Portugálok építenek parkolót a Széchenyi tér aláJ. J.

ROHONYI D. IVÁN – A munkálatok idejére eltávolítják Mihai Viteazul szobrát
Negyvenkilenc évre szóló koncesszionálási szerződést írt alá tegnap a városháza a portugál Cogedir céggel, a Széchenyi/M. Viteazul téri földalatti parkolóház felépítése érdekében.


A polgármesteri hivatal a kolozsvári parkolási problémák megoldását látja abban, hogy a Széchenyi téren egy olyan földalatti parkolót hozzon létre, ahol legkevesebb 300 gépkocsi fér majd el.

A feleknek csak többszöri nekifutásra sikerült megegyezniük, mivel az egyedüli jelentkezővel a tárgyalások a második fordulóban holtpontra jutottak, és csak most sikerült megegyezniük a részletekben is. A körülbelül 8 millió euró értékű projektet két év alatt szeretnék kivitelezni. A 6000 négyzetméteres területből 4800 négyzetmétert foglal majd el a három szintes parkolóház, a látványtervek szerint külön gyalogos sáv is lesz a parkolóházban, a minimális 300 parkolóhelyet pedig meghaladják a társaság tervei: körülbelül 530 férőhelyes lesz a parkoló. A térről a munkálatok idejére eltávolítják a Mihai Viteazul szobrot, a padokat és a zöld övezetet. A megegyezés szerint mindent eredeti állapotba állítanak vissza, a munkálatok után legalább ugyanannyi zöldövezetnek kell lennie, mint most. A Codegir képviselője biztosította Apostut arról, hogy 30%-kal több zöldövezet lesz a téren a parkoló megépítése után.

A Cogedir közbeszerzési eljárással választja ki a kivitelező céget, a városháza azt javasolta, hogy az árat és a tapasztalatot vegyék elsősorban figyelembe. A szerződésen kívül megegyeztek abban, hogy ha több hasonló összegű ajánlat lesz, akkor prioritást adnak a hazai, különösen a kolozsvári cégeknek. A munkálatok ideje alatt nem zárják le a forgalmat a téren, az egyetlen változás, hogy a mozi előtt egysávos lesz az út ez idő alatt. A parkolóházat a tervek szerint 2011-ben adják át, az árak megállapításánál figyelembe veszik a kolozsvári parkolási tarifákat.