label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Az Ön híre

NYITOTT SZEMMEL: VILÁGVÉGI KALANDOZÁSOK A XANTUS FILM STÁBJÁVAL    [2016. május 21.]
Nagyítható
Neves földrajztudósok utódaként és szellemi örököseként DR. XANTUS GÁBOR dokumentumfilmes, rendező-operatőr, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem professzora sajátos módját választotta a világjárásnak: az általunk ismert és számon tartott horizontokon túlról szerzett élményeit kamerával a vállán örökítette meg, nem hétköznapi tapasztalatait dokumentumfilmek egész sora mutatja be.

Az egyik legtermékenyebb és számos szakmai díjjal elismert romániai magyar dokumentumfilmes természetesen sok más témakörben alkotott maradandót, a Györkös Mányi Albert Emlékház NYITOTT SZEMMEL c. beszélgető-sorozatában azonban elsősorban világjáró tapasztalatairól faggatjuk Xantus Gábort, hiszen az általa rögzített és feldolgozott élményanyag a különleges látásmód miatt joggal tart számot a szélesebb közönség érdeklődésére is. Terveink szerint filmes műhelyének kulisszatitkait és a fiával, a szintén dokumentumfilmes Xantus Áronnal együtt folytatott terepmunka viszontagságait sem hagyjuk szó nélkül.

A VILÁGVÉGI KALANDOZÁSOK A XANTUS FILM STÁBJÁVAL című beszélgetésre 2016. MÁJUS 26-ÁN, CSÜTÖRTÖKÖN, ESTE 6 ÓRÁTÓL kerül sor az Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).

A sorozat házigazdája LACZKÓ VASS RÓBERT.

Mindenkit szeretettel várunk!

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/1045769538838489/

www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

XVII. Földmérő Találkozó   [2016. május 18.]
A kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) Déván, 2016. május 19-22. között szervezi meg a XVII. Földmérő Találkozót. A konferencia célja kapcsolatteremtés a bel- és külföldi szakemberek és intézmények között, a hazai szakemberek ismereteinek, tájékozottságának bővítése a jelen és jövőbeli szakmai megoldásokba való gyors és hatékony bekapcsolódása, a változó szakmai követelmények nyomon követése, valamint a szakembereink jelen piaci körülmények közötti érvényesülési esélyeinek, a szakmai etika szükségességének és hatásainak elemzése.
A konferencia munkálatai szombaton,
május 21-én zajlanak a Hunyad Megyei Pedagógusok Házában - “Spiru Haret” terem (Déva, Str. Gh. Baritiu nr. 2), 9.00 órai kezdettel.

A találkozó témája:
A RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ TECHNOLÓGIÁK ALKALMAZÁSA ÉS VÁRHATÓ EREDMÉNYEI
- a társadalom tudományos-technikai megvalósításainak - beépítése szakmai módszereinkbe és termékeinkbe
előállított szakmai termékeink tudástartalmának állandó növelése
-várható eredmények:
- technológiai folyamat innováció
- termékeink sorának bővítése: innovatív termékfejlesztés

Bővebb információk, részletes program a konferencia honlapján: http://geodezia.emt.ro.
Kapcsolattartó: Pap Tünde (emt@emt.ro).
 
Feltöltötte: EMT Kolozsvar

BRÁCSÁVAL A NAGYVILÁGBAN – BRÁCSADUÓ-KONCERT   [2016. május 15.]
Nagyítható
BRÁCSÁVAL A NAGYVILÁGBAN címmel az ANTAL SÁNDOR és CHRISTIAN NAȘ nemzetközi szintű brácsaművészek alkotta DUÓ koncertjére kerül sor 2016. MÁJUS 19-ÉN, CSÜTÖRTÖKÖN, 19 ÓRÁTÓL a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet által az NKA támogatásával szervezett erdélyi turné keretében a Brnói Filharmonikus Zenekar brácsaszólam-vezetője, valamint a Stuttgart-i Rádió Szimfonikus Zenekarának tagja különleges műsort kínál a minőségi zenét szerető közönségnek!

