Május közepéig sétálóvá alakula Karolina tér

Éjszakai parkolás egy lejért a Mócok úti parkolóházban

Ö. I. B., B. B.

Kitessékelik az autókat a patinás városrészből
Hétfőtől lezárják a közúti forgalom elől a Karolina (Múzeum) teret, mert kezdetét veszik annak korszerűsítési munkálatai – derült ki tegnap Emil Boc polgármester sajtótájékoztatóján. A május közepéig tartó nagyszabású felújítás során az Óvár egykori főtére új arculatot kap, sétálóhellyé válik – a környező épületek illetve a Státua-emlékoszlop tatarozására azonban egyelőre még várni kell. A sajtótájékoztatón, amelyen Sorin Apostu, a városháza technikai osztályának vezetője is részt vett, nem tudtak adatokkal szolgálni a beruházás költségeit illetően, az viszont kiderült, hogy használt macskakövekkel kövezik ki a teret. Boc a jövő heti városi tanácsülés néhány napirendi pontját is „megszellőztette”: kiderült, hogy a helyi hatóságok 280 ezer lejt különítenének el a más városból érkezett koldusok „hazatoloncolására”, továbbá a belvárosban lakó gépkopcsitulajdonosoknak felkínálnák, hogy éjszakára szinte ingyen használhassák a városháza mögötti parkolóházat.


A városháza tervei szerint a Karolina (Múzeum) téren az aszfaltot – akárcsak a Mátyás-szülőház előtt – macskaköves útburkolat váltaná fel, amely jobban illik az egykori Óvár hangulatához, ugyanakkor a környéken az autóforgalmat is szabályoznák: a Klastrom (Vasile Goldiş) utca a Mátyás király (Matei Corvin) utcához hasonlóan sétálóutcává válik, az autóknak csak a Kornis (Emile Zola), Víz (Roosevelt) és Bocskai (Sextil Puşcariu) utcákba lesz szabad behajtaniuk. Felújítanák továbbá a barátok templomának hangulata által uralt tér közvilágítását a Siemens projektje szerint, és különös gondot fordítanak a zöldövezetre is. Az 1831-ben felavatott (akkor még a Főtéren álló) Karolina oszlop, másnéven a Státua nem része ennek a felújítási tervnek, ezt később fogják renoválni, és szintén későbbre marad a környező épületek homlokzatainak – vélhetően EU-s pénzalapok bevonásával történő – felújítása is. A tér felújításának költségét egyelőre nem becsülték fel, de az a 288 utca felújítását célzó program része, így a Tirena Scavi cég végzi. A felhasznált macskakövet ugyanakkor nem kell beszámolni a költségekbe, ugyanis az más, már felújított utcák egykori útburkolatából lesz újrahasznosítva.

Tető alatt egy lejért
A parkolóház éjszakai kihasználtságát növelnék
 
Emil Boc polgármester ismertette tegnap azt a javaslatot, amelyet a jövő heti városi tanácsülésen terjeszt majd elő elfogadás végett, és amelynek értelmében a polgármesteri hivatal mögött működő parkolóházban lehetővé teszik, hogy március elsejétől este 7 és reggel 7 óra között bármilyen időtartamra mindössze 1 lejért bárki parkolhasson gépkocsijával. Ez egyrészt nagyobb biztonságot jelent a gépkocsitulajdonosoknak, mintha az utcán hagynák autóikat, másrészt az időjárás viszontagságai elől is védelmet nyújt. Az éjszakai parkolásra nem bocsátanak ki bérleteket – tudtuk meg. Egy lejért különben nap közben alig egy órát lehet parkolni a parkolóházban, amelynek kihasználtságát illetően kiderült: nap közben bizonyos időszakokban 80 százalékos, éjjelenként viszont alig 20%-os. Ha nincs is teltház, a pénzügyi eredmények több mint jók: eddig egymilliárd régi lejnél többet hozott a városháza „konyhájára”, így építésének költsége minden bizonnyal sokkal hamarabb megtérül, mint az előzőleg számításba vett 10 év. A polgármester a magánkézben lévő illetve most épülő parkolóházaknak is javasolni fogja a csökkentett éjszakai díjszabást.

Haza a koldusokkal!
Idén a kolozsvári városháza 280 000 lejt különítene el az utcai koldulás visszaszorítására. Emil Boc polgármester tegnap bejelentette, hogy folytatják a harcot a város imázsát rontó köztéri jelenség ellen, amelyet már a tavaly jelentősen visszaszorítottak. Négy hatósági személy két gépjármű segítségével naponta összegyűjti a hajléktalanokat, az utcai koldusokat, és különböző alapítványi központokban helyezi el őket – tudtuk meg –, a nem kolozsvári illetőségűeket pedig hazaküldik vagy szállítják. Tavaly a polgármesteri hivatal dolgozói 127 kolduló személyt füleltek le, közülük azonban csak 25 volt kolozsvári.

A városi tanács egy másik napirendi pontja szerint az idén havi 25 ezer lejt utalnának át a Közszállítási Vállalatnak (RATUC), a mozgássérült személyek speciális mikrobuszokkal való szállításának biztosítására.