Aki feladta a hollandiai civilizációt a széki néptáncért

Michel van Langeveld szerint „ehhez fogható nincs az egész világon”

A magyarul jól beszélő Michel van Langeveld és Korniss Péter fotóművész
Ritka életpályát tudhat magáénak a Hollandiából származó Michel van Langeveld. Fiatal korától érdekelte a néptánc, különösképpen az, amit a Kolozs megyei Széken táncolnak. A széki lassúról úgy vélekedik: „ehhez fogható nincs az egész világon”. Az európai hírű Korniss Péter fotóművésszel – aki az 1960-as és 1970-es években több széki táncost lefényképezett – már több mint egy évtizedes ismeretség-barátság köti össze. Ezt megpecsételendő ma délután 4 órától táncházmegnyitóra kerül sor Széken, amelynek keretében állandó kiállításon tekinthetjük meg az említett híres Korniss-fotókat, amelyeket alkotójuk Michel van Langeveldnek ajándékozott.


– Általában érdekelte a néptánc, vagy kimondottan a magyar néptáncok „rabolták el a szívét”?

– Mindig érdekelt a néptánc. Húszévesen, 1980-ban, még Hollandiában éltem, amikor megismerkedtem a magyar néptánccal. Főleg a pártáncot szeretem. 1985-ben egy amszterdami antikváriumban láttam meg Korniss Péter 1974-ben kiadott (Elindultam világ útján című) albumát, amely a széki táncot bemutató fotókat tartalmazott. Sorra néztem a fényképeket, egyre nagyobb érdeklődéssel. Két hét múlva újra Amszterdamban jártam, és elmentem ugyanabba az antikváriumba, ahol megvásároltam az ott még meglevő Korniss-albumokat, amelyeket aztán elajándékoztam a barátaimnak. Hollandiában 1986-ban beiratkoztam egy néptánctanfolyamra, ahol Szatmár-környéki táncokat is oktattak. Elkezdtem ottani táncházba járni, ahol megtanultam, hogyan táncolják a széki lassút. Nagyon romantikus tánc, ehhez fogható nincs az egész világon. Egyébként Hollandiában három magyar táncegyüttes működött abban az időben.

*******************************************************************************************

FOLYTATÁS A DIGITALSTAND.HU OLDALON.

Augusztustól lapunk teljes tartalma azok számára lesz az internet útján is elérhető, akik a Szabadságot a Digitálstandon megvásárolják (havi előfizetési díj: 1800 forint, illetve az annak megfelelő lej, euró, dollár, a napi árfolyamon).

Részletek itt.

SZIVÜGYE A SZABADSÁG? LAPOZZA A LAPOT AZ INTERNETEN IS!

********************************************************************************************