A két nemzetközi szintű szólista Leclair, Wieniawski, Hindemith zenei gyöngyszemei és virtuóz darabjai mellett bemutatnak olyan magyar és román zeneszerzők által, eredetileg erre a két hangszerre írott műveket is, amelyeket még nem volt alkalma hallani a romániai közönségnek. Ezek a darabok romániai ősbemutatók, egyúttal új oldaláról is megmutatva a brácsa változatos és érdekes hangszínbeli és technikai lehetőségeit. A kolozsvári születésű Christian Naș, a híres, Stuttgart-i Rádió Szimfonikus Zenekar tagja, a csíkszeredai születésű Antal Sándor pedig a Brno-i Filharmonikus Zenekar brácsa-szólamvezetője. Mindkét művész a világ számos pontján fellépett már különböző zenekarok illetve együttesek tagjaként. Barátságuk és együttműködésük egy sikeres koncert után kezdődött, amit két brácsás felállásban a SoNoRo Nemzetközi Kamarazene Fesztiválon adtak. Christian Naș és Antal Sándor egy elbűvölő utazásra hívja a közönséget a brácsa világába. Ennek az utazásnak van nevelési töltete is, aminek segítségével jobban bevonható a közönség a művek megértésének, élvezetének folyamatába.

A művészekről:

CHRISTIAN NAȘ Kolozsváron született. Tanulmányait a helyi Zeneakadémián végezte. Nikolaus Harnoncourt karmester ajánlására ösztöndíjat kapott, hogy Ausztriában, a grazi Konzervatóriumban folytassa tanulmányait. 1997-ben a grazi Szimfonikus Zenekar szólóbrácsása lett. 1999-ben pedig sikeres felvételt nyert a stuttgarti Rádió Szimfonikus Zenekarába. Kamarazenészként rendszeres résztvevője különböző fesztiváloknak Németországban, Ausztriában, Japánban, Romániában, amelyek között megemlíthetjük a Chiemgauer Musikfrühling, Kulturwald, Boswiler Sommer vagy SoNoRo fesztiválokat. Első CD-je a „Songs and Dances of Life” a Humanitas Multimedia kiadónál és a Solo – Musica München lemezkiadónál jelent meg.

ANTAL SÁNDOR Csíkszeredában született. Művészi karrierjét a nagyváradi Filharmónia tagjaként kezdte el. A kolozsvári Zeneakadémián diplomázott, majd a grazi Zeneművészeti Egyetemen folytatta magiszteri tanulmányait. A fiatal muzsikus zenei világát meghatározóan befolyásolták Kurtág György, Robert Levin, Erdélyi Csaba, Marius Ungureanu, Schiffer Ervin, Haffner Eszter, Răzvan Popovici, Roland Daugareil és Herbert Kefer, általuk olyan összetett művésszé válva, aki zenekari muzsikusként, kamarazenészként és népzenészként is, egyaránt megállja a helyét. 2008 és 2015 között a híres „Philarmonie der Nationen” zenekar tagja volt Németországban. 2015 szeptemberétől pedig a csehországi Brno Philarmonie szólóbrácsása.

***
Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/1082176908505091/

***
www.bukarest.balassiintezet.hu
www.emke.ro

SZŐCS KRISTÓF ZONGORAESTJE   [2016. május 13.]
Nagyítható
SZŐCS KRISTÓF ZONGORAESTJÉRE kerül sor 2016. MÁJUS 18-ÁN, SZERDÁN, 19 ÓRÁTÓL a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.). Műsoron:
• F. Schubert: Á-dúr szonáta D.959
• A. Szkrjabin: Szonáta no. 2.
• Bartók B.: Szonáta
Szeretettel várjuk a zenekedvelő közönséget!

***
Szőcs Kristóf 1992-ben született Budapesten. Hatéves korában kezdi zongora-tanulmányait Buzás Pál osztályában. 1999 és 2007 között a kolozsvári Sigismund Toduţã zenelíceum diákja. 2007-ben felvételt nyer a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Gimnáziumba, ahol Eckhardt Gábor és Kékesi Judit osztályában tanul. 2012-ben bekerül a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol Kemenes András osztályában folytatja tanulmányait. A Zeneakadémiával párhuzamosan végzi 2014 óta a kölni Hochschule für Musikot, ahol Claudio Martinez Mehner növendéke. Karrierje során fellépett számos erdélyi helyszínen, valamint Magyarországon, Németországban, Bécsben, Pozsonyban is koncertezett. 2013-ban a Communitas Alapítvány ösztöndíjasa.

