Tejtermelők tüntettek Kolozsváron a felvásárlási árak miatt

Munkájuk valós értékét követelik maguknak

Ö. I. B.

A tüntetők több liter tej kiöntésével tiltakoztak
Tegnap délelőtt körülbelül kétszáz elkeseredett tejtermelő tartott háromórás tüntetést a Kisbács határánál fekvő Friesland tejfeldolgozó gyár előtt. A Marhatenyésztők Országos Szövetsége által szervezett megmozduláson, amelyre Kolozs, Szilágy, Máramaros, Bihar, Arad és Temes megyéből érkeztek részvevők, a gazdák az alacsony felvásárlási ár miatt tiltakoztak. A hazai tejtermelők jelenleg literenként 1,2 lejért értékesíthetik az EU-komfortú tejet, és 0,6 lejért a nem EU-komfortút. Ezzel szemben a gazdák 1,5 lejes, illetve 1 lejes árat követelnek munkájukért. A tüntetés idején a közúti forgalom és a gyár biztonságát látványos rendőri jelenlét szavatolta. Hasonló tiltakozó megmozdulásokat tartottak szerte az országban. A kolozsvári akció részvevői a jövőben az állattartás felszámolásától tartanak, ha nem történnek lépések a hazai gazdák munkájának reális megfizetésére.


A tiltakozó tömeg feliratai között ilyeneket lehetett látni: „Becsapják a termelőket és a fogyasztókat”, „Legyetek őszinték, legyetek korrektek!”, „Ti az eurómilliárdok profitjával, mi a semmivel”, „Csőd szélén a marhatenyésztők” stb. Az egyik jelszó különös gyakorlatiassággal szemléltette a mai valóságot: „6 liter tej = 1 liter gázolaj”.

Ha kell, őrt állnak a határon és nem engedik be az országba a magyarországi tejet
A tömeg több alkalommal „le a maffiával”, „tolvajok” rigmusokat skandált, a hangosbeszélőn felszólalók pedig megalázónak tartották helyzetüket, és ígérték, hogy szükség esetén a termelők nagyobb mozgósításával próbálnak érvényt szerezni joguknak. Dorel Secară, a Marhatenyésztők Országos Szövetségének elnöke a tömeg előtt kifejtette: a termelőknek csontjáig hatolt a kés. „Habár ostobáknak hisznek minket a tejfeldolgozók, sokan vagyunk. Nem elégszünk meg a gazdagok asztaláról lehullott morzsákkal” – mondta, majd a sajtóval közölte: három hónapja eredménytelenül tárgyalnak az illetékesekkel, és nincsenek túlzott reményeik a mostani tiltakozó akció eredményeit illetően sem.

A skandáló, kolompoló tömeg egyik kiskályáni résztvevője lapunknak elmondta: régebben több tehenet tartott, de jelenleg csak egyet engedhet meg magának, mert már a széna lekaszáltatása is áronként 2 lejbe kerül. „Így oda jutunk, hogy fel kell adnunk az állattartást, és mindent Nyugatról kell majd megvásárolnunk” – mondta.

A tüntetők több liter tejet kiöntöttek a földre, mi több, egy paraszt igába fogta magát, tiltakozva a sanyarú helyzet miatt. A termelők további akciókat is kilátásba helyeztek, amennyiben nem érnek el eredményeket: nemcsak folytatják a hasonló megmozdulásokat, hanem nem adnak le több tejet, és ha kell, megakadályozzák a határon, hogy Magyarországról importáljanak tejet a feldolgozók.

Képviselőiket végül fogadta a gyár vezetősége, a tárgyalások azonban kudarcba fulladtak. A tejfeldolozó üzem 10 banival volt hajlandó többet fizetni literenként az átvett, nem EU-konform tejért, amit a termelők túl kevésnek tartanak, az EU-konform tej esetében pedig még csak számban kifejezett javaslat sem született. Secară ezek után úgy vélte: elkerülhetetlen a szakminisztériummal való egyeztetés a kérdésben, majd a tüntetőktől azt kérte: a következő megmozdulásra mindenki hozzon magával még 10 személyt.

A tüntetők délután 2 óráig maradtak a gyár épülete előtt.

Hasonló megmozdulások voltak az ország szinte valamennyi nagy tejfeldolgozó gyára előtt. A Hochland Maros megyei, pontosabban segesvári gyára előtt például mintegy 80 személy gyűlt össze, hozzájuk később egy közel 100 fős, Beszterce megyéből érkezett küldöttség is társult – a gyár fogadta a küldöttségeket, közben pedig ásványvizet adott a kint a tárgyalások eredményeire várakozóknak. A Fehér megyei Albalact előtt mintegy 100-an fejezték ki nemtetszésüket az alacsony felvásárlási ár miatt, ugyancsak kolompokkal és sípokkal. A három órás tüntetésre egyébként nem volt engedélyük a résztvevőknek, így nem az utcán, hanem a gyár szomszédságában, egy parlagon maradt területen gyűltek össze. A hírügynökségek tegnap késő délután még egyetlen olyan esetről sem számoltak be, hogy a marhatenyésztőknek valahol sikerült volna nagyobb átvételi árat kiharcolniuk.