Kísérlet arra, hogy rácsodálkozzunk a világraL. J. I.

A vártnál sokkal többen voltak kíváncsiak a kísérletekre


Alaposan megváltozhatott a véleményük a természettudományokról azoknak, akik szerint a fizika nehéz és unalmas. Feltéve, ha ellátogattak az idei Kísérletszombatra a BBTE főépületébe, ahol látványos kísérletek sokasága várta őket. Idén ráadásul a geológusok és a biológusok is csatlakoztak a fizikusok kezdeményezéséhez, így aztán az egyetem valamennyi emeletén akadt látnivaló, gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek egyaránt. Megfigyelhettük, hogyan alakul „magától” csillaggá néhány derékbatört fogpiszkáló, miután néhány vízcseppet öntöttünk közéjük, hogyan működik egy vulkán, hogyan lehet elgörbíteni a fényt, és mennyi izgalmas titkot rejt a csak mikroszkóppal látható világ.

Az idei rendezvény egyik várva-várt újdonsága a „gondolatolvasó” volt: az egyik teremben bemutatták azt a szerkezetet, amely egy rövid tanulási folyamatot követően képes értelmezni az agyhullámokat, így a kíváncsiaknak lehetőségük nyílt megfigyelni, ahogy a kísérleti alany a gondolataival irányította a számítógép több funkcióját. Összesen közel hetvenféle kísérletet lehetett kipróbálni illetve megfigyelni a biológia, geológia és a fizika tárházából.

Egy-egy előadóteremben játékos előadásokra is sor került, ezeket a térképen feltüntetett órarend szerint lehetett látogatni. Így például megismerkedhettünk a csak infravörös hullámhosszakon „látható” világgal, ami egészen más, mint amit a szemünkkel érzékelünk.

Az évről-évre fejlődő Kísérletszombat szervezői azt szeretnék, ha a gyerekekben és fiatalokban felébreszthetnék a természettudományok iránti érdeklődést. A rendezvény népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint hogy idén már Budapesttől a háromszéki Uzonig több helyről is érkeztek vendégek, több olyan tanár volt, aki az egész osztályát elhozta erre a napra Kolozsvárra. A szervezők kezdetben arra számítottak, hogy a bejáratnál osztogatott színes térképek számából fogják tudni lemérni, hányan vettek részt az eseményen, ám ezek a térképek már az első órákban elfogytak. A szervezők mintegy 1500-ra becsülték mindazok számát, akik ezen a napon megfordultak az egyetemen.

A kis látogatók szemmel láthatóan érdeklődéssel figyelték a kísérleteket, ügyesen kérdeztek, a magyarázatok megfogalmazása pedig a hallgatók számára jelentett kihívást, hiszen sokféle korosztálynak kellett megfelelni. Tehát ez egyben számukra egy szakmai gyakorlatnak is bevált.

Tegyük hozzá, hogy semmi sem működik magától, még akkor sem, ha úgy tűnik – ezt pedig nemcsak a fizika törvényeit illusztráló Kísérletszombat szervezői tudják, hanem a Bethlen Gábor Alap Zrt. is, amely a rendezvény létrejöttéhez szükséges támogatás jelentős részét biztosította.