***

www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

Fotópályázat   [2016. május 13.]
A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság és a Kolozsvár Társaság közösen fotópályázatot hirdet a

“Fogadjuk örökbe a 700 éves Kolozsvárt!” keretében

“Kolozsvári homlokzatok“ címmel.

A pályázat témájának leírása
A beadott fényképek kizárólag Kolozsvár történelmi belvárosában található műemlék épületek homlokzatát ábrázolhatják. A kolozsvári műemlékek jegyzékét meg lehet találni a KLMT honlapján www.klmt.ro

Két kategóriában várjuk a jelentkezőket:
- 20 éves korig
- 20 év felett

Amatőr és profi fotósok egyaránt benevezhetnek. Egy pályázó legtöbb 5 darab digitális fényképpel pályázhat az alábbi paraméterek szerint: 30x40 cm formátumban, 3000 dpi felbontásban és jpg kiterjesztéssel. A fényképek neve a következő képpen legyen elmentve: fotósneve_01.jpg

Leadási határidő 2016. július 15.

A fényképeket a következő e-mail címre várjuk: laciesgyongyi@yahoo.com , postán vagy személyesen a Kolozsvár Társaság székhelyére: Kolozsvár, Piata Unirii (Főtér) nr. 22. 10. és 14. óra között.
Tel: 0264 592187

A pályázónak mellékelni kell egy Word dokumentumot a fényképek leírásával a következő minta szerint: fotósneve_01.jpg – az épület leírása, valamint az épület műemlék kódja a jelentkezési lapot és nyilatkozatot (aláírva és beszkennelve).

A kiválasztott legjobb 40 darab fényképből kiállítást szervezünk a Kolozsvári Magyar Napok alkalmából, 2016 augusztusában a kolozsvári Magyar Főkonzulátus előcsarnokában.

A kiírás megtalálható a KLMT honlapján: www.klmt.ro és a Kolozsvár Tarsaság honlapján: www.kolozsvartarsasag.com . A nyilatkozat, valamint a jelentkezési lap letölthető a honlapokról.

A pályázat elbírálására augusztus elején kerül sor, az eredménythirdetésre pedig a kiállítás megnyitóján.

Sok sikert kívánunk mindenkinek

Kettő orvos Erdélyben   [2016. május 11.]

VIDEÓ - Fejtől s lábtól - Kettő orvos Erdélyben
A Szabadság napilap is belépett a magyar nyelv rongálóinak klubjába a Gyorshírek fenti címével.Szégyen !
 
Feltöltötte: hegeduvono

Gulág-emlékkonferencia a Sapientián   [2016. május 09.]
Nagyítható
A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve keretében, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara előadássorozatot szervez a magyarok szovjet fogságának témakörében 2016 májusa és 2017 februárja között, összesen 10 előadás fog elhangzani a témában. Erdélyi és külföldi előadók mutatják be a Kárpát-medence magyarságának egyik már-már elfeledett tragédiáját, a civilek szovjet fogságba hurcolását.

Az első előadásra szerdán, május 11-én délután 18 órai kezdéssel kerül sor a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának új épületében (Tordai út, 4. sz.), B301-es terem. A jelzett időpontban dr. Murádin János Kristóf egyetemi adjunktus, kari kancellár előadása hangzik majd el Emlékezet és megemlékezés. Erdélyi magyar civilek szovjet fogságban 1944 és 1953 között címmel.
Az előadások - a szakma mellett - nyitottak a nagyközönség számára is.

EMBER ÉS TERMÉSZET KOLLÉGIUM: A NÖVÉNYEK NAPENERGIA-HASZNOSÍTÁSA ÉS A BIOÜZEMANYAGOK   [2016. május 06.]
Nagyítható
Az EMBER ÉS TERMÉSZET KOLLÉGIUM következő meghívottja DR. FODORPATAKI LÁSZLÓ, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem docense, aki A NÖVÉNYEK NAPENERGIA-HASZNOSÍTÁSA ÉS A BIOÜZEMANYAGOK címmel tart előadást 2016. MÁJUS 11-ÉN, SZERDÁN, 18 ÓRÁTÓL a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).

