Díjazták Felházi Ágnest Hódmezővásárhelyen A Magyar Művészeti Akadémia képzőművészeti tagozatának különdíját nyerte el Felházi Ágnes szamosújvári születésű, jelenleg Budapesten élő festőművész a 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat keretében, a jubileumi kiállítás fődíját, a Tornyai-plakettet pedig Czene Márta kapta. Az elismeréseket a tárlat vasárnapi megnyitóján, Hódmezővásárhelyen adták át a 21 művésznek.


Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója kifejtette: az első – Galyasi Miklós múzeumigazgató, Kurucz D. István és Almási Gyula Béla festőművészek, valamint Szabó Iván szobrászművész által kezdeményezett – Őszi Tárlat a Hódmezővásárhelyen élő, illetve a város művésztelepein vendégeskedő alkotók kiállítása volt. Már az első tárlatok díjai is mutatták a képzőművészeti seregszemle országos jelentőségét. – Az első évben nemzeti szobrászatunk egyik akkori legnagyobb mestere, Medgyessy Ferenc kapta a Tornyai-plakettet, a következő év fődíjasa pedig a friss Kossuth-díjas Barcsay Jenő volt – hangsúlyozta. Mint kiderült, a jubileumi kiállításra rekordszámú, 768 alkotás érkezett, ezek közül a közönség 194 művész 262 műalkotását láthatja december elejéig az Alföldi Galériában.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazottjainak csoportos kiállítása nyílik ma a budapesti Art IX-XI Galériában, amely egy-egy alkotását tárja az érdeklődők elé.