Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

Füvek, fák, csillagok – tele derűvel és humorral

F. ZS.Veress Zoltán Füvek, fák, csillagok című gyermekverskötetét mutatták be pénteken délután az Apáczai-líceum galériájában, az 55 éves Napsugár és a 20 esztendős Polis Könyvkiadó közös rendezvényén. A nagysikerű Tóbiás és Kelemen című verses mese szerzőjéről szólva, aki már az első Napsugár-számban megörvendeztette az olvasókat, Zsigmond Emese főszerkesztő kifejtette: nemcsak nézi, de látja is a világot, világnézete jól kitapintható, figyelmének központjában Isten és a természet is előkelő helyen szerepel. – Azok a gyerekek pedig, akik ezt a könyvet forgatják, sok mindent megtudhatnak a természetről, és óvni fogják azt – hangsúlyozta a főszerkesztő, hozzátéve: a szerzőre jellemző formai fegyelem, továbbá derű, humor és belülről fakadó vidámság uralja a könyvet.

Veress Zoltán költeményeihez Müller Kati, a Napsugár képszerkesztője rajzolt illusztrációkat, a kötetet pedig Unipan Helga tervezte; közös munkájuk révén válik igazán értékessé a könyv, tartalmában és kivitelezésében egyaránt. A kötetből Komáromy Zsuzsa, a gyermekirodalmi folyóirat hűséges barátja olvasott fel verseket, majd Dávid Gyula, a Polis igazgatója köszöntötte a Napsugarat. – Fantasztikus teljesítmény ez az 55 év: amellett, hogy szerencsésen átvészelte a diktatúrákat, a rendszerváltás után pedig immár 22. esztendeje keresi fel havonta a gyerekeket, minden korszakban meg tudta őrizni a tartását, és olyan nyelven szólalt meg, amelyet éppen akkor tudtak és értettek az olvasók, gyerekek és szülők egyaránt – mondta Dávid Gyula. Említést tett ugyanakkor arról is, hogy Veress Zoltán jóvoltából, aki honoráriumát ajánlotta fel a nemes célra, a Füvek, fák, csillagok című kötetet 60 óvodába juttathatják el a következő időszakban.

Szász Réka marosvásárhelyi tanítónő állította össze a Napsugár Könyvek sorozatban megjelent Kerek esztendő című kötetet, amelyet a délután folytatásában Egyed Emese, valamint „fogadott unokája”, a széki Eszter ajánlott a jelenlévők figyelmébe. A hónapokhoz kapcsolódó néphagyományokat, közmondásokat, jeles napokat bemutató, ugyanakkor kultúránk jeleseire is emlékező kiadványt Bak Sára, Csillag István, Fazakas Csilla, Müller Kati, Soó Zöld Margit, Szilágyi Tosa Katalin és Tomos Tünde illusztrálta.