Az energiagazdaság jelenlegi helyzetéből kiindulva az előadó áttekinti a használt energiaforrásokat, figyelembe véve hatékonyságukat, környezeti hatásaikat, rámutatva a jelenlegi rendszer tarthatatlanságára. A lehetséges alternatívákat is bemutatja: a megújuló energiaforrásokat, valamint a fúziós kutatások mostani állását.

Az est házigazdája DR. FARKAS GYÖRGY.

Szeretettel várunk mindenkit!

***
Az előadóról részletesebben itt olvashat: http://fodorpataki.adatbank.transindex.ro/belso.php?a=oneletrajz&k=70

Az esemény Facebook-oldalát itt találja: https://www.facebook.com/events/1715792102035127/

***
www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

MŰVELŐDÉS ESTEK - MEGHÍVOTT ELŐADÓ: DR. FARKAS GYÖRGY   [2016. április 30.]
Nagyítható
UTAK ÉS ÖSVÉNYEK A TERMÉSZETFÉNYKÉPEZÉSBEN címmel DR. FARKAS GYÖRGY egyetemi oktató, amatőr fotográfus tart előadást a MŰVELŐDÉS ESTEK keretében, 2016. MÁJUS 5-ÉN, CSÜTÖRTÖKÖN, 18 ÓRÁTÓL a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Majális/Republicii u. 5.).

Az előadáson többek között szóba kerül, hogy mire és milyen felszerelésre van szükség a természetfotózáshoz, milyen fényképészeti beállításokat érdemes használni a siker érdekében, mire kell figyelni a természeti fotók elkészítésekor, hol és mikor érdemes fotózni a természetet. De szóba kerül a természetfotók célirányos válogatásának a kérdése, valamint a természetfotók értékelése és felhasználásuknak a lehetőségei is.

Az rendezvény interaktív, az előadó szívesen fogad bármilyen, a témával kapcsolatos elképzelést, jó ötletet.

Az est házigazdája DÁNÉ TIBOR KÁLMÁN, a MŰVELŐDÉS FOLYÓIRAT főszerkesztője.

Szeretettel várunk mindenkit!

www.muvelodes.net
www.facebook.com/muvelodes?fref=ts

www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

NYITOTT SZEMMEL: HALLÓ, SZERETET!   [2016. április 24.]
Nagyítható
Meghívott: SAJÓ NORBERT teológus, a Telefonos Szeretetszolgálat alapítója
***
Gondolták volna, hogy egy telefonos szeretetszolgálat ugyanúgy hatékony lehet terepen, mint az éterben? Adventi szeretetvendégséget, hátrányos helyzetű gyermekek táboroztatását, termékbeli adományok raktározását és a rászorulók igény szerinti segélyezését egy klasszikus segélyszervezet tevékenységi körében inkább el tudjuk képzelni, SAJÓ NORBERT teológus azonban ennél is nagyobbat, meghatóbbat álmodott: az Erdélyi Szociális és Információs Központot szeretné létrehozni. Karitatív szervezetének önkéntesei ugyanúgy ennek megvalósításán ügyködnek, mint azok a támogatók, akik felismerték a kezdeményezés jelentőségét. A szervezet ökumenikus jellegét hangsúlyozza, hogy az erdélyi történelmi egyházak ugyanúgy a kezdeményezés mellé álltak, mint a különféle civil szerveződések, művészek vállalják az üzenet célba juttatását, adományozók segítik munkájukat. Terveiket ma már a Román Kereskedelmi Bank és az OMV-Petrom is támogatja. Munkájuk lényegét a magunk részéről így összegeznénk: „a meghallgatott panasz, a kinyújtott kéz, a megosztott kenyér emberségünk hétköznapi próbája”.

A Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) NYITOTT SZEMMEL c. beszélgető sorozata ezúttal szíveket is kíván nyitogatni, amikor a Telefonos Szeretetszolgálat megálmodóját, Sajó Norbertet látja vendégül egy kiadós, HALLÓ, SZERETET! címet viselő beszélgetésre.

A 2016. ÁPRILIS 28-ÁN, CSÜTÖRTÖKÖN, ESTE 6 ÓRÁTÓL sorra kerülő est házigazdája LACZKÓ VASS RÓBERT.

Mindenkit szeretettel várunk!


www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz  « Első oldal    1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   ...»    Utolsó oldal »  


Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:562
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4094.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 499
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap