtár előcsarnokában. A megnyitó 2016. január 12-én lesz, kedden délután 5 órakor. Beszédet mond dr.Farkas György.
Kiállítók : Bozsoki Adrienn, Fazakas Ferenc, Jánky Mária, Jójárt Endre Tibor, Kalló Márta, Korom Mária, Lőrinczi István és Mezei Elemér.
A kiállítás január 24-ig tekinthető meg.  « Első oldal    1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   ...»    Utolsó oldal »  


Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:562
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4094.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 844
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap