VégkezdetRostás-Péter István

Evidencia, hogy a jelenlegi kormánykoalíciót két tényező tartja egyben: az államfő elleni közös front kényszere és a liberális pártelnök középtávú politikai ambíciói. Míg az első kérdésben recsegve-ropogva, de működik az egységes arcvonal parancsa, a második fejezetet alapos kritikai szemlélettel lapozzák fel újra meg újra az USL-t képező pártok. A liberális táborban növekszik az elégedetlenség Crin Antonescu túlzottnak vélt kompromisszumkészsége miatt, a szocdemeknél pedig egyre többen és hangsúlyosabban utalnak a koalíció sikerességének és hatékonyságának kérdéses mivoltára. A megyei szinteken megköttetett egyezségek sokhelyütt szinte csak a szándéknyilatkozat szintjére zsugorodtak, és maga a kabinet sem duzzad a túláradó csapatszellemtől.


A legutóbbi egyértelmű jelzést Vasile Dâncu adta meg: a pártvonalon és aktuálpolitikában kevésbé exponált szociológus minapi kijelentése hamar elveszett a napi hírfluxusok hullámaiban. Pedig több, jóval súlyosabb, mint egy átlagközlés. Dâncu szerint nehéz elképzelni, hogy az USL kockáztatna Crin Antonescu elnökjelöltségének támogatásával. A felmérésekben, szavazói opciók értékelésében otthonosan mozgó szakember több okot is említ, amikor Antonescu népszerűségi lejtmenetét elemzi. Az első vesztett csata a liberális vezér tavaly nyári ideiglenes államfőségének teljes mértékben felejthető teljesítménye, a másik negatív impulzus a Ponta–Băsescu kohabitációs egyezség kialakulásának periódusában érte Crin Antonescut. Jelenleg az USL 60 százalék körül áll, Antonescu pedig mindössze 30 százalékot gyűjt be, amennyiben preferenciákra vonatkozó nyitott kérdéssort tesznek a felmérések alanyai elé – állítja Vasile Dâncu.

Mégha a számok nem is fedik a valós arányokat, az üzenet egyértelmű: ha még ebben az évben a liberálisok és ezen belül Antonescu nem javít az elfogadottsági indexén, a szocdem szavazókat nehezen lehet majd rábírni, hogy 2014 decemberében önfeledt lendülettel rápecsételjenek. Politikai bulvárlapban ezt a hírt vastagbetűs címmel hoznák le, valahogy ilyenformán: Nyílt hadüzenet, a koalíció egy lépésre a szakadástól. Hozzáteszem, immár normális hangfekvésben: az első lépés a vég felé.