Magyar film a palicsi fesztivál versenyprogramjában

Aleksandar Lifka-monográfiát mutatnak be Szerbiában

Máté János (Rátóti Zoltán) és Wu (Yu Debin) A zöld sárkány gyermekeiben


A régió egyik legnagyobb filmes rendezvényének díszvendége Lordan Zafranovic, a kultikus horvát filmrendező lesz, akinek az Enyém a bosszúcímű filmjét Magyarországon is bemutatták. Híres alkotása az Okupacija u 26 slika (Megszállás 26 képben) című 1978-ban készült, és a II. világháború idején játszódik Dalmáciában.

A versenyfilmek kategóriájában 14 alkotás szerepel, köztük van Miklauzic Bence 2010-ben készült A zöld sárkány gyermekei című játékfilmje, amely egy magyar és egy kínai férfi, valamint egy magyar lány történetét meséli el. A filmet bemutatták a 42. Magyar Filmszemlén májusban, majd a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) is, Palicson ma este vetítik a szabadtéri moziban.

A versenyfilmek közül a legjobb az Arany torony-díjat kapja, a legjobb rendezésért Palicsi torony-díjat ad át a héttagú nemzetközi zsűri, amelyben részt vesz Urbán András, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója és rendezője is. A fesztiválon 2000 óta évente átadják az európai film egyik kiemelkedő alkotójának az Aleksandar Lifka-díjat, amelynek első kitüntetettje Jancsó Miklós és Milena Drovic szerb színésznő volt.

A mostani mustra egyik kiemelkedő eseménye az Aleksandar Lifka monográfia bemutatója abból az alkalomból, hogy Lifka (1880–1952), akit a közép-európai film megteremtőjének tartanak, 100 évvel ezelőtt nyitotta meg a térség első állandó moziját Szabadkán. A cseh utazó panoptikumos családban született Brassóban, Prága mellett járt iskolába, majd Bécsben elvégezte a technikai főiskolát. Izgatta a mozgókép, és Párizsba ment tanulni, ott vett egy Pathé kamerát. 1900-ban Gödöllőn is megfordult, Ferenc József és Erzsébet királyné nyári rezidenciáján. Triesztben testvérével 460 ülőhelyes sátrat épített, és bemutatta első, 40 méter hosszú mozgóképét.

Aleksandar Lifka 1901-től a délszláv térséget járta be Rijekától Belgrádon át Szabadkáig. Ott ismerkedett meg Beck Erzsébettel, aki felesége és egyben munkatársa is lett. Az I. világháborúban filmes tudósításokat készített a galíciai ütközetről, megsebesült, visszatért Szabadkára, és ott élt haláláig. Húsz film maradt utána, ezeket restaurálták, mint fontos kordokumentumokat – olvasható a fesztivál honlapján.