Rejtőzködő kincsek a piarista templom kincstárábanERCSEY-RAVASZ FERENC

Kincses városunkban olyan kincsek rejtőznek – sokunk számára ismeretlenül –, amelyeket tárgyi értékük mellett megalkotójuk szelleme tett felbecsülhetetlenné. Ilyen kincsek bemutatására, széles körű ismertetésére vállalkozik Sas Péter magyarországi művelődéstörténész rendhagyó kötete: A kolozsvári jezsuita, majd piarista templom kincstára, amelyet hétfőn délután mutattak be a piarista jubileumi év záró rendezvényén Kolozsváron, a Piaristák Romániai Rendtartománya és a Szent Mihály Caritas közös szervezésében, amelyben oroszlánrészt vállalt Fodor György confrater és Fábián Mária.


A szerző bemutatja az 1692-ben készült monstranciát

 

A Kriterion kiadó gondozásában megjelent, csodálatos külalakú kötet három részből áll: az elsőben a templomot, annak építészeti értékét és történelmét ismerhetjük meg, a másodikban a kincstárról kapunk részletekbe menő, kimerítő leírást, végül a színes és fekete-fehér fényképek vizuálisan is bemutatják a leírtakat.

A bemutató alkalmával ízelítőül a kincstár négy jelentős darabját ki is állították: a 16. századi aranyhímzésű imaköpenyt, az 1692-ben készült látványos aranyozott monstranciát, egy ezüst ötvösmunkával díszített borítójú misekönyvet és a szintén aranyozott ereklyetartót, amelyben a 450 évvel ezelőtt született piarista rendalapító, Kalazanczi Szent József vérereklyéjét őrzik. A háttérben Bokor Ernő piarista öregdiáknak a templomról készült illusztrációját csodálhattuk meg.

„Napjainkban, amikor a könyvek rendelkezésre állnak, megdöbbentő az érdektelenség – tisztelet a kivételnek –irántuk. A számítógép soha nem tudja azt a minőségi, maradandó, polcainkról bármikor elérhető egyéni kultúrát, tudást nyújtani, mint a nyomtatott betű” – hangzott el többek között Kovács Sándor főesperes-plébános üdvözlő beszédében.

A könyvet a szerző jelenlétében Kállay Emil kalazantinumi (Piarista Hittudományi és Tanárképző) főiskolai tanár mutatta be, érdekes történetekkel, történelmi adalékokkal illusztrálva mind a templom és a kincstár múltját, mind a rend erdélyi és kolozsvári jelenlétét.

A Kriterion könyvkiadó tevékenységét és idei terveit H. Szabó Gyula igazgató ismertette.

Fodor György confrater felolvasta P. Jesús Lecea Sainz generális atya Rómából küldött üzenetét, melyben a rendi vezető többek között hálát ad azért, hogy „...hatvan évvel rendi iskoláink és intézményeink erőszakos megszüntetése után tovább él bennetek a piarista szellemiség és a hagyományok”

Az alkalom ünnepiségét barokk zenei programmal növelte Krejcik Ágnes szopránénekesnő, Kostyák Levente blockflötés és Potyó István kántor-karnagy. A felcsendülő harmóniák, Vivaldi, Boyce, Caldara és Pergolesi szép ívű dallamai kellemesen idézték meg a barokk kort, a templom és a kincsek születésének korát, a közösen elénekelt piarista himnusz, az „O Pater parvulorum” pedig a rend szellemiségének szentelt meghitt pillanatokat.